Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Cortijo de Suerte Alta, Albendín, Baena (Córdoba, Andalúzia), Spanyolország. 1924-ben Bedmar márkija egy, a Guadajoz folyó mentén fekvő korábbi dehesát, illetve egy gabonaföldet alakított át olajligetté. A tengerszint fölött 350 méterrel fekvő ültetvényt 1986 óta -- némi modernizálás után -- az unokája, Manuel Heredia Halcón, Prado márkija irányítja. A birtok 1996-ban tért át biogazdálkodásra, ugyanekkor helyezték üzembe a csepegtetéses öntözést is. Ma 255 hektáron gazdálkodnak, 2006 óta pedig saját malomban dolgozzák fel a bogyókat, így az olívaolaj-készítés teljes folyamatát maguk irányítják. Maga a sajtolóüzem épülete is ökotudatos gondolkodásmódot tükröz: részben földbe mélyítve épült, napelem-panelekkel és futónövényekkel borított pergolákkal körbevéve; a működéséhez szükséges energia 100%-át napenergiából és saját olajbogyómag-égető kemencéjükből fedezik. Egyébként a tartályokat rejtő, földbe mélyített hatalmas terem olyan, mint Artúr lovagterme: a körben elhelyezett, magas acéltartályok gyűrűjében, középen van egy kerek asztal, ahol nívós kóstolókat illik végezni – persze a márki irányítása alatt : )
2013-ban a Suerte Alta egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: O-Med, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa, La Maja, Oro del Desierto)
FAJTA: egy ütős négyes: arbequina 35%, arbosana 35% manzanilla 20% és picual 10%. Ellenőrzött biogazdálkodásban készült olaj, Baena körzet eredetjelölésével. FONTOS! Ezt a coupage-t a korábbi arbequina-picual feliratú fémkannába töltik, de a hátlapon látható a jelenlegi házasítás ("Selección familiar") összetétele. Új fotó hamarosan!
SAVTARTALOM: max. 0,2º
DÍJAK: a Suerte Alta viszonylag sok díjat nyert, erről bővebben itt lehet olvasni.
ILLAT: hűűűű…. paradicsom, padlizsán, articsóka, spenót és nyers, sárga belű krumpli. A sorrendet mindenkire rábízom, mert ez az illat annyira komplex, hogy ezek a jegyek egymás mellett, alatt-felett tülekednek és vibrálnak. Ráadásul, ha ez még mind még nem elég, kifejezetten szépen jön a nyers mandula. Nem cifrázom, az év egyik legprofibb tétele, már ami a bukét illeti, biztosan.
ÍZ: a szokásos vad, haragos, sötétzöld gizgazosság mellé ebben az évben bejönnek az extrák, mint az az illatban is érezhető, mert a manzanilla és az arbosana nem csak töltelékként van benne ebben a coupage-ban. Hűvös, tiszta és félhomályos erdők, meg dús rétek jutnak eszünkbe, annyira kavalkádos az a növényiség. Az a bizonyos mandulás-barackmagos kesernye, lehet, hogy hamar jön, de idén nem annyira páncélos. Az arbequina fantasztikusan lágyítja a tételt, kb. úgy mint amikor az Operaház előtt egy estélyiben és tűsarkúban ringó bombanő próbálja meg lehengerlően lefogni frakkos lovagját, hogy nehogy szájba vágja a pikáns megjegyzést elejtő taxist. A polifenol ismét nagyon rendben van, pontosan illeszkedik a sorba. Huszonnégyben nem rombolt akkorát az aszály, mint előző évben, sőt, kissé óvatosan, de azt hiszem, ez az év egyik sztár extra szüze nálunk. Indikátornak sem rossz erre az évre, de nem is ez a fontos, hanem az, hogy ilyen erőteljes komplexitás és profi házasítás nem minden év sajátja. Személyes kedvencem, pont (G).
MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, gombás vagy vörös húsos ragukhoz, padlizsánkrémre, hummuszra, mártogatókhoz, krémlevesekre, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.
KISZERELÉS: 1 l ezüst és zöld fémkanna