***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Miért pont Ibéria?

A Mediterráneumban évezredek óta termelik és használják az olajfa terméséből kinyert, jellegzetes ízű és illatú olívaolajat. A 20. században az egészséges életmód révén azokban a térségekben is felfedezték, amelyek maguk nem termelnek olívaolajat.

Régi olajliget Portugáliában

Régi olajliget Portugáliában

Ha olívaolajról esik szó, a legtöbb embernek azonnal olasz márkanevek jutnak az eszébe, ami nem csoda, hiszen az olasz olívaolaj jó. De a hozzáértők azt is tudják, hogy több nagy forgalmazó főként spanyol (továbbá észak-afrikai, görög, és még ki tudja, milyen eredetű) „alapanyagból” dolgozik, vagyis a nagy tételben felvásárolt spanyol olaj például olasz üzemekben kerül palackba, olasz címkével, némi helyi termékkel vegyítve. Ennek oka egyszerű: Olaszország évi olívaolaj‑termelése csupán fele a spanyolnak, így saját készletből nem tudná fedezni az exportot. Az 1986-87 telén beköszöntő szokatlanul erős fagyban elpusztult olajligetek tovább rontották a helyzetet (Firenzében pl. -23,5˚C-ot mértek). A bevezetett világmárkák marketingje napjainkban is olívaolaj-éhséget generál. A minőségi termelésben motivált gazdákat, szövetkezeteket háttérbe szorította és a nagyközönségtől elzárta a tömegtermelés.

Az olaj a termelőtől a fogyasztóig több kereskedelmi lépcsőn jut el, a többlépcsős értékesítés anyagi következményeit pedig a fogyasztó érzi meg. Az évente szerényebb mennyiséget produkáló, kisebb vagy közepes nagyságú birtokok igazán kiváló saját olajai nem, vagy igen ritkán jutnak el hozzánk, és ha el is jutnak, igencsak borsos áron kaphatók, ezért elérhetőbb áron jórészt csak az óriáscégek összevásárolt tömegtermékeivel találkozunk.

A 2009-es adatok szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj‑termelőjeként, több mint 300 millió olajfájával a Föld éves olívaolaj-mennyiségének több mint 40%-át adja; ez átlagosan hét-nyolcszázezer tonna, jó években azonban megközelíti az egymillió-kétszázezer tonnát is. A teljes spanyol olívaolaj‑hozam több mint háromnegyede Andalúziából származik, azon belül is Jaén tartomány sajtolja a legtöbb olajat. Nemzetközi összehasonlításban Olaszország 20%‑kal a második helyen jár, Görögország 11%-kal a harmadik, míg Portugália nyolcadikként a világ össztermelésének közel 2%-át tudja adni. A mai Portugália területén is az ókor óta termesztenek és használnak olívaolajat, de exportálásával intenzívebben csak az ország az EU-csatlakozása óta foglalkoznak.

SAOV Cabeço das Nogueiras Premium, Expoliva 2011 arany. Kizárólag az Onyx Michelin-csillagos étteremnek szállítjuk

SAOV Cabeço das Nogueiras Premium

A közkeletű vélekedéssel ellentétben Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj‑termelőjeként nem csak tömegtermeléssel foglalkozik, és nem csupán a nagy világmárkák beszállítója; az elmúlt évtizedben mind a spanyolok, mind a portugálok kitűnő termelői olajokkal jelentek meg a piacon, sőt több ibériai termelő is kimagasló minőségű extra szűz olívaolajjal nyert a tekintélyes nemzetközi olívaolaj‑versenyeken. Hogy mást ne mondjunk, egyik termelőnk, a portugál SAOV szövetkezet prémium olaja, Cabeço das Nogueiras Premium – amelyet az igazioliva kizárólag a Michelin-csillagos Onyx étteremnek szállít – 2011-ben a jaéni Expoliva világversenyen elvitte az aranyérmet közepesen gyümölcsös kategóriában, a jeruzsálemi TerraOliva világversenyen pedig a portugál olajok közül Gran Prestige aranyérmet, valamint  Portugália legjobbja különdíjat kapott.

 Vissza: Mindent az olívaolajról              Előre: Olajkategóriák: extra szűz, sansa és társai