Szatyrom
Drop product in here
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
Akárcsak a boroknál, az évjárat az extra szűz olívaolajnál is nagy jelentőséggel bír: egyik évben szerencsésebbek a körülmények, jobb a termés, másik évben rosszabbak a körülmények, gyengébb a termés. Sokszor hangsúlyozzuk, hogy az igazioliva nem márkafüggő; bár a termelőinket személyesen ismerjük és kedveljük, ha egy adott évben nem sikerül úgy az olaj, mint a másikban, ha úgy gondoljuk, ez már nem az az ár-érték arány, mint az addigi csúcsévben, akkor abban a szezonban nem rendelünk abból az olajból. És persze ha a következő évben újra szenzációsan sikerül, megint felvesszük a szortimentbe.
Alább egy-két legendás régi olajunk található — olyanok, amelyekre sokan jó szívvel emlékeznek, és amelyeknek visszatérését mi magunk is várjuk. Addig is — lehet nosztalgiázni…
Figyelem: ezek az olajok jelenleg nem képezik az aktív szortiment részét, vagyis PILLANATNYILAG NEM RENDELHETŐK; csak azért tettük ide fel őket, hogy mindenki találhasson hozzájuk hasonlót — vagy helyettük valami mást.
SPANYOLOK:
TERMŐHELY, TERMELŐ: A CampoSurt Antonio Cano Cano és fia, Pepe Cano családi vállalkozásként indult gazdasága, a Canoliva termeli a 2015-ben megújult sajtolóüzemben, az andalúziai Córdoba tartományban fekvő Baenában. Ültetvényeik kivétel nélkül Andalúziában terülnek el; luquei birtokuk volt Spanyolország legelső bioültetvénye.
FAJTA: arbequina, picual. A Canoliva alapolaja, a CampoSur eredetileg egy jóval lágyabb, hétköznapibb karakterű olaj lett volna, de mi egy korai szüretelésű, erősebb házasítást kértünk. Mindenképpen szerettünk volna a Casas de Hualdo 5 literes picualja helyett valami hasonlót; idén ez áll hozzá a legközelebb. Ez lett a mi D4-es tartályunk.
SAVTARTALOM: 0,4º
ILLAT: abszolút dominál a feketeribizli-levél és az őszibarackhéj; az arbequina szinte nem is jön át. (Mi lenne itt, ha nem is lenne benne arbequina?)
ÍZ: intenzív, citrusosan erőteljes zöld íz határozott borsossággal.
MIHEZ: Ami elbírja! Paradicsomhoz, spanyol narancssalátához, halakhoz, tenger gyümölcseihez, csirkéhez, vörös húsokhoz. A CampoSurt a Canoliva alapolajának szánták, ezért a nagy kiszerelések, de szerintünk olyan jól sikerült, hogy ünneplős kajákhoz is simán beillik.
KISZERELÉS: CampoSur 2 l és 5 l PET
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben: Aroden La Aldea de Don Gil 0,5 l üveg, 1 l üveg, 2 l PET; La Laguna Coupage 0,5 l üveg, 1 l fémkanna
TERMŐHELY, TERMELŐ: Olivarera Nuestra Señora de Guadalupe; Baéna (Córdoba), Spanyolország. A 2014-15-ös szüret polcon tartásának idején ez a termelői olaj töltötte be a mindenes alapdarab helyét.
FAJTA: picuda, arbequina, picual, hojiblanca
SAVTARTALOM: 0,2º
ILLAT: hidegen a picudo és a picual szúrósabb, zöldségesebb jegyei dominálnak, de enyhe melegítésre itt is kiugrik a finom szénás-szalmás, picit füves illat.
ÍZ: a Valle de Ricote Coupage-ához hasonló, ám annál karakteresebb, és ugyancsak rusztikus házasításról van szó. Az intenzív alapkaraktert a picudo és a picual savanykás-kesernyés zöldségessége adja, de érezhetők benne az érettebb arbequinákra jellemző öregdiós, brazildiós jegyek is.
MIHEZ: különösen sütéshez-főzéshez javasoljuk. Nem egy versenyekre szánt, kifinomult tétel, de annak, aki most tér át a bolti olajokról, azért hideg használatnál is a reveláció erejével fog hatni.
KISZERELÉS: Hogaroliva Coupage 1 l PET, 5 l PET
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben: Valle de Ricote Coupage 1 l és 5 l
TERMŐHELY, TERMELŐ: a José Páez Lobato családi vállalkozás 60 éve foglalkozik csúcsminőségű sherryecet készítésével, emellett kezdtek olívaolajjal is dolgozni. A Capirete olajok az andalúziai Jaénból, a világ olívaolaj-termelésének központjából származnak, és a fenntartható fejlődést támogató integrált gazdálkodásban készülnek.
FAJTA: 100% picual. Extra korai szüret, limitált kiadás.
SAVTARTALOM: 0,11º
ILLAT: tormalevél, csalán, sóska, zöld citrom magja-héja – csupa villogóan zöld illat
ÍZ: mint az illata: csakis a Casas Picualjához hasonlítható, csak az komlósabb. Mind illatában, mind ízében erősen növényi: rukkola, fejes saláta szíve-torzsája és csíp, mint a zsálya. Esetenként keserűnarancsos, zöldcitromos jegyek jelentkeznek. Határozott mindenhol. Szenzációs.
MIHEZ: karakteres ízű ételekhez, amik elbírják. Vagy épp ellenkezőleg: végletesen visszafogott ízek mellé, ahol az olaj kiemelkedik: finom, tejszínes ízű mozzarellára; grillsajtra (pl. haloumira), mondjuk citromlével, friss mentával, és persze mint az összes intenzíven zöldfüves olajat, a Capirete Sensación Picualt is kifejezetten javasoljuk paradicsomsalátára.
KISZERELÉS: 0,5 l fekete díszüveg
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2016-ban: Casas de Hualdo Picual, La Laguna Coupage és Selecta; esetleg a Don Gil limitált kiadású csillagos olaja (utóbbi valamivel erősebb, viszont hozza a zöld tormásságot)
TERMŐHELY, TERMELŐ: a José Páez Lobato családi vállalkozás 60 éve foglalkozik csúcsminőségű sherryecet készítésével, emellett kezdtek olívaolajjal is dolgozni. A Capirete olajok az andalúziai Jaénból, a világ olívaolaj-termelésének központjából származnak, és a fenntartható fejlődést támogató integrált gazdálkodásban készülnek.
FAJTA: 100% picual.
SAVTARTALOM: 0,4º alatt
ILLAT: zöldséges-füves
ÍZ: nem hiába klasszikus: a legoptimálisabb érési időben szüretelték, amikor a bogyó még nem túlérett, de még nagyon jó minőségű olajat ad. Nem késői szüret, de bőven növényi, hibátlan picualos íz határozott kesernyével, nem jellemző, alig érezhető csípősséggel. Igazi andalúz klasszikus.
MIHEZ: karakteres ízű ételekhez, amik elbírják, paradicsomsalátára, fokhagymás-paradicsomos szószokhoz, húsra, halra, tésztára, brokkolis-spenótos dolgokhoz, vagy pedig szelíd ízek mellé, ahol az olaj kiemelkedik: mozzarellára, grillsajtra, stb.
KISZERELÉS: 2 l PET
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben: Rosmaninho DOP 2 l PET (kicsit talán füvesebb); Kydonakis 1 l fémkanna vagy 3 l fémkanna (picit kesernyésebb)
TERMŐHELY, TERMELŐ: Alimentos Valle de Ricote; Archena (Murcia, Spanyolország)
FAJTA: 100% picual
SAVTARTALOM: 0,2º
ILLAT: tipikus picualos: nagyon zöld, valamelyest füves, erőteljesen gyökérzöldséges, elsősorban fehérrépás és zelleres jegyekkel
ÍZ: húzós, erőteljes picual gyökérzöldséges, húsleveses utánérzéssel, közepes keserűséggel
MIHEZ: Ragukhoz, vörös húsokhoz, bárányhoz, halakhoz, húspihentetéshez, karakteresebb ízű zöldségekhez és tésztákhoz, salátákhoz.
KISZERELÉSEK: Valle de Ricote Picual 1 l fémkanna, 2 l PET, 5 l fémkanna
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2016-ban: Oleoestepa Gran Consumo 1 l PET (kicsit erősebb); La Aldea de Don Gil 2 l PET (kesernyésebb, intenzívebb); La Laguna Coupage 1 l fémkanna
TERMŐHELY, TERMELŐ: Vineves, Fátima, Portugália. Virgulino Neves teljesen más területről érkezett az olívaolaj-szektorba. Eleinte helyi termelőkkel összefogva dolgozott, majd saját ültetvényeket vásárolt, és saját termelésű olajait Portucale néven jelent meg saját olajával. Nemrég pedig a minőséget biztosító saját olajmalommal koronázta meg ezt az evolúciós folyamatot. Az átalakulás tökéletesen sikerült: évek óta követjük a szakmai pályafutását, az idén pedig már egészen komoly tételekkel tudott jelentkezni. A hatodik ikszben egy ilyen átalakulás már egészen komoly elhivatottságot jelent.
FAJTA: 100% koroneiki. A Vineves újabban már Portugáliában nem honos fajtákkal is dolgozik, ennek az egyik eredménye ez a kitűnő koroneiki. Portugáliából még nem volt koroneikink, nagyon büszkék vagyunk rá, és reméljük, hogy ez még csak a kezdet.
SAVTARTALOM: 0,2º
ILLAT: illatában kevésbé a füvesség, inkább a koroneiki édessége dominál, a Mediterráneumban az évjáratra mindenütt jellemző szárazságból adódó enyhe kérgességgel
ÍZ: kóstoláskor jön a meglepetés: a nyugodt, „tunkolós” koroneikis karakter után elég hamar jelentkezik a korai szüretek komoly borsossága
MIHEZ: a közepes és az erős határán mozgó karaktere miatt bármihez. Pont olyan jellegű, hogy a szelíd dolgokból a legjobbat hozza ki, de az erős ízekkel is elbír. Tunkolásnál azért vigyázzunk, mert a borsosság mindenképpen átjön.
KISZERELÉS: Portucale Koroneiki 0,5 l üveg
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben: Artajo Koroneiki; Kydonakis BIO 0,5 l vagy sima 0,5 l vagy 1 l vagy 3 l
Valle de Ricote Koroneiki. Szevasz, tavasz!
TERMŐHELY, TERMELŐ: Alimentos Valle de Ricote; Archena (Murcia, Spanyolország)
FAJTA: 100% koroneiki
SAVTARTALOM: 0,3º
ILLAT: az eddigi legvirágosabb koroneiki, akác, tépett, virágzó lóhere, május, május, május…
ÍZ: teljesen összhangban az illattal, édeskés tavaszi virágok, rügyek, némi friss széna, de az üdeség a végén odacsíp egy kicsit, ahogy egy korán szüreteltnél el is várható
MIHEZ: teljesen hidegen használandó, akár magában is. Nyári melegben kifejezetten jól fog esni kenyérrel, zöldséggel, de érdemes joghurtba keverni, részben tejszínt vagy vajat kiváltani vele. Fagyira telitalálat, zöldfőzelék tetejére pedig több, mint elegáns (ez a kedvencem, G.)
KISZERELÉSEK: Valle de Ricote Koroneiki 1 l PET, 5 l PET
(Egy megjegyzés: a termelőnél félrenyomták a címkét: nem Koroneiki, hanem Koroneki szerepel rajta, de ezért már nem küldtük vissza, oda se neki. Ettől ez még koroneiki.)
Update: kiderült, hogy a görögöknél mindkét elnevezés fut, a koroneiki meg a koroneki is. Mi az előbbit szoktuk meg, így nekünk a Valle de Ricote koronekije is koroneiki marad… : )
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben:
Artajo Koroneiki (intenzívebb), Artajo Manzanilla Cacereña (intenzívebb, hasonló virágosság, picit füvesebb); Artajo Arbosana (bársonyos, virágos)
Oleo Pepillo Koroneiki. El Greco.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Az Oleo Pepillo családi vállalkozás; olajfa-ültetvényeiket Kasztília-La Manchában, Valdepeñas közelében találjuk. A hagyományos spanyol fajták (picual, arbosana, arbequina, cornicabra) mellett a 2011/12-es szezonban készítettek először olajat koroneikiből. A görög fajta fiatal fái a kasztíliai talajon igazán különleges, édes olajat adtak, amelyből összesen 6000 liter készült.
FAJTA: 100% koroneiki.
SAVTARTALOM: 0,2º
ILLAT: frissen kaszált virágzó lóhere hűvös illata, egészen elképesztő, éteri összhatás
ÍZ: ízében is visszaköszön a lóherevirág, de karakterében kimondottan édes, virágos, könnyed olaj, ugyanakkor La Mancha földje beletesz egy minimális borsosságot is.
MIHEZ: miután a könnyed, virágos olajokhoz soroljuk, elsősorban nyersen ajánljuk: tésztákra főszereplőnek (például citromos spagettihez), de persze gyors dinszteléshez, pároláshoz is tökéletes (bár mi nem tennénk össze fokhagymával). Párosítsuk citrommal, bazsalikommal, édesköménnyel. Bátrak próbálják ki gyümölcssalátában, citrusos öntettel, esetleg ehető virágokkal. És ha valaki végre készítene normális olívaolaj-fagyit, akkor mindenképpen ez az olaj lenne az alapja. Még valami: bódító illata miatt tökéletes kozmetikum, bőrön nagyon vonzó…
KISZERELÉSEK:
A szögletes zöld díszüveg kifejezetten elegáns, bár a címkéjéért nem vagyunk oda. Ha az üveg kiürül, a nagyobb kiszerelésű olajainkhoz ajánljuk utántöltő-üvegnek. A PET pedig… Hát igen, María Callas melegítőnadrágban. Bár a cég más olajait palackozza PET-be is, az egyébként csak díszüvegben kapható koroneikit kifejezetten a mi kedvünkért töltötték ebbe az érdemtelen palackba; így lehetett kihozni a legjobb ár/érték arányt.
Oleo Pepillo Koroneiki 0,5 l díszüveg, 1 l PET
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben:
Artajo Koroneiki (erősebb), Artajo Manzanilla Cacereña (hasonló intenzitás, hasonló virágosság, picit füvesebb); Artajo Arbosana (bársonyos, virágos)
PORTUGÁLOK:
TERMŐHELY, TERMELŐ: Alferrarede, Abrantes (Ribatejo, Portugália), Alberto Serralha Gomes (SAOV-Sociedade Agricola Ouro Vegetal), számtalan versenyen méltatott olajok termelője. Védett eredetmegjelölésű minősítés (Denominação de Origem Protegida).
FAJTA: galega, cobrançosa. Szépen kimunkált szűretlen cuvée, zöld árnyalat, szűretlen opálosság
SAVTARTALOM: 0,2º
ILLAT: frissen vágott fű, virágbolt tavaszi lágyszárúakkal, búzafű illata sok zöldparadicsommal és fűszerekkel
ÍZ: 2015-ben picit lágyabb, selymesebb alapkarakter a cobrançosa miatt virágok és dióhártya finom kesernyéjével, enyhe borsossággal, és persze a két portugál fajta kilométerekről felismerhető, nagy testű, zabolázatlan, atlanti mineralitása…
MIHEZ: salátákhoz, sült vagy párolt zöldségekhez, tésztákhoz, húsokhoz, krémlevesbe (és a tetejére), főzelékbe (és ennek is tálalás előtt a tetejére), mártogatókhoz, stb. stb.
DÍJAK:
2011 Mario Solinas Quality Award of the International Olive Oil Council(a Nemzetközi Olívaolaj Tanács Mario Solinas díja) – aranyérem(közepesen gyümölcsös kategória)
2010 Mario Solinas Quality Award of the International Olive Oil Council(a Nemzetközi Olívaolaj Tanács Mario Solinas díja) – ezüstérem(közepesen gyümölcsös kategória)
KISZERELÉS: 0,75 l sötétített üveg és 3 l sötétített PET
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben: OleoElvira Loaime (szűretlen, középintenzív, fás-virágos)
TERMŐHELY, TERMELŐ: A Quinta Vale de Lobos extra szűz olívaolaj a Portugáliában, Santarém környékén fekvő, azonos nevű birtokon készül. A 95 hektáros birtokot – amelynek neve annyit tesz: Farkasok völgye – Joaquim Santos Lima és felesége, Veronica vezeti. A 19. században Alexandre Herculano portugál író mintagazdaságot alakított ki a birtokon, ekkor kezdődött itt az olívaolaj-termesztés. A területen megtalálhatók a még Herculano által ültetett 200 éves fák épp úgy, mint az egy évtizede telepített példányok. A Santos Lima házaspár az extra szűz olívaolajat 2004-ben kezdte Quinta Vale de Lobos néven palackozni, és a házasításuk még abban az évben díjnyertes lett.
FAJTA: 100% cobrançosa
SAVTARTALOM: 0,2º
ILLAT: vágott fű, paradicsomszár
ÍZ: nagyon intenzíven füves, kesernyés, határozottan borsos; szinte parfümös rügyesség, egy igazi korai szüret
MIHEZ: ami elbírja! Húsok, erőteljes ízű zöldségek, cikória, római saláta, paradicsomsaláta, de aki kedveli az erős ízeket, az egy egyszerű héjában sült tepsis krumplin is szeretni fogja.
KISZERELÉS: Quinta Vale de Lobos Cobrançosa 2 l PET
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben: Aroden La Aldea de Don Gil 2 l PET (ugyanolyan húzós, kesernyés-növényi karakter)
TERMŐHELY, TERMELŐ: A Quinta Vale de Lobos extra szűz olívaolaj a Portugáliában, Santarém környékén fekvő, azonos nevű birtokon készül. A 95 hektáros birtokot – amelynek neve annyit tesz: Farkasok völgye – Joaquim Santos Lima és felesége, Veronica vezette; Joaquim 2013 nyarán elhunyt, azóta özvegye irányítja a Lobos-birtokot. A 19. században Alexandre Herculano portugál író mintagazdaságot alakított ki a birtokon, ekkor kezdődött itt az olívaolaj-termesztés. A területen megtalálhatók a még Herculano által ültetett 200 éves fák épp úgy, mint az egy évtizede telepített példányok. A Santos Lima házaspár az extra szűz olívaolajat 2004-ben kezdte Quinta Vale de Lobos néven palackozni, és a házasításuk még abban az évben díjnyertes lett.
FAJTA: A Quinta Vale de Lobos Cuvée 0,5 l-es kiszerelése galega, arbequina, és cobrançosa fajták gondos házasításával készül, a 2 l-es palackban kapható Kitchen Blend pedig cobrançosából és arbequinából készül. A bogyókat a szüretet követő 1-2 órán belül feldolgozzák.
SAVTARTALOM: díjnyertes házasítás, 0,5 l üveg: 0,1º; Cuvée Kitchen Blend 2 l PET: 0,2º
ILLAT: lesózott zöldparadicsom és lágy virágok
ÍZ: csipetnyi vágott fű, paradicsom
MIHEZ: mivel jól kijön a zöld paradicsom illata és aromája, nem szabad nagyon ledominálni, mert nagyon szép alap.
DÍJAK:
2011 Flos Olei 2011 olajkalauz
2010 A Quinta Vale de Lobos cobrançosa bogyóból készült fajtaolaja a 2010-es Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition (Olívaolajok Nemzetközi Versenye, Los Angeles) versenyen ezüstérmet kapott közepes gyümölcsösség kategóriában.
2010 Flos Olei 2010 olajkalauz −100-ból 84 pont a birtoknak, ill. a kalauz által vizsgált arbequina fajtaolajnak.
2009 A Quinta Vale de Lobos arbequina bogyóból készült fajtaolaja a 2010-es Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition (Olívaolajok Nemzetközi Versenye, Los Angeles) versenyen bronzérmet kapott közepes gyümölcsösség kategóriában.
2005 Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition (Olívaolajok Nemzetközi Versenye, Los Angeles) – aranyérem
2005 Superior Taste Award nemzetközi olívaolaj-verseny, Brüsszel – kiváló íz díj
2005 Great Taste Awards, London – bronzérem
2004 Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition (Olívaolajok Nemzetközi Versenye, Los Angeles) – aranyérem
2004 Gourmesse nemzetközi olívaolaj-verseny, Zürich – közönségdíj
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben: OleoElvira Loaime (fás-virágos)
Vissza a tetejére.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Fio Dourado – Transformação e Comercialização de Produtos Olivícolas, Santarém (Ribatejo, Portugália)
FAJTA: galega, cobrançosa, arbequina
SAVTARTALOM: 0,4º
ILLAT: érett diós, olyan „olívás”, semmi zöld szüret
ÍZ: kifejezetten lágy, nagyon pici csípés, enyhe zöld íz; kissé háttérolaj olyanoknak, akik most barátkoznak az olívaolajjal, vagy csak nem szeretik a harsogást
MIHEZ: alapolajként sütni-főzni, hidegen szelídebb ízű salátákhoz, spárgához, krumplihoz, halhoz, szárnyashoz, persze tésztára, sőt enyhe íze miatt akár házi majonézhez is
KISZERELÉS: Quinta do Juncal Selecçao 2 l PET
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben: Artajo Albador Maduro (kicsit füvesebb), Valle de Ricote Arbequina (hasonlóan szelíd, vajas); El Fuelle Arbequina (gyümölcsös, édes)
TERMŐHELY, TERMELŐ: Valpaços (Trás-os-Montes, Portugália), Cooperativa de Olivicultores de Valpaços, több nemzetközi díj és elismerés birtokosa
FAJTA: verdeal, madural, cobrançosa fajták eredetvédett házasítása
SAVTARTALOM: 0,1º
ILLAT: kaszált vadvirágos mező, kicsit kamillás, kicsit margarétás, szóval kesernyés, de egyszerre virágos is
ÍZ: kesernyés-virágos, mint a gyógynövények virágai, fokozatosan erősödő keserűséggel, a végén határozott, de nem hosszú csípősséggel, keserűmandulás utóízzel
MIHEZ: ami elbírja! Nagyon erős olaj, ezért csak karakteres zöldségekkel, húsokkal párosítsuk, vagy próbáljuk ki a másik véglettel: szelíd, tejszínes ízű sajtokkal (mozzarella, haloumi, vagy a sósabb feta), és persze kötelezően friss paradicsommal.
DÍJAK:
2012 Flos Olei 2012 olajkalauz − A termelő, a Cooperativa de Olivicultores de Valpaços Made with Love különdíjat kapott, és ezzel az év legjobb olajmalma lett, cobrançosa bogyóból készült fajtaolaja pedig 92 pontot kapott.
2011 Flos Olei 2011 olajkalauz − részletek hamarosan!
2011 A termelő, a Cooperativa de Olivicultores de Valpaços madural bogyóból készült fajtaolaja a 2011-es Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition (Olívaolajok Nemzetközi Versenye, Los Angeles) versenyen ezüstérmet kapott közepes gyümölcsösség kategóriában.
2010 A termelő, a Cooperativa de Olivicultores de Valpaços normál (nem prémium) DOP olaja a 2010-es Mario Solinas Quality Award of the International Olive Oil Council (a Nemzetközi Olívaolaj Tanács Mario Solinas díja) versenyen döntős lett az érett (enyhe) gyümölcsösség kategóriában.
KISZERELÉS: sajnos nem tudtuk elérni, hogy nagyobb üvegbe palackozzanak, ezért maradt a 0,25-ös üveg
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben: Artajo Koroneiki (hasonlóan virágos, de jóval enyhébb)
FRANCIÁK:
TERMŐHELY, TERMELŐ: La Tortue Château de Taurenne (Provence, Franciaország). Az ódon középkori várkastély alapjait még a templomos lovagok rakták le a XII. században. A család az erődnek is beillő vár földjein gondozza évszázados olajfáit. A L’Or előállításához szükséges ötféle olajbogyót csak kézzel szüretelik.
FAJTA: bouteillan, aglandau, grossane, cayon és petit ribier
SAVTARTALOM: 0,2º
ILLAT: félig bimbós lila orgona halvány jácinttal, frissen vágott zsenge lágyszárúak, és még valami titkos illatkomponens
ÍZ: szétrágott virágrügyek, árnyas árokpartok tépett virágai, az alig érezhető rügykesernye és az elhanyagolható csípősség már csak az egyéniségét teszi megismételhetetlenné. Ha a Rosmaninho alkímia, akkor a L’Or egyszerűen csak varázslat.
MIHEZ: a L’Or szinte már kozmetikum, de kitűnően illik libamájhoz, rafinált édességekhez és nagyon szelíd ízű zöldségekhez
DÍJAK:
2012 Flos Olei 2012 olajkalauz − 90 pont, és külön díjazás: a L’Or bekerült a Flos Olei 2012 katalógus 20 legjobbjába, és kategóriájában az év legjobb olaja lett
KISZERELÉS: L’Or de Taurenne 0,5 l fémkanna
AMI A LEGJOBBAN HASONLÍT HOZZÁ 2017-ben: konkrétan semmi. A L’Or egyedinek és eddig megismételhetetlennek bizonyult. Ha találunk akár csak hasonlót is, vagy ha megismétli önmagát, garantáltan szólunk.