Szatyrom
Drop product in here
***Halló-halló földlakók! Azon belül igaziolivások. Idén már HATODIK alkalommal lehet előjegyezni AZ IKONIKUS ARTAJO 8 SZŰRETLEN BIO ARBEQUINA EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJAT; 1 l üvegben 8900 Ft (bővebben ld. itt»). Foglalás kizárólag itt: orders.igazioliva@gmail.com, névvel, emailcímmel, telefonszámmal és darabszámmal; a tárgyba kérjük beleírni: KARÁCSONYI SZŰRETLEN.***
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
Romantikus családi olajbogyószüret valahol délen, a kosarakba gyűjtött bogyókat hatalmas gránitkövek alá öntik, csorog a friss zöld olaj, és mindenki áhítattal tunkolgat … Nekünk, magyaroknak (és mindenkinek, aki nem a Mediterráneumban szocializálódott) az olívaolaj még mindig valami egzotikus és titokzatos jelenség. De tudjuk-e, hogyan készül valójában? Az olajbogyó útja a fától a a malomig, és az olajé a termelőtől a tányérig.
Mivel a különféle bogyófajták eltérő időpontban érnek be, a különböző szüretek termőterülettől függően októbertől egészen februárig zajlanak. Az egyszerű kistermelők és az óriáscégek betakarítási módszere között nagy eltérések lehetnek. Gyakran látni romantikus képeket, ahol a bogyókat kézzel, közvetlenül vödörbe, rekeszbe stb. szedik, vagy botokkal veregetik le a fáról, de ma már egyre több termelő használja ki a technika lehetőségeit. Tovább…
A szürethez hasonlóan az olajbogyó feldolgozására is különböző módszereket alkalmaznak, de ez a feldolgozás alapvetően négy főbb mozzanatra bontható: a tisztításra, az őrlésre, a sajtolásra és az elválasztásra. Az olajmalomba beérkező bogyók közül először is eltávolítják a szárakat és leveleket, ezután következik a bogyók tisztítása nagy nyomású vízpermettel, majd a bogyók összezúzása. Az állati erővel hajtott kőkorongtól a modern acélkalapácsig. Tovább…
Az őrléssel homogén, nehéz, sűrű pépet kapunk – ebből kell kinyerni az olajat. A hagyományos korongos préseléstől a gépi centrifugálásig és dekantálásig. Nem biztos, hogy az ősi, romantikus módszerek jobb olajat adnak, mint a talán kiábrándítóbb modern eljárások. Tovább…