Kedves Mindenki!

Fájó szívvel, de azt a döntést kellett meghoznunk, hogy az igazioliva boltja határozatlan időre bezár, így is próbálva minimalizálni az emberi kontaktusok számát.

FONTOS: A WEBSHOP TOVÁBBRA IS ÜZEMEL, ameddig a készletünk kitart, onnan tudtok házhozszállítást kérni.

Ha viszont valakinek bizonyos körülmények között nincs lehetősége webes rendelésre, előzetes telefonos egyeztetés után
átveheti a rendelését a boltban. Telefonszám: +3630-597-6969 (Tóth Guszti)

Vigyázzatok egymásra, mi is így teszünk!

Alfar La Maja Arbequina 1 l.

Kategóriák: ,

 

Enyhe-középintenzív alapkarakter mandulás-diós, enyhén füves jegyekkel, elhanyagolható kesernyével és csípősséggel. 0,2% savtartalom, 100% arbequina. 1 l fémkanna.

3.700 Ft

3.700.-/l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA:  100% arbequina. 2019-ben ez az olaj kiváltotta az Artajo 8-as tételét, mert úgy éreztük, hogy a La Maja jobbat tett le az asztalra. Most viszont visszajött a szomszéd is, az Artajo fekete nyolcasa, és nem fogják egymást zavarni, mert a La Maja nyersebb tételt rakott le 2020-ra.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: hát kifejezetten csokis-kakaós, és ezzel sokakat az őrületbe kergetek, de tény, hogy ezt az a bizonyos törökmogyorós háttérillat adja, persze az édeskés arbequinák diós-tejes, édesmandulás alapjával. Az a helyzet, hogy ezervalahányszáz extra szűz szagolgatása után pont a füvesség/növényiség kezd nekem a legkevésbé szemet (orrot) szúrni, így maradnak az egyéb mandulás‑kakaóssütis jegyek.  Érdekesen tartja még egyébként a jellegzetesen észak-keleti arbequina jegyeket, amit kiöntés utáni állás alatt kifejezetten almás lesz.

ÍZ: hallani itt-ott, hogy az olajfa esetében nincs olyan, hogy terroir. De van. Mert ez az Ebro-vidék biztosan hozza ezeket a csokis jegyeket. Kevésbé füves, mint pl. az Artajo 8-as, viszont cserébe sokkal mandulásabb, sütisebb (most nem tudok jobbat mondani : ) Csak a csomagolása, ez a fekete fémkanna, nem áll egyensúlyban ezzel a végtelenül nőies extra szűzzel. Nagyon jó literár!

KISZERELÉS: 1 l fémkanna

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA:  100% arbequina. 2019-ben ez az olaj kiváltotta az Artajo 8-as tételét, mert úgy éreztük, hogy a La Maja jobbat tett le az asztalra. Most viszont visszajött a szomszéd is, az Artajo fekete nyolcasa, és nem fogják egymást zavarni, mert a La Maja nyersebb tételt rakott le 2020-ra.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: hát kifejezetten csokis-kakaós, és ezzel sokakat az őrületbe kergetek, de tény, hogy ezt az a bizonyos törökmogyorós háttérillat adja, persze az édeskés arbequinák diós-tejes, édesmandulás alapjával. Az a helyzet, hogy ezervalahányszáz extra szűz szagolgatása után pont a füvesség/növényiség kezd nekem a legkevésbé szemet (orrot) szúrni, így maradnak az egyéb mandulás‑kakaóssütis jegyek.  Érdekesen tartja még egyébként a jellegzetesen észak-keleti arbequina jegyeket, amit kiöntés utáni állás alatt kifejezetten almás lesz.

ÍZ: hallani itt-ott, hogy az olajfa esetében nincs olyan, hogy terroir. De van. Mert ez az Ebro-vidék biztosan hozza ezeket a csokis jegyeket. Kevésbé füves, mint pl. az Artajo 8-as, viszont cserébe sokkal mandulásabb, sütisebb (most nem tudok jobbat mondani : ) Csak a csomagolása, ez a fekete fémkanna, nem áll egyensúlyban ezzel a végtelenül nőies extra szűzzel. Nagyon jó literár!

KISZERELÉS: 1 l fémkanna