NYÁRI ZÁRÁS

Kedves igaziolivások!

2024.06.24-30-ig a bolt zárva lesz. Zárás előtt a 06.18. kedd éjfélig beérkezett (és utalás esetén ki is fizetett) rendeléseket tudjuk kiküldeni. Aki kicsúszna a határidőből, ne aggódjon, júliusra is jut bőven a jóból: a szabadsàg előtti hajrában mèg lepakolunk pár tonna andalúz szuperprémium olajat, amiket a bolt zárása alatt is lehet majd rendelni. 🙂
Nyitás: 07.01. hétfő, ekkor kezdjük meg a rendelések feldolgozását is. Köszönjük a megértést! Szép nyári heteket kívánunk!

 

***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Kóstolás, versenyek

Az olívaolajat ugyanúgy lehet (sőt szokás is) kóstolni, mint a bort, a kávét vagy a csokoládét, sőt a különböző olajokat úgy tudjuk a legjobban összehasonlítani, ha ugyanúgy összekóstoljuk őket, mint a jó borokat. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan megijednek az olajkóstolástól, mondván, hogy ők nem szoktak „olajat inni.” Csakhogy a kóstolás nem ivás; az ember csak egy kis kortyot vesz a szájába, nem pedig lehúz egy fél decit. Természetesen lehet kenyérrel is kóstolni, de amellett, hogy a kenyér tompítja az olaj saját ízét, a szájban gyorsan elkezdődő  keményítő lebontódáskor keletkező cukor hamis ízeket eredményezhet.

Guszti kóstol. Kék és sima kóstolópohár

Az extra szűz olívaolajok tesztelésére speciális kóstolópoharat fejlesztettek ki. A leginkább egy talp nélküli konyakos pohárhoz hasonlító  olajkóstoló csésze sötétkék üvegből készül, így a kóstolót nem befolyásolhatja az olaj színe. A különböző olajok ízének elválasztására jól megfelel egy darabka alma, vagy egy korty víz.

Hogyan kóstoljunk?
Ha nem rendelkezünk speciális kóstolópohárral (márpedig miért rendelkeznénk?), akkor kis üveg kávéspohárban kóstoljunk, de a legjobb a büfékben használatos műanyag kávéspohár, egyrészt mert ennek a recéiben megül az olaj, és jobban érezzük majd az illatát, másrészt mert a vékony pohárfal miatt az olaj hamarabb eléri az ideális kóstolási hőmérsékletet. Az olajból egy ujjnyit töltsünk a pohárba, a poharat vegyük az egyik tenyerünkbe, a másikkal pedig fedjük le. Így, kézzel melegítsük pár percig – az extra szűz olívaolaj ugyanis 27-28˚C-on adja ki legjobban az ízeit és az illatait. A kortyolás elvileg ugyanúgy történik, mint a bornál (azaz szürcsöléssel, de valaki e nélkül is jól kiérzi az olaj aromáit).

Mit figyeljünk a kóstolásnál?

Az extra szűz olívaolajnak először az illatát teszteljük: érezhetünk vágott füves, zöldséges, virágos, zöldfűszeres, vajas, paradicsomos és egy sor más illatot. Az íznél három tényezőt szokás pontozni: a gyümölcsösséget (vagyis hogy az adott olaj mennyire adja ki az adott bogyófajta, vagy épp a házasítás karakterét), a keserűséget, valamint a csípősséget. Vannak olajok, amelyeknél keserűség és csípősség alig érzékelhető, és vannak, amelyeknél mindkét tényező elég markánsan jelen van – fontos tudni, hogy a keserűség és a csípősség megléte vagy hiánya önmagában nem minőségi elvárás vagy hiba; a világ legjobb extra szűz olívaolajai között akadnak keserűek és/vagy csípősek, és akadnak lágyak is. A keserűség és/vagy a csípősség jellemzően abból adódik, hogy a bogyót zöldebben, vagyis nem a maximális érettségi fokon szedik.

Olívaolaj-versenyek és olajkalauzok

A termelők standjai a 2011-es Expoliva versenyen

A világ minden olívaolaj-termelő országában megrendezik az ország legjobb extra szűz olajainak versenyét, ezen kívül egymást érik a kisebb-nagyobb nemzetközi olívaolaj‑versenyek is. Íme egy rövid áttekintés a legtekintélyesebb versenyekről és olajkalauzokról.

  • Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition Az extra szűz olívaolajok egyik legismertebb nemzetközi versenyét 2000-ben rendezték meg először. A benevezett olajokat több tucat kategóriában indítják. Országonként külön-külön értékelik a fajtaolajokat, a házasításokat, az ízesített olajokat, és külön díjazzák ­– enyhe, közepes és intenzív gyümölcsösség kategóriában – az az évi verseny legjobb olaját, valamint az adott kategória legjobb olaját.
  • Mario Solinas Quality Award of the International Olive Oil Council Az International Olive Oil Council (Nemzetközi Olívaolaj Tanács) 2000 óta évente adja ki a Mario Solinas Quality Award díjakat. Solinas az olívaolaj-minősítés szabványosításában szerzett elévülhetetlen érdemeket; a róla elnevezett díj a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi elismerése az extra szűz olívaolajok terén. Az olajokat enyhe, közepes és intenzív gyümölcsösség kategóriában mérik össze.
  • International Olive Oil Award, Zürich A 2002 óta megrendezett svájci versenyen képzett zsűri értékeli az extra szűz olajokat, és ehhez kapcsolódóan a zürichi Gourmesse gasztrofesztiválon a közönség szubjektív szempontok alapján véleményezi ugyanazokat az olajokat.
  • Superior Taste Award, Brüsszel A brüsszeli székhelyű International Taste and Quality Institute nemzetközi szakembergárdája 2005 óta számtalan kategóriában adja ki díját a különböző élelmiszerfajtáknak –  köztük az extra szűz olívaolajoknak enyhe, közepes és intenzív gyümölcsösség kategóriában.
  • Great Taste Awards, London A londoni székhelyű Guild of Fine Food díját szokás a gasztrovilág Oscarjának is nevezni. Számtalan egyéb élelmiszer mellett az extra szűz olívaolajokat is pontozzák.
  • TerraOlivo Mediterranean International Extra Virgin Olive Oil Competition, Jeruzsálem Jeruzsálemben 2010 óta rendezik meg a mediterrán világ hagyományteremtőnek szánt olajversenyét.
  • Expoliva Az olívaolajok és az olívaolaj-termelés társiparágainak nemzetközi kiállítása, amelyet 1983 óta az andalúziai Jaénban rendeznek meg, és ahol a kiállítás mellett konferenciát is tartanak a szektor résztvevőinek. A kiállítással egybekötve nemzetközi olívaolaj-versenyt is szerveznek, amelyben intenzív, közepes és érett (enyhe) gyümölcsösség kategóriákban díjazzák a benevezett olajokat.
  • Flos Olei olajkalauz Marco Oreggia olívaolaj-szakértő 2001 óta publikálja a világ legjobb extra szűz olívaolajait értékelő kiadványát, eleinte L’Extravergine, 2010 óta pedig Flos Olei címen. Érdekesség, hogy kollégáival nem az egyes olajokat, hanem a termelőket pontozzák, illetve minden termelő legjobbnak tartott olajáról készítenek részletesebb leírást.
  • Judy Ridgway’s Best Olive Oil Buys Round The World: HAMAROSAN!
  • Der Feinschmecker magazin: HAMAROSAN!