JÁRVÁNYHELYZET ALATTI NYITVA TARTÁS:

H, K, Sze, P: 9-17; Cs: hosszított nyitva tartás 9-19. A kóstolás a fennálló járványhelyzet miatt továbbra sem megengedett, illetve a szombati nyitva tartás szintén szünetel. A boltban a maszkviselés továbbra is kötelező. Kérjük, legyetek türelemmel!

Oleoestepa Hojiblanca D.O. Gran Consumo 1 l. A jolly joker.

Kategóriák: ,

 

Neves termelő nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolaja. Édeskés, almás-paradicsomos alapkarakter virágporos jegyekkel, enyhe kesernyével, enyhe borsossággal. 100% hojiblanca. 1 l sötétített PET. ÚJ CÍMKE!

3.300 Ft

3.300.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével.

ÉRDEKESSÉG: nem azonos az üveges kiszerelésű hojiblancájukkal; az a prémium vonal, ez pedig a nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolajuk. Kiszerelése és neve is mutatja, hogy olyanoknak ajánlott, akik sokat és gyors ütemben használják a nagyon jó minőségű extra szüzet. Nálunk sem hiába Jolly Joker a beceneve.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: az idén is az idén is megmaradt az a határozott paradicsomosság, ami ennek a termelőnek már-már védjegye. Itt nagy valószínűséggel arról van szó, hogy a fajta és a terroir nagyon jól találkozott. Izgalmas továbbá, hogy nem a friss zöld füvesség dominál, hanem a komoly sózottság érzése, ami nem jellemző minden évjáratra. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az a benyomásunk, mintha már valami előfűszerezettség lenne az olajban, vagy mintha egy sózott paradicsomszelet lenne.

ÍZ: az hojiblanca almássága, illetve jelen esetben a paradicsomosság is inkább az édes tónus felé mutat, ezt érezzük rögtön. Ezt követően érkezik csak az zöld gyümölcsből eredő növényi íz, és ezt követi a kellő, de nem zavaró kesernye, majd az elmaradhatatlan, de ennél az évjáratnál most elhanyagolható borsosság. Ezután megint csak a fajta édeskés, kicsit virágporos alapíze marad a szájban. Ez a tétel sokkal puhább és jegyeiben nem annyira éles, mint pl. a tavalyi. Utóíze nem terjengő, szerethető, egyesek rajongása ezért az hojiblancáért tökre érthető. Nagyon mérsékelt ár, a korrektnél sokkal jobb minőség, vagyis csak a palack tűnik hétköznapinak. Gyakorlatilag egy többdiplomás kertész.

MIHEZ: középintenzív alapolajnak, széleskörű felhasználásra, és persze halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez, stb. stb.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével.

ÉRDEKESSÉG: nem azonos az üveges kiszerelésű hojiblancájukkal; az a prémium vonal, ez pedig a nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolajuk. Kiszerelése és neve is mutatja, hogy olyanoknak ajánlott, akik sokat és gyors ütemben használják a nagyon jó minőségű extra szüzet. Nálunk sem hiába Jolly Joker a beceneve.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: az idén is az idén is megmaradt az a határozott paradicsomosság, ami ennek a termelőnek már-már védjegye. Itt nagy valószínűséggel arról van szó, hogy a fajta és a terroir nagyon jól találkozott. Izgalmas továbbá, hogy nem a friss zöld füvesség dominál, hanem a komoly sózottság érzése, ami nem jellemző minden évjáratra. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az a benyomásunk, mintha már valami előfűszerezettség lenne az olajban, vagy mintha egy sózott paradicsomszelet lenne.

ÍZ: az hojiblanca almássága, illetve jelen esetben a paradicsomosság is inkább az édes tónus felé mutat, ezt érezzük rögtön. Ezt követően érkezik csak az zöld gyümölcsből eredő növényi íz, és ezt követi a kellő, de nem zavaró kesernye, majd az elmaradhatatlan, de ennél az évjáratnál most elhanyagolható borsosság. Ezután megint csak a fajta édeskés, kicsit virágporos alapíze marad a szájban. Ez a tétel sokkal puhább és jegyeiben nem annyira éles, mint pl. a tavalyi. Utóíze nem terjengő, szerethető, egyesek rajongása ezért az hojiblancáért tökre érthető. Nagyon mérsékelt ár, a korrektnél sokkal jobb minőség, vagyis csak a palack tűnik hétköznapinak. Gyakorlatilag egy többdiplomás kertész.

MIHEZ: középintenzív alapolajnak, széleskörű felhasználásra, és persze halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez, stb. stb.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET