***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2022.08.08-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 40.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- lett.

Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Köszönjük a megértést.

Alfar La Maja Arbequina 1 l.

Kategóriák: ,

 

Enyhe-középintenzív alapkarakter mandulás-diós, enyhén füves jegyekkel, elhanyagolható kesernyével és csípősséggel. 0,2% savtartalom, 100% arbequina. 1 l fémkanna.

Elfogyott

5.500 Ft

5.500.-/l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA:  100% arbequina. 2019-ben ez az olaj kiváltotta az Artajo 8-as tételét, mert úgy éreztük, hogy a La Maja jobbat tett le az asztalra. Most viszont visszajött a szomszéd is, az Artajo fekete nyolcasa, és nem fogják egymást zavarni, mert a La Maja nyersebb tételt rakott le 2020-ra.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: hát kifejezetten csokis-kakaós, és ezzel sokakat az őrületbe kergetek, de tény, hogy ezt az a bizonyos törökmogyorós háttérillat adja, persze az édeskés arbequinák diós-tejes, édesmandulás alapjával. Az a helyzet, hogy ezervalahányszáz extra szűz szagolgatása után pont a füvesség/növényiség kezd nekem a legkevésbé szemet (orrot) szúrni, így maradnak az egyéb mandulás‑kakaóssütis jegyek.  Érdekesen tartja még egyébként a jellegzetesen észak-keleti arbequina jegyeket, amit kiöntés utáni állás alatt kifejezetten almás lesz.

ÍZ: hallani itt-ott, hogy az olajfa esetében nincs olyan, hogy terroir. De van. Mert ez az Ebro-vidék biztosan hozza ezeket a csokis jegyeket. Kevésbé füves, mint pl. az Artajo 8-as, viszont cserébe sokkal mandulásabb, sütisebb (most nem tudok jobbat mondani : ) Csak a csomagolása, ez a fekete fémkanna, nem áll egyensúlyban ezzel a végtelenül nőies extra szűzzel. Nagyon jó literár!

KISZERELÉS: 1 l fémkanna

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA:  100% arbequina. 2019-ben ez az olaj kiváltotta az Artajo 8-as tételét, mert úgy éreztük, hogy a La Maja jobbat tett le az asztalra. Most viszont visszajött a szomszéd is, az Artajo fekete nyolcasa, és nem fogják egymást zavarni, mert a La Maja nyersebb tételt rakott le 2020-ra.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: hát kifejezetten csokis-kakaós, és ezzel sokakat az őrületbe kergetek, de tény, hogy ezt az a bizonyos törökmogyorós háttérillat adja, persze az édeskés arbequinák diós-tejes, édesmandulás alapjával. Az a helyzet, hogy ezervalahányszáz extra szűz szagolgatása után pont a füvesség/növényiség kezd nekem a legkevésbé szemet (orrot) szúrni, így maradnak az egyéb mandulás‑kakaóssütis jegyek.  Érdekesen tartja még egyébként a jellegzetesen észak-keleti arbequina jegyeket, amit kiöntés utáni állás alatt kifejezetten almás lesz.

ÍZ: hallani itt-ott, hogy az olajfa esetében nincs olyan, hogy terroir. De van. Mert ez az Ebro-vidék biztosan hozza ezeket a csokis jegyeket. Kevésbé füves, mint pl. az Artajo 8-as, viszont cserébe sokkal mandulásabb, sütisebb (most nem tudok jobbat mondani : ) Csak a csomagolása, ez a fekete fémkanna, nem áll egyensúlyban ezzel a végtelenül nőies extra szűzzel. Nagyon jó literár!

KISZERELÉS: 1 l fémkanna