FÉLIG-MEDDIG NYÁRI SZÜNET : )

webshop VIDÉK: 06.28.(H)-07.16.(P) a vidéki csomagküldés szünetel. Utolsó rendelésfelvétel vidékre: 06.24. Cs, utolsó csomagküldés vidékre: 06.25. P.

webshop BUDAPEST: 07.12.(H)-07.16.(P) a kiszállítás szünetel — ez még változhat…

BOLT POMÁZ: egész nyáron nyitva a szokásos nyitva tartás szerint.

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                                        Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. A boltban a maszkviselés kötelező. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Hogyan készül az olívaolaj

Romantikus családi olajbogyószüret valahol délen, a kosarakba gyűjtött bogyókat  hatalmas gránitkövek alá öntik, csorog a friss zöld olaj, és mindenki áhítattal tunkolgat … Nekünk, magyaroknak (és mindenkinek, aki nem a Mediterráneumban szocializálódott) az olívaolaj még mindig valami egzotikus és titokzatos jelenség. De tudjuk-e, hogyan készül valójában? Az olajbogyó útja a fától a a malomig, és az olajé a termelőtől a tányérig.

Az olajbogyó-szüret

Kézi szüret

Mivel a különféle bogyófajták eltérő időpontban érnek be, a különböző szüretek termőterülettől függően októbertől egészen februárig zajlanak. Az egyszerű kistermelők és az óriáscégek betakarítási módszere között nagy eltérések lehetnek. Gyakran látni romantikus képeket, ahol a bogyókat kézzel, közvetlenül vödörbe, rekeszbe stb. szedik, vagy botokkal veregetik le a fáról, de ma már egyre több termelő használja ki a technika lehetőségeit. Tovább…

Az olajbogyó feldolgozása I. Tisztítás, őrlés

Régi andalúz olajmalom

A szürethez hasonlóan az olajbogyó feldolgozására is különböző módszereket alkalmaznak, de ez a feldolgozás alapvetően négy főbb mozzanatra bontható: a tisztításra, az őrlésre, a sajtolásra és az elválasztásra. Az olajmalomba beérkező bogyók közül először is eltávolítják a szárakat és leveleket, ezután következik a bogyók tisztítása nagy nyomású vízpermettel, majd a bogyók összezúzása. Az állati erővel hajtott kőkorongtól a modern acélkalapácsig. Tovább…

Az olajbogyó feldolgozása II. Sajtolás, dekantálás

Olajbogyó-pép

Az őrléssel homogén, nehéz, sűrű pépet kapunk – ebből kell kinyerni az olajat. A hagyományos korongos préseléstől a gépi centrifugálásig és dekantálásig. Nem biztos, hogy az ősi, romantikus módszerek jobb olajat adnak, mint a talán kiábrándítóbb modern eljárások. Tovább…