Megint szűretlen, megint limitált, megint bio. Almás-banános, gyümölcsös, szűretlen, friss arbequina az Artajótól, literes üvegben; fuvarártól függően megpróbáljuk 5200-5300 körül kihozni. Limitált kiadás, szokás szerint kizárólag előjegyzésre: orders@igazioliva.hu, vagy személyesen a boltban. Jelentkezési határidő: 2021.10.18. hétfő déli 12:00. A tárgyba írjátok be: “karácsonyi szűretlen”, utána csak nevet és darabszámot kérünk. Bolti átvételt szorgalmazunk, de persze atombiztosan be is csomagoljuk. Fizetni csakis átvételkor kell, de ha vki nem jön érte, akkor az olaját kb. dec második hetében feltesszük a polcra : )))))

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Kóstolás, versenyek

Az olívaolajat ugyanúgy lehet (sőt szokás is) kóstolni, mint a bort, a kávét vagy a csokoládét, sőt a különböző olajokat úgy tudjuk a legjobban összehasonlítani, ha ugyanúgy összekóstoljuk őket, mint a jó borokat. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan megijednek az olajkóstolástól, mondván, hogy ők nem szoktak „olajat inni.” Csakhogy a kóstolás nem ivás; az ember csak egy kis kortyot vesz a szájába, nem pedig lehúz egy fél decit. Természetesen lehet kenyérrel is kóstolni, de amellett, hogy a kenyér tompítja az olaj saját ízét, a szájban gyorsan elkezdődő  keményítő lebontódáskor keletkező cukor hamis ízeket eredményezhet.

Guszti kóstol. Kék és sima kóstolópohár

Az extra szűz olívaolajok tesztelésére speciális kóstolópoharat fejlesztettek ki. A leginkább egy talp nélküli konyakos pohárhoz hasonlító  olajkóstoló csésze sötétkék üvegből készül, így a kóstolót nem befolyásolhatja az olaj színe. A különböző olajok ízének elválasztására jól megfelel egy darabka alma, vagy egy korty víz.

Hogyan kóstoljunk?
Ha nem rendelkezünk speciális kóstolópohárral (márpedig miért rendelkeznénk?), akkor kis üveg kávéspohárban kóstoljunk, de a legjobb a büfékben használatos műanyag kávéspohár, egyrészt mert ennek a recéiben megül az olaj, és jobban érezzük majd az illatát, másrészt mert a vékony pohárfal miatt az olaj hamarabb eléri az ideális kóstolási hőmérsékletet. Az olajból egy ujjnyit töltsünk a pohárba, a poharat vegyük az egyik tenyerünkbe, a másikkal pedig fedjük le. Így, kézzel melegítsük pár percig – az extra szűz olívaolaj ugyanis 27-28˚C-on adja ki legjobban az ízeit és az illatait. A kortyolás elvileg ugyanúgy történik, mint a bornál (azaz szürcsöléssel, de valaki e nélkül is jól kiérzi az olaj aromáit).

Mit figyeljünk a kóstolásnál?

Az extra szűz olívaolajnak először az illatát teszteljük: érezhetünk vágott füves, zöldséges, virágos, zöldfűszeres, vajas, paradicsomos és egy sor más illatot. Az íznél három tényezőt szokás pontozni: a gyümölcsösséget (vagyis hogy az adott olaj mennyire adja ki az adott bogyófajta, vagy épp a házasítás karakterét), a keserűséget, valamint a csípősséget. Vannak olajok, amelyeknél keserűség és csípősség alig érzékelhető, és vannak, amelyeknél mindkét tényező elég markánsan jelen van – fontos tudni, hogy a keserűség és a csípősség megléte vagy hiánya önmagában nem minőségi elvárás vagy hiba; a világ legjobb extra szűz olívaolajai között akadnak keserűek és/vagy csípősek, és akadnak lágyak is. A keserűség és/vagy a csípősség jellemzően abból adódik, hogy a bogyót zöldebben, vagyis nem a maximális érettségi fokon szedik.

Olívaolaj-versenyek és olajkalauzok

A termelők standjai a 2011-es Expoliva versenyen

A világ minden olívaolaj-termelő országában megrendezik az ország legjobb extra szűz olajainak versenyét, ezen kívül egymást érik a kisebb-nagyobb nemzetközi olívaolaj‑versenyek is. Íme egy rövid áttekintés a legtekintélyesebb versenyekről és olajkalauzokról.

  • Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition Az extra szűz olívaolajok egyik legismertebb nemzetközi versenyét 2000-ben rendezték meg először. A benevezett olajokat több tucat kategóriában indítják. Országonként külön-külön értékelik a fajtaolajokat, a házasításokat, az ízesített olajokat, és külön díjazzák ­– enyhe, közepes és intenzív gyümölcsösség kategóriában – az az évi verseny legjobb olaját, valamint az adott kategória legjobb olaját.
  • Mario Solinas Quality Award of the International Olive Oil Council Az International Olive Oil Council (Nemzetközi Olívaolaj Tanács) 2000 óta évente adja ki a Mario Solinas Quality Award díjakat. Solinas az olívaolaj-minősítés szabványosításában szerzett elévülhetetlen érdemeket; a róla elnevezett díj a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi elismerése az extra szűz olívaolajok terén. Az olajokat enyhe, közepes és intenzív gyümölcsösség kategóriában mérik össze.
  • International Olive Oil Award, Zürich A 2002 óta megrendezett svájci versenyen képzett zsűri értékeli az extra szűz olajokat, és ehhez kapcsolódóan a zürichi Gourmesse gasztrofesztiválon a közönség szubjektív szempontok alapján véleményezi ugyanazokat az olajokat.
  • Superior Taste Award, Brüsszel A brüsszeli székhelyű International Taste and Quality Institute nemzetközi szakembergárdája 2005 óta számtalan kategóriában adja ki díját a különböző élelmiszerfajtáknak –  köztük az extra szűz olívaolajoknak enyhe, közepes és intenzív gyümölcsösség kategóriában.
  • Great Taste Awards, London A londoni székhelyű Guild of Fine Food díját szokás a gasztrovilág Oscarjának is nevezni. Számtalan egyéb élelmiszer mellett az extra szűz olívaolajokat is pontozzák.
  • TerraOlivo Mediterranean International Extra Virgin Olive Oil Competition, Jeruzsálem Jeruzsálemben 2010 óta rendezik meg a mediterrán világ hagyományteremtőnek szánt olajversenyét.
  • Expoliva Az olívaolajok és az olívaolaj-termelés társiparágainak nemzetközi kiállítása, amelyet 1983 óta az andalúziai Jaénban rendeznek meg, és ahol a kiállítás mellett konferenciát is tartanak a szektor résztvevőinek. A kiállítással egybekötve nemzetközi olívaolaj-versenyt is szerveznek, amelyben intenzív, közepes és érett (enyhe) gyümölcsösség kategóriákban díjazzák a benevezett olajokat.
  • Flos Olei olajkalauz Marco Oreggia olívaolaj-szakértő 2001 óta publikálja a világ legjobb extra szűz olívaolajait értékelő kiadványát, eleinte L’Extravergine, 2010 óta pedig Flos Olei címen. Érdekesség, hogy kollégáival nem az egyes olajokat, hanem a termelőket pontozzák, illetve minden termelő legjobbnak tartott olajáról készítenek részletesebb leírást.
  • Judy Ridgway’s Best Olive Oil Buys Round The World: HAMAROSAN!
  • Der Feinschmecker magazin: HAMAROSAN!