**A 2024.05.15. (szerda) éjfél után érkező rendeléseket már csak a pünkösdi hosszú hétvége után tudjuk kiküldeni. Megértéseteket köszönjük, kellemes pihenést kívánunk.** 

 

***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Oleoestepa Hojiblanca D.O. Premium 250 ml. Zöldet arannyal.

Kategóriák: ,

 

Édesgyümölcsös-vajas alapkarakter jellemző füves kesernyével és borsossággal. 100% hojiblanca, 0,2% savtartalom. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal. 0,25 l sötétített üveg.

2.600 Ft

10.400.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal.

SAVTARTALOM: 0,2%

ILLAT: vegyük alapul a Jolly Jokert, mert az ottani jegyek itt erősödnek. Jó, ha elolvastuk, akkor az illatintenzitást egy kicsit szorozzuk fel, és képzeljünk el egy zöldebb világot. Vagyis határozottabb, gizgazos illatok fűben és éretlen bogyóban. Még itt is paradicsomosság.

ÍZ: most is alap a Gran Consumo, azt szorozzuk, de nem sokat. Azonnal kijön az „estepás” hojiblanca alapkaraktere, ott van a novemberi szüret féléretlensége és valami fojtott virágosság. A morzsolt levelek erőteljesebben jönnek, a paradicsomosság megvan, de nem a főcsapás. Nem a kezdők olaja, alapvetően combosabb tétel, viszont a hozzáértők/hozzászokottabbak számára olcsó belépő a mérsékelten radikális EVOO-k pártjába.  Kiemelkedő ár/érték-arányú DOP fajtaolaj tapasztaltabb és bátrabb konyháknak : )

MIHEZ: fehér húsokhoz, karakteres ízű zöldségekhez, tésztához, salátához, mártogatni (aki szereti, ha átjön az ereje), mártogatós krémek tetejére

KISZERELÉS: 250 ml sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal.

SAVTARTALOM: 0,2%

ILLAT: vegyük alapul a Jolly Jokert, mert az ottani jegyek itt erősödnek. Jó, ha elolvastuk, akkor az illatintenzitást egy kicsit szorozzuk fel, és képzeljünk el egy zöldebb világot. Vagyis határozottabb, gizgazos illatok fűben és éretlen bogyóban. Még itt is paradicsomosság.

ÍZ: most is alap a Gran Consumo, azt szorozzuk, de nem sokat. Azonnal kijön az „estepás” hojiblanca alapkaraktere, ott van a novemberi szüret féléretlensége és valami fojtott virágosság. A morzsolt levelek erőteljesebben jönnek, a paradicsomosság megvan, de nem a főcsapás. Nem a kezdők olaja, alapvetően combosabb tétel, viszont a hozzáértők/hozzászokottabbak számára olcsó belépő a mérsékelten radikális EVOO-k pártjába.  Kiemelkedő ár/érték-arányú DOP fajtaolaj tapasztaltabb és bátrabb konyháknak : )

MIHEZ: fehér húsokhoz, karakteres ízű zöldségekhez, tésztához, salátához, mártogatni (aki szereti, ha átjön az ereje), mártogatós krémek tetejére

KISZERELÉS: 250 ml sötétített üveg