*Elindult és 10.13. csüt. éjfélig tart a feliratkozás az ikonikus Artajo 8-as szűretlen bio arbequinájára. Részletekért klikk ide.*

***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2022.08.08-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 40.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- lett. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Venta del Barón DOP Priego de Córdoba. Egy olisztokrata.

Kategóriák: ,

 

Illatra minden, ami zöld, ízre hűvös zöldesség rukkolás jegyekkel; enyhe-közepes keserűség, érezhető csípősség. Hojiblanca és picudo házasítás, max. savtart. 0,2º alatt. Elegáns csomagolás, dombornyomott díszüveg díszdobozban. Évtizedek óta a világ legjobbjai között.

Elfogyott

4.900 Ft

9.800.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Mueloliva, Priégo de Córdoba (Córdoba), Spanyolország. A Mueloliva családi vállalkozás; 1942 óta foglalkoznak olajkészítéssel; Muela Mateo Velasco korát meghaladva kezdett a mennyiség helyett a minőségre összepontosítva csúcsolajokat készíteni. A harmadik generáció érdeme, hogy a Venta del Barón már 1991-ben megkapta a Nemzetközi Olívaolaj-tanácstól a világ második legjobb olaja címet. 2011 óta a fenntartható fejlődést támogató üzemben működnek, és ma már mintegy 98 hektáron 11 760 fával gazdálkodnak. Venta de Barón nevű csúcsolajuk évtizedek óta a világ legjobbjai közé tartozik.

A név mögött egy igen érdekes sztori húzódik. A történet kb. úgy szól, hogy a XIV. század elején, a Kasztíliát uraló III. Henrik szeretőjévé tette Santaella báró feleségét, mire a báró féltékenységből megölte az asszonyt. Na, erre a király bosszúból úgy büntette a gyilkos férjet, hogy kötelezte (állítólag) a Malmuerte torony megépítésére – a torony a bűntett helyszínén emelkedik, neve pedig a szerencsétlen sorsú nőre utal. Talán némileg árnyalja a legendát, hogy a tornyot egy korábbi mór épületre húzták fel. Malmuerte tornya a későbbiekben nemesi börtön volt. Santaella báróból egy címétől megfosztott átlagember lett, akinek leszármazottai Sierra de Priego területén olívaolaj-termelésbe fogtak. És állítólag annyira jól csinálták, annyira remek olajat készítettek, hogy a király visszaadta a címet, legalábbis az értékesítés megkönnyítéséhez. Eddig a sztori. Hát nem az édes-mandulás olajokról híresek, a picudo és a korai hojiblanca miatt inkább a kerítésszaggatós irányt viszik, még a bio alapolajuknál is.

FAJTA: hojiblanca (80% fölött), picudo.

DÍJAK: több mint 60 nemzetközi elismerés; bővebben itt.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: olajlevél és háncs, meg rügyek és sóska, illetve paradicsom is, amúgy meg minden, ami hűvös, zöld és elegáns. Lehet mondani, hogy zöld banán, meg ilyenek, de annyira tele van soktucatnyi jeggyel, hogy nincs értelme nagyon minősítgetni.  

ÍZ: a Venta del Barón pont a picudo miatt különleges eset, mert ugyan azonnal ki lehet szúrni (főleg rajongóknak) a korai szüretelésű hojiblanca bombakarakterét, de a szépen hozzáadott/házasított picudo nagyon kellemeset emel rajta és viszi el egy kicsit tormaleveles irányba. Szóval az indításként krémesnek érzett, hűvösen zöld jegyek – attól függetlenül, hogy megint szép az egyensúly a főbb meghatározókat illetően – elég gyorsan átlendülnek az intenzív, rukkolás, sóskás és madársalátás irányba. A kesernye nem bántó, ahogy a borsosság is nagyon helyén van a végén. Eleje-vége: ez a szüret megint egy pöpec tételt hozott nekünk a Muelolivától.

MIHEZ: csakis a legjobb dolgokhoz: bélszíncarpaccióhoz, steakhez, vadhoz, articsókához, babhoz, érlelt keménysajtokhoz.

KISZERELÉS: 0,5 l dombornyomott díszüveg díszdobozban

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Mueloliva, Priégo de Córdoba (Córdoba), Spanyolország. A Mueloliva családi vállalkozás; 1942 óta foglalkoznak olajkészítéssel; Muela Mateo Velasco korát meghaladva kezdett a mennyiség helyett a minőségre összepontosítva csúcsolajokat készíteni. A harmadik generáció érdeme, hogy a Venta del Barón már 1991-ben megkapta a Nemzetközi Olívaolaj-tanácstól a világ második legjobb olaja címet. 2011 óta a fenntartható fejlődést támogató üzemben működnek, és ma már mintegy 98 hektáron 11 760 fával gazdálkodnak. Venta de Barón nevű csúcsolajuk évtizedek óta a világ legjobbjai közé tartozik.

A név mögött egy igen érdekes sztori húzódik. A történet kb. úgy szól, hogy a XIV. század elején, a Kasztíliát uraló III. Henrik szeretőjévé tette Santaella báró feleségét, mire a báró féltékenységből megölte az asszonyt. Na, erre a király bosszúból úgy büntette a gyilkos férjet, hogy kötelezte (állítólag) a Malmuerte torony megépítésére – a torony a bűntett helyszínén emelkedik, neve pedig a szerencsétlen sorsú nőre utal. Talán némileg árnyalja a legendát, hogy a tornyot egy korábbi mór épületre húzták fel. Malmuerte tornya a későbbiekben nemesi börtön volt. Santaella báróból egy címétől megfosztott átlagember lett, akinek leszármazottai Sierra de Priego területén olívaolaj-termelésbe fogtak. És állítólag annyira jól csinálták, annyira remek olajat készítettek, hogy a király visszaadta a címet, legalábbis az értékesítés megkönnyítéséhez. Eddig a sztori. Hát nem az édes-mandulás olajokról híresek, a picudo és a korai hojiblanca miatt inkább a kerítésszaggatós irányt viszik, még a bio alapolajuknál is.

FAJTA: hojiblanca (80% fölött), picudo.

DÍJAK: több mint 60 nemzetközi elismerés; bővebben itt.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: olajlevél és háncs, meg rügyek és sóska, illetve paradicsom is, amúgy meg minden, ami hűvös, zöld és elegáns. Lehet mondani, hogy zöld banán, meg ilyenek, de annyira tele van soktucatnyi jeggyel, hogy nincs értelme nagyon minősítgetni.  

ÍZ: a Venta del Barón pont a picudo miatt különleges eset, mert ugyan azonnal ki lehet szúrni (főleg rajongóknak) a korai szüretelésű hojiblanca bombakarakterét, de a szépen hozzáadott/házasított picudo nagyon kellemeset emel rajta és viszi el egy kicsit tormaleveles irányba. Szóval az indításként krémesnek érzett, hűvösen zöld jegyek – attól függetlenül, hogy megint szép az egyensúly a főbb meghatározókat illetően – elég gyorsan átlendülnek az intenzív, rukkolás, sóskás és madársalátás irányba. A kesernye nem bántó, ahogy a borsosság is nagyon helyén van a végén. Eleje-vége: ez a szüret megint egy pöpec tételt hozott nekünk a Muelolivától.

MIHEZ: csakis a legjobb dolgokhoz: bélszíncarpaccióhoz, steakhez, vadhoz, articsókához, babhoz, érlelt keménysajtokhoz.

KISZERELÉS: 0,5 l dombornyomott díszüveg díszdobozban