Szatyrom
Drop product in here
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
Az olívaolajat ugyanúgy lehet (sőt szokás is) kóstolni, mint a bort, a kávét vagy a csokoládét, sőt a különböző olajokat úgy tudjuk a legjobban összehasonlítani, ha ugyanúgy összekóstoljuk őket, mint a jó borokat. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan megijednek az olajkóstolástól, mondván, hogy ők nem szoktak „olajat inni.” Csakhogy a kóstolás nem ivás; az ember csak egy kis kortyot vesz a szájába, nem pedig lehúz egy fél decit. Természetesen lehet kenyérrel is kóstolni, de amellett, hogy a kenyér tompítja az olaj saját ízét, a szájban gyorsan elkezdődő keményítő lebontódáskor keletkező cukor hamis ízeket eredményezhet.
Az extra szűz olívaolajok tesztelésére speciális kóstolópoharat fejlesztettek ki. A leginkább egy talp nélküli konyakos pohárhoz hasonlító olajkóstoló csésze sötétkék üvegből készül, így a kóstolót nem befolyásolhatja az olaj színe. A különböző olajok ízének elválasztására jól megfelel egy darabka alma, vagy egy korty víz.
Az extra szűz olívaolajnak először az illatát teszteljük: érezhetünk vágott füves, zöldséges, virágos, zöldfűszeres, vajas, paradicsomos és egy sor más illatot. Az íznél három tényezőt szokás pontozni: a gyümölcsösséget (vagyis hogy az adott olaj mennyire adja ki az adott bogyófajta, vagy épp a házasítás karakterét), a keserűséget, valamint a csípősséget. Vannak olajok, amelyeknél keserűség és csípősség alig érzékelhető, és vannak, amelyeknél mindkét tényező elég markánsan jelen van – fontos tudni, hogy a keserűség és a csípősség megléte vagy hiánya önmagában nem minőségi elvárás vagy hiba; a világ legjobb extra szűz olívaolajai között akadnak keserűek és/vagy csípősek, és akadnak lágyak is. A keserűség és/vagy a csípősség jellemzően abból adódik, hogy a bogyót zöldebben, vagyis nem a maximális érettségi fokon szedik.
A világ minden olívaolaj-termelő országában megrendezik az ország legjobb extra szűz olajainak versenyét, ezen kívül egymást érik a kisebb-nagyobb nemzetközi olívaolaj‑versenyek is. Íme egy rövid áttekintés a legtekintélyesebb versenyekről és olajkalauzokról.