Oleoestepa Hojiblanca D.O. Gran Consumo 1 l. A jolly joker.

Kategóriák: ,

 

A termelő nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolaja. Vajas alapkarakter gyümölcsös-diós jegyekkel, közepes füves keserűséggel, közepes csípősséggel. 100% hojiblanca. 1 l sötétített PET.

3.200 Ft

Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így, Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetője, a QvExtra! International alelnöke) egy vacsorán hallottam, hogy ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak.

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos az üveges kiszerelésű hojiblancájukkal; az a prémium vonal, ez pedig a nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolajuk.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: nagyon szépen keveredik benne az alma és a tépett fű, némi aszalt paradicsommal, de inkább valami fűszeres reszelt alma ugrik be. Határozottan intenzív illat.

ÍZ:

mivel a fa szüretkor színváltó, vagyis vegyesen van rajta érett, félérett és éretlen bogyó is, rögtön és egyszerre jelentkeznek a puha és az éles jegyek, mellettük a növényi kesernye nem zavaró és a borsosság jól esik. Hosszú utóíz, szerethető, rá lehet szokni, egyesek rajongása ezért az hojiblancáért így érthető. Nagyon mérsékelt áron, a korrektnél sokkal jobb minőség.

MIHEZ: karakteresebb alapolajnak, széleskörű felhasználásra, és persze halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez