***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Mindent az olívaolajról

El aceite de oliva todo mal quita. (Az olívaolaj minden rosszat elűz.)
− spanyol közmondás

 

Itt, az igazioliván nem utoljára élünk boros hasonlattal: az olívaolaj olyan, mint a bor – aki azt mondja, ismeri az olívaolajat, sőt használja is, olyan, mint ha azt mondaná: ismeri a bort, sőt issza is. De milyet: tablettásat vagy termelőit? Fehéret, vöröset, rozét, édeset, szárazat? Chardonnay-t, juhfarkot, merlot-t, sangiovesét? Fajtabort vagy cuvée-t? Magyart, franciát, chileit? Az olívaolajnál éppen olyan fontos ez a három tényező: terroir, termelő, típus. Ahány olaj, annyiféle világ nyílik meg az ember előtt.

Íme alább a legátfogóbb összefoglaló a magyar weben az olívaolajról. (Ja igen: mi nem az olívaolaj kultúrtörténetéről meg az egészségvédő hatásáról írunk, hanem magáról az olajról.)

 

Miért pont Ibéria?

 SAOV Cabeço das Nogueiras Premium, Expoliva 2011 arany. Kizárólag az Onyx Michelin-csillagos étteremnek szállítjukSpanyolország a világ legnagyobb olívaolaj‑termelőjeként  – a közkeletű vélekedéssel ellentétben – nem csupán a nagy világmárkák beszállítója; az elmúlt évtizedben mind a spanyolok, mind a portugálok kitűnő termelői olajokkal jelentek meg a piacon, sőt több ibériai termelő is kimagasló minőségű extra szűz olívaolajjal nyert a tekintélyes nemzetközi olívaolaj-versenyeken. Tovább…

 

 

 

Olajkategóriák: extra szűz, sansa és társai

Az olajkészítés folyamatábrája. Ábra magyarul: igaziolivaAz olajfa bogyójából többféle minőségű (mondhatnánk: többféle színvonalú) olajat készítenek. Mitől extra szűz az extra szűz, mit kell tudni a szűretlen olívaolajról, és mit árulnak sansa címen? Tovább…

 

 

 

Hogyan használjuk az olívaolajat

A magyar konyhában nincs hagyománya az olívaolaj használatának, mégis sokan szeretik. Hogyan tároljuk az olívaolajat, és hogyan használjuk a konyhában, vagy akár a szépség- és babaápolásban? Tippek, receptek, tévhitek és gyakori kérdések az extra szűz olívaolajról. Tovább…

 

Hogyan készül az olívaolaj

Régi andalúz olajmalomNagy, családi olajbogyószüret valahol délen, részt vesz az egész falu, hatalmas gránitkövek őrlik a bogyókat, csorog a friss zöld olaj, tunkolják a kenyeret… Nekünk, magyaroknak (és mindenkinek, aki nem a Mediterráneumban szocializálódott) az olívaolaj egyszerre romantikus és titokzatos jelenség. De tudjuk-e, hogyan készül valójában? Az olívaolaj útja a fától az üvegig, a bogyótól a tányérig. Tovább…

 

 

Az olívaolajról, haladóknak

Guszti szagol. Tóth Gusztáv az ExpolivánAzoknak, akik még többet akarnak tudni. Hány fajtája van az olajfának, melyikből készül olaj és melyikből csemegebogyó? Mi értelme a terroir fogalmának az olívaolaj esetében, és mitől más a termelői olaj, mint a tömegtermelésből származó extra szűz? Mit takar az eredetvédelmi rendszer az olívaolajoknál? Hogyan kóstoljuk otthon az olívaolajat, és hogyan kóstolnak a profik? Tovább…