Szatyrom
Drop product in here
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
Az olajfának több száz fajtája létezik; csak Spanyolországban több mint 250 fajtát tartanak nyilván. Extra szűz olívaolajhoz néhol csak egyetlen fajta termését használják, máshol a kész olajokat házasítják megfelelő arányban. Az olajfa terméséből készülhet olívaolaj vagy csemege olajbogyó. Bizonyos bogyófajtákat csak olajkészítésre termesztenek, másokat csak csemegebogyónak, de akad olyan is, amelyik mindkét célra alkalmas. Tovább…
Az olajtermelő országokban jellemzően helyi fajtákból készítenek olajat, de – akárcsak a boroknál – előfordul, hogy más országból származó fajtákat is termesztenek, és a házasításokban ezeket is használják. A picualt például manapság divat szidni, mint tömegolajat, holott nagyon jó minőségű termelői extra szűz olívaolaj készülhet belőle. Tovább…
Az olívaolajjal ugyanaz a helyzet, mint a borral: egyetlen fajta nem passzolhat minden ételhez. Az olívaolajok tárgyalásakor egyébként is kiváló párhuzam a bor. A talaj minerális összetevői és a régió mikroklimatikus sajátságai – vagyis a terroir – mind a szőlő, mind az olajfa esetében meghatározzák a minőséget. Tovább…
Az olívaolajoknál ugyanúgy léteznek eredetvédett termékek, mint a boroknál és néhány különleges élelmiszernél. Az eredetvédelmi rendszer célja, hogy a világ országai, illetve azok bizonyos régiói hagyományos, világszerte híres mezőgazdasági, élemiszeripari termékeiket – bort, sajtot, olívaolajat, sonkát stb. – az utángyártástól megóvják, illetve azok minőségét biztosítsák. Tovább…
Bármilyen meglepően hangzik, az olívaolajat ugyanúgy szokás kóstolni, mint a bort, a kávét vagy a csokoládét, sőt a különböző olajokat úgy tudjuk a legjobban összehasonlítani, ha ugyanúgy összekóstoljuk őket, mint a jó borokat. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan megijednek az olajkóstolástól, mondván, hogy ők nem szoktak „olajat inni.” Csakhogy a kóstolás nem ivás; az ember csak egy kis kortyot vesz a szájába, nem pedig lehúz egy fél decit. Hogyan kóstoljunk? És kik zsűrizik az olívaolajokat? Tovább…