Megint szűretlen, megint limitált, megint bio. Almás-banános, gyümölcsös, szűretlen, friss arbequina az Artajótól, literes üvegben; fuvarártól függően megpróbáljuk 5200-5300 körül kihozni. Limitált kiadás, szokás szerint kizárólag előjegyzésre: orders@igazioliva.hu, vagy személyesen a boltban. Jelentkezési határidő: 2021.10.18. hétfő déli 12:00. A tárgyba írjátok be: “karácsonyi szűretlen”, utána csak nevet és darabszámot kérünk. Bolti átvételt szorgalmazunk, de persze atombiztosan be is csomagoljuk. Fizetni csakis átvételkor kell, de ha vki nem jön érte, akkor az olaját kb. dec második hetében feltesszük a polcra : )))))

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

A bor nyelvén, avagy a terroir és egyebek

Vino, amigo, aceite y tocino, son mejores los más antiguos.
(Bor, barát, olívaolaj és szalonna – minél öregebb, annál jobb.)
Aceite y vino, bálsamo divino. (Olívaolaj és bor, isteni balzsam.)

− spanyol közmondások

Az olívaolajok tárgyalásakor kiváló párhuzam a bor. Mindkettőt a Mediterráneum legrégebbi termékei között találjuk. Az olajfaültetvények ugyanolyan gondos nevelést, metszést, odafigyelést kívánnak, mint egy szőlőültetvény. A végeredményt itt is bogyókból nyerik, sajtolják, préselik. A talaj minerális összetevői és a régió mikroklimatikus sajátságai – vagyis a terroir – mindkét növény esetében meghatározzák a minőséget, akárcsak a hozzáértő kezek.

Mára egyes olívatermelőknél is előtérbe került a kis gazdaság = kis kapacitás = kiváló minőség elve, amely nem a mennyiségi termelést tartja szem előtt, hanem a minél különlegesebb, és csak az adott területre vagy termelőre jellemző olaj előállítását. Ha úgy tetszik, ez a kézműves, dűlőszelektált borok megfelelője.

Végeredményben ha egy védett eredetmegjelölésű extra szűz olívaolaj megfelel egy D.O.C.G. minősítésű bornak, akkor a sansa/pomace/orujo olaj egy kalap alá vehető a kannás-savanykás homoki fejfájóssal. Előbbinek az olajbogyóhoz, utóbbinak a szőlőhöz van nagy vonalakban köze.

Érdemes megjegyezni, hogy a minősített extra szűz olívaolajok között – habár ugyanúgy kóstolással állapítják meg jellegüket, mint a boroknál ­– nincs rosszabb vagy jobb ízű. A markánsabb, csípős, borsos, egészében véve erősebb ízeket mutató olaj mellett ugyanolyan kiváló egy enyhe, gyümölcsös, kevésbé borsos, inkább édeskés fajta – és fordítva. Az, hogy kinek melyik tetszik, az édes, vagy a keserű, ízlés kérdése. Óriási különbség van egy igazán nőies hatputtonyos tokaji almás-barackos mézessége és mondjuk egy szigorú Barolo vagy Vega Sicilia férfias karaktere között, holott mindkét véglet a borkészítés csúcsát kerülgeti.

Az ízhez hasonlóan a szín sem jelent semmit, sőt egyeseknek meglepetést okozhat egy igazán zöld olaj virágos-gyümölcsös aromája. Ha valaki például úgy gondolja, hogy egy öreg vörösbor mélyrubin színnel bír, bizonyára megdöbben egy 10-12 éves bor színén, milyen pirosas, pedig csak arról van szó, hogy a vörösborok az idő múlásával kivilágosodnak. Tehát a színnel kapcsolatban ne legyen előítéletünk. Ráadásul egyes, ismertebb márkájú tömegolajok színét mesterségesen teszik harsányabbá, szép zölddé: a hozzáadott klorofil csak nehezen, laboratóriumi módszerekkel mutatható ki.

Az eltérő karakterű olívaolajok nem illenek egyformán minden ételhez. Egy borsosabb változat eluralkodhat a könnyebb ételeken, míg egy szerényebb, lágy olaj aromája esetleg nem jön elő, elbújik egy domináns ízű fogás mögött. A különbség érzékeltetéséhez érdemes, de kevésbé élvezetes kipróbálni egy nagyszerű halétel mellé valami igazán testes, száraz vörösbort. Egyiket sem kell megutálni: nem az étel és az ital csapnivaló, hanem a párosítás.