NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

La Maja E.L. (Edición Limitada) Arróniz 0,5 l.

Kategóriák: ,

 

Enyhe, legfeljebb közepesen erős olaj kakaóvajas-mogyorós jegyekkel, szelíd zöldnövényes karakterrel, elhanyagolható kesernyével és csípősséggel. 0,2% savtartalom, 100% arróniz; 0,5 l üveg.

5.300 Ft

10.600.-/l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos terményének DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA:  100% válogatott arróniz.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: azért azt senki nem mondhatja, hogy az Arróniz besimul egy kóstolósorba, mert annyira kiugrik az alapkarektere. Érdekes, mert az általam sokat emlegetett kakaóvajas-keserűcsokis jegyek most egálban vannak az éretlen bogyó fanyarosan friss és félbevágott krumpli gőzével (bocs, ez van, ha nekiindulok a szagolgatásnak).

ÍZ: eltekintünk a zöldaranyos árnyalattól, csak bezavar. Rögtön jön a La Majára (és azért az Artajóra is) jellemző csokoládés belépő, visszafogott növényesség és elhanyagolható kesernye. Megint a nyers krumpli jut az eszembe, meg a zöldborsó, ha nyersen elrágjuk. Borsosság? Hát, nem is tűnik fel. Nagyon elegáns, széleskörű, jól illeszkedő és bolond címkéjű. Idei meglepetés.

KISZERELÉS: 0,5 l üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos terményének DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA:  100% válogatott arróniz.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: azért azt senki nem mondhatja, hogy az Arróniz besimul egy kóstolósorba, mert annyira kiugrik az alapkarektere. Érdekes, mert az általam sokat emlegetett kakaóvajas-keserűcsokis jegyek most egálban vannak az éretlen bogyó fanyarosan friss és félbevágott krumpli gőzével (bocs, ez van, ha nekiindulok a szagolgatásnak).

ÍZ: eltekintünk a zöldaranyos árnyalattól, csak bezavar. Rögtön jön a La Majára (és azért az Artajóra is) jellemző csokoládés belépő, visszafogott növényesség és elhanyagolható kesernye. Megint a nyers krumpli jut az eszembe, meg a zöldborsó, ha nyersen elrágjuk. Borsosság? Hát, nem is tűnik fel. Nagyon elegáns, széleskörű, jól illeszkedő és bolond címkéjű. Idei meglepetés.

KISZERELÉS: 0,5 l üveg