Leírás
TERMŐHELY, TERMELŐ: Mueloliva, Priégo de Córdoba (Córdoba), Spanyolország. A Mueloliva családi vállalkozás; 1942 óta foglalkoznak olajkészítéssel; Muela Mateo Velasco korát meghaladva kezdett a mennyiség helyett a minőségre összepontosítva csúcsolajokat készíteni. A harmadik generáció érdeme, hogy a Venta del Barón már 1991-ben megkapta a Nemzetközi Olívaolaj-tanácstól a világ második legjobb olaja címet. 2011 óta a fenntartható fejlődést támogató üzemben működnek, és ma már mintegy 98 hektáron 11 760 fával gazdálkodnak. Venta de Barón nevű csúcsolajuk évtizedek óta a világ legjobbjai közé tartozik.
A név mögött egy igen érdekes sztori húzódik. A történet kb. úgy szól, hogy a XIV. század elején, a Kasztíliát uraló III. Henrik szeretőjévé tette Santaella báró feleségét, mire a báró féltékenységből megölte az asszonyt. Na, erre a király bosszúból úgy büntette a gyilkos férjet, hogy kötelezte (állítólag) a Malmuerte torony megépítésére – a torony a bűntett helyszínén emelkedik, neve pedig a szerencsétlen sorsú nőre utal. Talán némileg árnyalja a legendát, hogy a tornyot egy korábbi mór épületre húzták fel. Malmuerte tornya a későbbiekben nemesi börtön volt. Santaella báróból egy címétől megfosztott átlagember lett, akinek leszármazottai Sierra de Priego területén olívaolaj-termelésbe fogtak. És állítólag annyira jól csinálták, annyira remek olajat készítettek, hogy a király visszaadta a címet, legalábbis az értékesítés megkönnyítéséhez. Eddig a sztori. Hát nem az édes-mandulás olajokról híresek, a picudo és a korai hojiblanca miatt inkább a kerítésszaggatós irányt viszik, még a bio alapolajuknál is.
FAJTA: hojiblanca (80% fölött), picudo.
DÍJAK: több mint 60 nemzetközi elismerés; bővebben itt.
SAVTARTALOM: max. 0,2º
ILLAT: olajlevél és háncs, meg rügyek és sóska, illetve paradicsom is, amúgy meg minden, ami hűvös, zöld és elegáns. Lehet mondani, hogy zöld banán, meg ilyenek, de annyira tele van soktucatnyi jeggyel, hogy nincs értelme nagyon minősítgetni.
ÍZ: a Venta del Barón pont a picudo miatt különleges eset, mert ugyan azonnal ki lehet szúrni (főleg rajongóknak) a korai szüretelésű hojiblanca bombakarakterét, de a szépen hozzáadott/házasított picudo nagyon kellemeset emel rajta és viszi el egy kicsit tormaleveles irányba. Szóval az indításként krémesnek érzett, hűvösen zöld jegyek – attól függetlenül, hogy megint szép az egyensúly a főbb meghatározókat illetően – elég gyorsan átlendülnek az intenzív, rukkolás, sóskás és madársalátás irányba. A kesernye nem bántó, ahogy a borsosság is nagyon helyén van a végén. Eleje-vége: ez a szüret megint egy pöpec tételt hozott nekünk a Muelolivától.
MIHEZ: csakis a legjobb dolgokhoz: bélszíncarpaccióhoz, steakhez, vadhoz, articsókához, babhoz, érlelt keménysajtokhoz.
KISZERELÉS: 0,5 l dombornyomott díszüveg díszdobozban