Kedves igaziolivások!
Ahogy azt már az eddigi években megszokhattátok, a legnagyobb kánikulában a hőség miatt pénteken nem adunk fel csomagot. Nem lustaságból, hanem a ti érdeketekben, hogy meg ne főjön az olajotok. A rendeléseket viszont természetesen fogadjuk.

NAGYON KÖZÉRDEKŰ! 2019-ben a GLS futárszolgálat jelentős áremelést hajt végre. Mi a termékeink árát nem szeretnénk emelni, a megemelkedett csomagküldési díjat nem építjük be a palackárba. Így a következőt választottuk: a csomagküldési díjat 25.000. forint fölötti rendelésnél tudjuk átvállalni, az az alatti rendeléseket pedig 1.500.- forintért küldjük ki. Ha tudtok, rendeljetek többen közösen. Az új díjszabás febr.11.hétfőtől lépett életbe. Megértéseteket köszönjük.

Artajo 8 Koroneiki 1 l. Tavaszi zsongás.

Kategóriák: ,

 

Hűvös, zöld füves, virágos, kesernyés karakter, 100% koroneiki, 0,2º savtartalom. 1 l sötétített PET. Csúcsolaj gazdaságos kiszerelésben.

4.000 Ft

4.000.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Ja és szokás mondani a szakmában, hogy az olívaolaj esetében a terroir nem annyira dominál, inkább a fajta. Hát nem tudom, lehet, hogy az én orrom túlszagló (G), de igenis van egy alapkarakter, ez pedig gyakran az éretlen törökmogyoró és valami kakaóvajasság, ami egy-két fajtájuknál nagyon kiugrik. De lehet a malom jellege is.Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% koroneiki (vagy: Koroni, Kritikia, Ladolia, Lianolia, Psilolia, Vaciki… Guszti egyik személyes kedvence évek óta), görög, közelebbről peloponnészoszi eredetű, és Délkelet-Baszkföldön nagyon jó környezetre talált. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozat (vagyis jelen esetben a Koroneiki) esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: na igen… a koroneiki ( ha nagyon jó kondíciókat kap, mint az Artajónál) csodákra képes, főleg illatban. Kijelenthető, hogy semmi mással össze nem téveszthető. Amellett, hogy természetesen az összes áprilisi-májusi zsenge füvet és virágot idézi, pluszban ott van az első zöldborsók pucolásakor terjengő, gyerekkort idéző világoszöld gőz (már akinek) és – nem vicc – tulipánosság, nárciszosság, jácintosság. Mint egy virágbolt belülről.

ÍZ: mit is várunk, illetve mit is lehetne írni róla az illat után? Ha már vettünk szánkba olyan hosszú, kalászos fűféléket csak úgy szopogatni, amikkel szalmakalapos francia és olasz ifjak esetlen humor mellett udvarolni szoktak egy kissé lankás réten (lejtés mértéke max 15%), akkor már tudjuk is, mi az Artajo koroneikijének a fő jegye – idén a letámadó parfümösség mellett azért van egy kis növényi kesernye és hozzá passzoló borsosság. Csak fiatalság, május, napfény, sok virág és gyerekszerelem, meg ilyesmi. Tökéletesen romlatlan kamaszkor, meg lehet érte őrülni. „Jövőre nem lesz ilyen, most kell nosztalgiázni” – ezt írtam tavaly és nem lett igazam. Sikerült nekik megint. Ja igen: a 17-es szüretről írtam ezt, és tessék, tizennyolcban lekóstolták a bírák, úgyhogy a 19-es Flos Oleiben már meg is kapta a 94 pontot. Ennyi : )

MIHEZ: virágos karaktere miatt jól párosítható zöldborsóhoz, zöldbabhoz, sőt brokkolihoz, de még leveles spenóthoz és társaihoz is, tél végén pedig sütőtökhöz, sült céklához, sült zellerhez is. Ezen kívül extra jól működik halakkal, szárnyassal, almás, körtés, szárzelleres salátákban, zöld ereje miatt paradicsommal, sült paprikával, sajtokkal, és persze tunkoláshoz is. Nyárra már szelídül annyit, hogy olívaolaj-fagyihoz is meg lehet próbálni.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Ja és szokás mondani a szakmában, hogy az olívaolaj esetében a terroir nem annyira dominál, inkább a fajta. Hát nem tudom, lehet, hogy az én orrom túlszagló (G), de igenis van egy alapkarakter, ez pedig gyakran az éretlen törökmogyoró és valami kakaóvajasság, ami egy-két fajtájuknál nagyon kiugrik. De lehet a malom jellege is.Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% koroneiki (vagy: Koroni, Kritikia, Ladolia, Lianolia, Psilolia, Vaciki… Guszti egyik személyes kedvence évek óta), görög, közelebbről peloponnészoszi eredetű, és Délkelet-Baszkföldön nagyon jó környezetre talált. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozat (vagyis jelen esetben a Koroneiki) esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: na igen… a koroneiki ( ha nagyon jó kondíciókat kap, mint az Artajónál) csodákra képes, főleg illatban. Kijelenthető, hogy semmi mással össze nem téveszthető. Amellett, hogy természetesen az összes áprilisi-májusi zsenge füvet és virágot idézi, pluszban ott van az első zöldborsók pucolásakor terjengő, gyerekkort idéző világoszöld gőz (már akinek) és – nem vicc – tulipánosság, nárciszosság, jácintosság. Mint egy virágbolt belülről.

ÍZ: mit is várunk, illetve mit is lehetne írni róla az illat után? Ha már vettünk szánkba olyan hosszú, kalászos fűféléket csak úgy szopogatni, amikkel szalmakalapos francia és olasz ifjak esetlen humor mellett udvarolni szoktak egy kissé lankás réten (lejtés mértéke max 15%), akkor már tudjuk is, mi az Artajo koroneikijének a fő jegye – idén a letámadó parfümösség mellett azért van egy kis növényi kesernye és hozzá passzoló borsosság. Csak fiatalság, május, napfény, sok virág és gyerekszerelem, meg ilyesmi. Tökéletesen romlatlan kamaszkor, meg lehet érte őrülni. „Jövőre nem lesz ilyen, most kell nosztalgiázni” – ezt írtam tavaly és nem lett igazam. Sikerült nekik megint. Ja igen: a 17-es szüretről írtam ezt, és tessék, tizennyolcban lekóstolták a bírák, úgyhogy a 19-es Flos Oleiben már meg is kapta a 94 pontot. Ennyi : )

MIHEZ: virágos karaktere miatt jól párosítható zöldborsóhoz, zöldbabhoz, sőt brokkolihoz, de még leveles spenóthoz és társaihoz is, tél végén pedig sütőtökhöz, sült céklához, sült zellerhez is. Ezen kívül extra jól működik halakkal, szárnyassal, almás, körtés, szárzelleres salátákban, zöld ereje miatt paradicsommal, sült paprikával, sajtokkal, és persze tunkoláshoz is. Nyárra már szelídül annyit, hogy olívaolaj-fagyihoz is meg lehet próbálni.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET