**ÜNNEPI NYITVA TARTÁS: 2022.12.03, 10, 17. azaz a három decemberi szombaton 10-13-ig NYITVA LESZÜNK.**

 

 

NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2022.08.08-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 40.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- lett.

Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Köszönjük a megértést.

Hogyan válasszak olajat?

Akárcsak a boroknál, az extra szűz olívaolajoknál is gyakran tanácstalanul áll az ember a kínálat előtt: melyiket válasszam, és egyáltalán − mi alapján? Ezt megkönnyítendő, kétféle csoportosítást készítettünk: olajat választhatunk íz/karakter alapján (nagyjából: milyet szeretünk, vagy mihez akarjuk használni), vagy kiszerelés/gazdaságosság alapján (pl. az alapján, hogy mennyit használunk egy hónapban, vagy mennyit akarunk rá költeni).

Ha nincs időd, vagy nincs türelmed olvasgatni, itt a villámgyors olajválasztó — táblázatban, klikkelhető rövidítésekkel, hogy gyorsan megtaláld a célnak és az ízlésednek legmegfelelőbb olajat. Tovább…

I) ÍZ / KARAKTER ALAPJÁN

A legtöbb szakértő vagy a témával foglalkozó cikk azt javasolja, tartsunk otthon háromféle extra szűz olívaolajat: egy intenzív ízűt, egy közepeset és egy lágyat, mert mindegyiket máshoz érdemes felhasználni. Akit nem érdekel ennyire a konyhaművészesdi, vagy nem akar annyit olajra áldozni, és csak egyfélét vásárol, az gyakran a széleskörűen felhasználható közepesen gyümölcsös olajok mellett dönt.

  • Enyhe / lágy / enyhén gyümölcsös olajok

Az enyhén gyümölcsös olajok kitűnő „barátkozós” olajok: jó szívvel ajánljuk azoknak, akik még csak most barátkoznak az olívaolajjal, és még nem szokták meg az extra szűz olívaolajok jellegzetes ízét. Ezek az olajok egyébként jobban megfelelnek a közép‑európai ízlésnek. Egy olívaolaj lágysága adódhat egyrészt a felhasznált bogyó fajtájából, másrészt abból, hogy a bogyót viszonylag későn, az érési fázis vége felé szedik. Az enyhe olajokból sokszor hiányzik a keserűség és a csípősség, cserébe gyakran diós, déligyümölcsös, vajas-tejszínes jegyeket fedezhetünk fel bennük. Általában ide tartoznak a virágos jegyekkel bíró extra szűz olívaolajok is, bár utóbbiak néha csípős lecsengéssel lepik meg az embert. Ami a felhasználást illeti, egy szelíd ízű extra szűz olívaolajat nem érdemes erős ízekkel társítani, például rukkolasalátára tenni, mert a rukkola erős íze agyoncsapja. Bátran használhatjuk viszont friss sajtokhoz, szelíd ízű zöldségekhez, szárnyashoz, halhoz, tojásételekhez, házi majonézhez, de pirítóshoz és kenyértunkoláshoz is, sőt desszertekhez utólagos ízesítésre, vagy (gazdaságosabb kiszerelés esetén) kevert tésztás süteményekhez is.

Ha ilyen olajat szeretnél, keresd a villámválasztón az “enyhe” oszlopot.

  • Közepesen intenzív / közepesen gyümölcsös olajok

A közepesen erős olajok az arany középutat jelentik: elég karakteresek ahhoz, hogy az ételeket ízesítsék, de nem túl erősek ahhoz, hogy mindent elnyomjanak. Ezek azok az olajok, amelyek főzéstől a salátáig széleskörűen használhatók a konyhában.

Ha ilyen olajat szeretnél, keresd a villámválasztón a “közepesen erős” oszlopot.

  •  Erős / intenzíven gyümölcsös olajok

Ha egy olaj nagyon erős vagy intenzíven gyümölcsös, az azt jelenti, egy hivatalos kóstolón hatból hat pontot adnának neki a csípősségre, vagy a keserűségre, esetleg mindkettőre. Az ilyen olaj önmagában is karakteres, intenzív, sokszor vágott füves, zöldséges jegyekkel, valamennyire mindig keserű, és a lecsengése többé-kevésbé csípős (borsos). Ez adódhat egyrészt a felhasznált bogyó fajtájából, másrészt abból, hogy a bogyókat zölden, vagyis korai érési fázisban szedik, ami azt is jelenti, hogy az olajnak magasabb az egészségvédő antioxidáns-tartalma. Ez azonban tanult íz, akárcsak a 70-90%-os kakaótartalmú csokoládé, az édesítetlen presszókávé vagy a csersavas, karakteres vörösboré. Az ilyen erős olajokat haladóknak javasoljuk, illetve olyanoknak, akik eleve bírják és kedvelik az erős ízeket. Ne feledjük azonban, hogy a keserűség és a csípősség elsősorban önmagában kóstolva érződik; az ilyen olajok az ételekben inkább amolyan hozzáadott „zöld ízként” jelentkeznek. Használjuk vörös húsokhoz, tenger gyümölcseihez, halakhoz, karakteres ízű zöldségekhez, pirítóshoz, kenyértunkoláshoz stb. − bár aki szereti, szinte mindenhez ilyen olajat használ. Házi majonézhez viszont semmiképp sem erős, hanem lágy ízű fajtát válasszunk. Még valami: minden extra szűz olívaolaj szüret után a legintenzívebb, és mind a tartályban, mind a palackban idővel szelídül, csillapodik.

Ha ilyen olajat szeretnél, keresd a villámválasztón az “erős” oszlopot.

  • Extra erős / extra intenzív / 18+-os olajok

Az extra erős vagy extra intenzíven gyümölcsös olajok mindig nagyon keserűek, és mindig nagyon csípősek. Úgy értem, nagyon-nagyon csípősek. És persze a korai szüret miatt tényleg igazán keserűek. Viszont cserébe elképesztő ízgazdagsággal bírnak: a keserűségen és a csípősségen túl lehetnek extra gyümölcsösek, sőt virágosak is, lehet bennük levélzöldségek, zöldfűszerek, gyógynövények stb. illata, egyszóval olyan élményt nyújtanak, amit az enyhe olajok karakterükből fakadóan nem is tudnának. Ezeket az olajokat azonban kimondottan csak haladóknak ajánljuk.

Ha ilyen olajat szeretnél, keresd a villámválasztón a “18+” oszlopot.

  •     Ízesített olívaolajok

Az ízesített olívaolaj teljesen külön műfaj. Az olívaolaj a maga füvességével vagy épp diósságával önmagában is alkalmas ételek utólagos ízesítésére, de az ízesített olívaolajok kifejezetten erre valók. Ami a normális ízesített olajoknál az alap: nem középrossz olajból, aromával készülnek, hanem első osztályú olívaolajból, magával az ízesítőanyaggal együtt sajtolva — ettől a citrusok héjából és magjából, illetve a felhasznált zöldfűszer leveléből olyan illóolajok kerülnek az olajba, amelyeket utólagos ízesítéssel képtelenség utánozni. Az ilyen olajokhoz általában nem túl korán szedik a bogyót, vagyis szelíd alappal készítik, hogy ne az olívaolaj karcossága, hanem az ízesítőanyag domináljon, de itt is akadnak kivételek.

Ha ilyen olajat szeretnél, keresd a villámválasztón alul a 250 ml sorban  az “ízesített” címkéket.

 

II) KISZERELÉS / GAZDASÁGOSSÁG ALAPJÁN

  • Családi és gasztrokiszerelés

Haladóknak és nagyfelhasználóknak – a legjobb ár/érték arány. Ahol a nagyobb kiszerelés miatt olcsóbb a literár.

Ha ilyen olajat szeretnél, keresd a villámválasztón az “5 l,” “3 l,” “2 l,” “1 l” sorokat.

 

  • Kisebb kiszerelések

Ínyenceknek (akik többfélét tartanak otthon), óvatosaknak (akik most ismerkednek  ezekkel az olajokkal), vagy ajándékba – amikor a külcsín is számít.

Ha ilyen olajat szeretnél, keresd a villámválasztón a “0,75 l,” “0,5 l,” “250 ml”  sorokban a “normál” címkét.

 

  • Prémium vonal

Díszüveges és/vagy csúcsolajok, valamint bio- és biodinamikus (demeter) olajok − nevesebb alkalomra ajándéknak, vagy különleges alkalmakra otthonra.

Ha ilyen olajat szeretnél, keresd a villámválasztón a “0,5 l” sort, azon belül a “prémium” vagy “bio” címkét.

 

  • Ízesített olívaolajok

Annak, aki még különlegességet keres akár otthonra, akár ajándékba.

Ha ilyen olajat szeretnél, keresd a villámválasztón a “250 ml” sort, azon belül az “ízesített” címkét.