Bogyófajták, fajtaolajok, házasítások
Az olajfának több száz fajtája létezik; csak Spanyolországban több mint 250 fajtát tartanak nyilván. Extra szűz olívaolajhoz néhol csak egyetlen fajta termését használják, máshol a kész olajokat házasítják megfelelő arányban. Az olajfa terméséből készülhet olívaolaj vagy csemege olajbogyó. Bizonyos bogyófajtákat csak olajkészítésre termesztenek, másokat csak csemegebogyónak, de akad olyan is, amelyik mindkét célra alkalmas. Tovább…
A legismertebb spanyol és portugál bogyófajták
Az olajtermelő országokban jellemzően helyi fajtákból készítenek olajat, de – akárcsak a boroknál – előfordul, hogy más országból származó fajtákat is termesztenek, és a házasításokban ezeket is használják. A picualt például manapság divat szidni, mint tömegolajat, holott nagyon jó minőségű termelői extra szűz olívaolaj készülhet belőle. Tovább…
A bor nyelvén, avagy a terroir és egyebek
Az olívaolajjal ugyanaz a helyzet, mint a borral: egyetlen fajta nem passzolhat minden ételhez. Az olívaolajok tárgyalásakor egyébként is kiváló párhuzam a bor. A talaj minerális összetevői és a régió mikroklimatikus sajátságai – vagyis a terroir – mind a szőlő, mind az olajfa esetében meghatározzák a minőséget. Tovább…
Eredetvédelem
Az olívaolajoknál ugyanúgy léteznek eredetvédett termékek, mint a boroknál és néhány különleges élelmiszernél. Az eredetvédelmi rendszer célja, hogy a világ országai, illetve azok bizonyos régiói hagyományos, világszerte híres mezőgazdasági, élemiszeripari termékeiket – bort, sajtot, olívaolajat, sonkát stb. – az utángyártástól megóvják, illetve azok minőségét biztosítsák. Tovább…
Kóstolás, versenyek
Bármilyen meglepően hangzik, az olívaolajat ugyanúgy szokás kóstolni, mint a bort, a kávét vagy a csokoládét, sőt a különböző olajokat úgy tudjuk a legjobban összehasonlítani, ha ugyanúgy összekóstoljuk őket, mint a jó borokat. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan megijednek az olajkóstolástól, mondván, hogy ők nem szoktak „olajat inni.” Csakhogy a kóstolás nem ivás; az ember csak egy kis kortyot vesz a szájába, nem pedig lehúz egy fél decit. Hogyan kóstoljunk? És kik zsűrizik az olívaolajokat? Tovább…