Megint szűretlen, megint limitált, megint bio. Almás-banános, gyümölcsös, szűretlen, friss arbequina az Artajótól, literes üvegben; fuvarártól függően megpróbáljuk 5200-5300 körül kihozni. Limitált kiadás, szokás szerint kizárólag előjegyzésre: orders@igazioliva.hu, vagy személyesen a boltban. Jelentkezési határidő: 2021.10.18. hétfő déli 12:00. A tárgyba írjátok be: “karácsonyi szűretlen”, utána csak nevet és darabszámot kérünk. Bolti átvételt szorgalmazunk, de persze atombiztosan be is csomagoljuk. Fizetni csakis átvételkor kell, de ha vki nem jön érte, akkor az olaját kb. dec második hetében feltesszük a polcra : )))))

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Miért pont Ibéria?

A Mediterráneumban évezredek óta termelik és használják az olajfa terméséből kinyert, jellegzetes ízű és illatú olívaolajat. A 20. században az egészséges életmód révén azokban a térségekben is felfedezték, amelyek maguk nem termelnek olívaolajat.

Régi olajliget Portugáliában

Régi olajliget Portugáliában

Ha olívaolajról esik szó, a legtöbb embernek azonnal olasz márkanevek jutnak az eszébe, ami nem csoda, hiszen az olasz olívaolaj jó. De a hozzáértők azt is tudják, hogy több nagy forgalmazó főként spanyol (továbbá észak-afrikai, görög, és még ki tudja, milyen eredetű) „alapanyagból” dolgozik, vagyis a nagy tételben felvásárolt spanyol olaj például olasz üzemekben kerül palackba, olasz címkével, némi helyi termékkel vegyítve. Ennek oka egyszerű: Olaszország évi olívaolaj‑termelése csupán fele a spanyolnak, így saját készletből nem tudná fedezni az exportot. Az 1986-87 telén beköszöntő szokatlanul erős fagyban elpusztult olajligetek tovább rontották a helyzetet (Firenzében pl. -23,5˚C-ot mértek). A bevezetett világmárkák marketingje napjainkban is olívaolaj-éhséget generál. A minőségi termelésben motivált gazdákat, szövetkezeteket háttérbe szorította és a nagyközönségtől elzárta a tömegtermelés.

Az olaj a termelőtől a fogyasztóig több kereskedelmi lépcsőn jut el, a többlépcsős értékesítés anyagi következményeit pedig a fogyasztó érzi meg. Az évente szerényebb mennyiséget produkáló, kisebb vagy közepes nagyságú birtokok igazán kiváló saját olajai nem, vagy igen ritkán jutnak el hozzánk, és ha el is jutnak, igencsak borsos áron kaphatók, ezért elérhetőbb áron jórészt csak az óriáscégek összevásárolt tömegtermékeivel találkozunk.

A 2009-es adatok szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj‑termelőjeként, több mint 300 millió olajfájával a Föld éves olívaolaj-mennyiségének több mint 40%-át adja; ez átlagosan hét-nyolcszázezer tonna, jó években azonban megközelíti az egymillió-kétszázezer tonnát is. A teljes spanyol olívaolaj‑hozam több mint háromnegyede Andalúziából származik, azon belül is Jaén tartomány sajtolja a legtöbb olajat. Nemzetközi összehasonlításban Olaszország 20%‑kal a második helyen jár, Görögország 11%-kal a harmadik, míg Portugália nyolcadikként a világ össztermelésének közel 2%-át tudja adni. A mai Portugália területén is az ókor óta termesztenek és használnak olívaolajat, de exportálásával intenzívebben csak az ország az EU-csatlakozása óta foglalkoznak.

SAOV Cabeço das Nogueiras Premium, Expoliva 2011 arany. Kizárólag az Onyx Michelin-csillagos étteremnek szállítjuk

SAOV Cabeço das Nogueiras Premium

A közkeletű vélekedéssel ellentétben Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj‑termelőjeként nem csak tömegtermeléssel foglalkozik, és nem csupán a nagy világmárkák beszállítója; az elmúlt évtizedben mind a spanyolok, mind a portugálok kitűnő termelői olajokkal jelentek meg a piacon, sőt több ibériai termelő is kimagasló minőségű extra szűz olívaolajjal nyert a tekintélyes nemzetközi olívaolaj‑versenyeken. Hogy mást ne mondjunk, egyik termelőnk, a portugál SAOV szövetkezet prémium olaja, Cabeço das Nogueiras Premium – amelyet az igazioliva kizárólag a Michelin-csillagos Onyx étteremnek szállít – 2011-ben a jaéni Expoliva világversenyen elvitte az aranyérmet közepesen gyümölcsös kategóriában, a jeruzsálemi TerraOliva világversenyen pedig a portugál olajok közül Gran Prestige aranyérmet, valamint  Portugália legjobbja különdíjat kapott.

 Vissza: Mindent az olívaolajról              Előre: Olajkategóriák: extra szűz, sansa és társai