Rosmaninho D.O.P. házasítás 2 l. A hegyeken túl.

Kategóriák: ,

 

Középintenzív, virágos-füves alapkarakter közepes kesernyével, közepes borsossággal. Madural, cobrançosa, verdeal házasítás, 0,5º savtartalom. Csúcstermelő alapolaja, karakteresebb alapolajnak vagy gazdaságosabb salátás olajnak. 2 l szögletes, sötétített PET.

Elfogyott

6.200 Ft

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Valpaços (Trás-os-Montes, Portugália), Cooperativa de Olivicultores de Valpaços. Az 1951-ben alapított szövetkezetről nem gondolták volna a salazari diktatúra napernyője alatt melózó tagok, hogy kicsit több mint fél évszázad múltán már nemcsak hogy kiadványokban fogják méltatni az olívaolajokat, de az ő olajuk is szerepelni fog egy ilyenben, nem is akárhogyan. A Flos Olei olajkatalógusban évek óta 95 pont körül állnak, 2016-ban a legjobb ár-érték arányú csúcsolajat adták a világnak, 2018-ban pedig 96 pontot kapott cobrançosájuk. Terem náluk még verdeal, madural és persze galega (utóbbi galíciai, vagyis gallo-kelta eredetre utal). A kb. félmillió fával vacakoló csapat minden bizonnyal Portugália legjobb termelője, ha összesítésről van szó. Mi két-három termelőt tartunk nyilván, akikkel nagyon nehéz együtt dolgozni, már ami a kommunikációt vagy a hatékonyságot illeti; ők köztük vannak: )  Északiak, félig kelták, alig beszélnek, de baromi jókat csinálnak. Ez itt a termelő alapolaja, ami vicces, mert alapnak csúcs.

FAJTA: madural, cobrançosa, verdeal házasítás. Díjnyertes termelő alapolaja.

SAVTARTALOM: papíron max. 0,5º, ténylegesen max. 0,2. Ugyanis a portugál piac megijed az alacsony savtartalomtól, mert attól tart, hogy vadabb, csípősebb olajat takar (joggal), így marketingszempontok miatt döntöttek úgy, hogy a ténylegesnél magasabb savtartalommal címkézik.

ILLAT: közepesen füves, nem igazán a nyers zölddel domináló illat, inkább gyümölcsös, van benne valami édesség, és simán beharangozza az ízét, ami kifejezetten egyedi és nagyon jellegzetes.

ÍZ: a cobrançosára mindig egy sminkes, púderes, szájfényes emléket hozok húszas éveimből (nem én kentem magamra : )), aztán nemrégen jöttem rá, hogy az, amit évek óta a cobrára szeretnék ráaggatni, az a szőlőzsír aromája. Szóval ilyen szőlőzsíros, nagyon lányos, nőies fuvallattal indul, kifejezetten virágos-bájos, aztán elég gyorsan érkezik a kötelező, de nem elrettentő zöld kesernye az előző évek tételeinél intenzívebb borsossággal, de tök jól esik. Ami marad, az a csajos, szőlőrúzsos bevonat. Nagyon szuper és nagyon nyomott áron. Talán valami tearózsás micsoda is marad utána : )

MIHEZ: karakteresebb alapolajnak vagy gazdaságosabb salátás olajnak. Intenzitás szerint mehet csirkére, halra, aki nem szereti a nagyon erős olívaolaj-karaktert, annak vörös húshoz, vadszárnyashoz konfitálásra, sajtok zöldfűszeres pácolásához, de persze megállja a helyét tésztán és zöldsalátán is.

KISZERELÉS: 2 l PET