Kedves igaziolivások!
Ahogy azt már az eddigi években megszokhattátok, a legnagyobb kánikulában a hőség miatt pénteken nem adunk fel csomagot. Nem lustaságból, hanem a ti érdeketekben, hogy meg ne főjön az olajotok. A rendeléseket viszont természetesen fogadjuk.

NAGYON KÖZÉRDEKŰ! 2019-ben a GLS futárszolgálat jelentős áremelést hajt végre. Mi a termékeink árát nem szeretnénk emelni, a megemelkedett csomagküldési díjat nem építjük be a palackárba. Így a következőt választottuk: a csomagküldési díjat 25.000. forint fölötti rendelésnél tudjuk átvállalni, az az alatti rendeléseket pedig 1.500.- forintért küldjük ki. Ha tudtok, rendeljetek többen közösen. Az új díjszabás febr.11.hétfőtől lépett életbe. Megértéseteket köszönjük.

Oleoestepa Hojiblanca D.O. Gran Consumo 1 l. A jolly joker.

Kategóriák: ,

 

A termelő nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolaja. Vajas alapkarakter gyümölcsös-diós jegyekkel, közepes füves keserűséggel, közepes csípősséggel. 100% hojiblanca. 1 l sötétített PET.

3.200 Ft

3.200.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos az üveges kiszerelésű hojiblancájukkal; az a prémium vonal, ez pedig a nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolajuk. Kiszerelése és neve is mutatja, hogy olyanoknak ajánlott, akik sokat és gyors ütemben használják a nagyon jó minőségű extra szüzet. Nálunk sem hiába Jolly Joker a beceneve.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: a tizennyolcas év az Oles legtöbb tételébe határozott paradicsomosságot hozott, amit érdekes módon az hojiblanca is tud, ráadásul kiegészül az egészséges olajbogyó gyümölcsösségével. Izgalmas továbbá a komoly fűszeresség, ami nem jellemző minden évjáratra. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az a benyomásunk, mintha már valami előfűszerezettség lenne az olajban.

ÍZ: az hojiblanca almássága és fő karakterjegyei -- amik inkább az édes tónus felé mutatnak -- rögtön csengetnek, aztán jön csak a zöld gyümölcsből eredő növényi zöld íz, és ezt követi a kellő, de nem zavaró kesernye, majd az elmaradhatatlan borsosság. Ezután megint csak a fajta édeskés alapíze marad a szájban. Utóíze hosszú, szerethető, egyesek rajongása ezért az hojiblancáért tökre érthető. Nagyon mérsékelt ár, a korrektnél sokkal jobb minőség, vagyis csak a palack tűnik hétköznapinak. Gyakorlatilag egy többdiplomás kertész.

MIHEZ: karakteresebb alapolajnak, széleskörű felhasználásra, és persze halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos az üveges kiszerelésű hojiblancájukkal; az a prémium vonal, ez pedig a nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolajuk. Kiszerelése és neve is mutatja, hogy olyanoknak ajánlott, akik sokat és gyors ütemben használják a nagyon jó minőségű extra szüzet. Nálunk sem hiába Jolly Joker a beceneve.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: a tizennyolcas év az Oles legtöbb tételébe határozott paradicsomosságot hozott, amit érdekes módon az hojiblanca is tud, ráadásul kiegészül az egészséges olajbogyó gyümölcsösségével. Izgalmas továbbá a komoly fűszeresség, ami nem jellemző minden évjáratra. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az a benyomásunk, mintha már valami előfűszerezettség lenne az olajban.

ÍZ: az hojiblanca almássága és fő karakterjegyei -- amik inkább az édes tónus felé mutatnak -- rögtön csengetnek, aztán jön csak a zöld gyümölcsből eredő növényi zöld íz, és ezt követi a kellő, de nem zavaró kesernye, majd az elmaradhatatlan borsosság. Ezután megint csak a fajta édeskés alapíze marad a szájban. Utóíze hosszú, szerethető, egyesek rajongása ezért az hojiblancáért tökre érthető. Nagyon mérsékelt ár, a korrektnél sokkal jobb minőség, vagyis csak a palack tűnik hétköznapinak. Gyakorlatilag egy többdiplomás kertész.

MIHEZ: karakteresebb alapolajnak, széleskörű felhasználásra, és persze halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez