***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Eredetvédelem

A spanyol D.O.P. logó

Az eredetvédelmi rendszer célja, hogy a világ országai, illetve azok bizonyos régiói hagyományos, világszerte híres mezőgazdasági, élemiszeripari termékeiket – bort, sajtot, olívaolajat, sonkát stb. – az utángyártástól megóvják, illetve azok minőségét biztosítsák. A minőség-ellenőrzés szigorúsága szerint léteznek jelölt, illetve jelölt és védetteredetű termékek. Az eredetvédelmet az adott termék csomagolásán jelzik a megfelelő felirattal, valamint az oltalom alatt álló régió saját logójával. Spanyolországban D.O.P. (Denominación de Origen Protegida), Portugáliában D.O.P (Denominação de Origem Protegida),  Olaszországban ugyancsak D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta), Franciaországban pedig A.O.C. (Appellation d’Origine Contrôlée) felirat jelzi az eredetvédelmet; angolszász országokban ennek felel meg a PDO (Protected Designation of Origin) jelölés – magyarul ugyanez az OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés).

A portugál D.O.P. logó

A védett körzetek bármelyikének D.O.P. védjegye garantálja, hogy az olaj előállításához használt termés csakis a megjelölt területről származik, és az előállításkor alkalmazott eljárások mindenben megegyeznek az érvényben lévő hivatalos előírásokkal, amit egy speciális ellenőrző hivatal (Spanyolországban a Consejo Regulador) felügyel. Szigorú rendeletek vonatkoznak a fák metszésére, nevelésére, a bogyók szüretelésére és a feldolgozás folyamatára. A D.O.P címet az Európai Bizottság csak előre meghatározott kritériumok alapján ítéli oda a minden tekintetben megfelelő termelőknek, akiknek a termesztési és gyártási folyamatok egészét rögzíteniük kell egy napló jellegű dokumentumban. A cím elnyerése után pedig egyetlen termelő sem engedheti meg magának – már csak a folyamatos ellenőrzések és a kiváló termék presztízse miatt sem –, hogy a termesztés és feldolgozás bármely pontján eltérjen az előírt követelményektől. Ezzel garantálják az olaj származását és minőségét, illetve védik a márkanevet. Az eredetvédett termékektől ne ijedjünk meg, nem biztos, hogy áruk többszöröse a pancsolt, bizonytalan eredetű olajokénak – különösen, ha közvetlenül a termelőtől származnak.

Figyelemre méltó, hogy az eredetvédett olívaolajok aránya az Európai Unió teljes évi olívaolaj-mennyiségéhez viszonyítva csak 2-3%.

Spanyolországban több tucat D.O.P. olajtermelő régiót tartanak számon; köztük van a mókusos címkéjű Sierra de Segura is, ahonnan az andalúz Amurjo olajunk származik.

Portugáliában hat D.O.P. régiót jegyeznek: Trás-os-Montes, Beira Interior, Ribatejo, Alentejo Interior, Norte Alentejano és Moura.