Szatyrom
Drop product in here
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
6.200 Ft
24.800.- / lTERMŐHELY, TERMELŐ: az olasz csizma orrtövénél, Calabria régióban vagyunk, annak is az északkeleti határvidékén, Basilicata közelében. Ez Cosenza megye és egészen pontosan a Crati folyó környéke, aminek torkolatánál már Kr.e. 720 körül Szübarisz néven hamar virágzásnak induló gyarmatvárost alapítottak az akhájok. A környező lapály, a Szübariszi-síkság is innen kapta nevét. Ennek központja Corigliano Calabro (ld. a Coriolanum olajat itt), és mi másból származna, mint a görög "chorìon elàion", vagyis az olajfák országa megjelölésből. Na mindegy, a lényeg, hogy egy igen termékeny folyóvölgyről és torkolatról van szó, rengeteg termény előállítására alkalmas. Pont ezt kihasználva és ezért indult be 1946‑ban a Minisci családi vállalkozás elődje, akkor még csak egy olajmalommal. Mára több gyümölcs- és zöldségfajtát is futtatnak, illetve még saját töltött csokijuk is van, ami elég menő… Mivel a család változatlan, az évtizedek alatt egyre inkább felértékelődött a mezőgazdasági területek értéke, főként eszmeileg. Elég sok biotermékük van, ami a tudatos, főleg a terület biodiverzitását és fenntartható termőképességét szem előtt tartó szemlélet eredménye. Mára több helyi terméket összefogva működnek, szóval gyakorlatilag egy csokornyi márkát futtatnak, de teljesen provinciális és hihető módon. Több fajtával is dolgoznak, a helyi dolce di rossanótól a caroleáig.
MI EZ: ami a normális ízesített olajoknál az alap: nem középrossz olajból, aromával készülnek, hanem első osztályú olajbogyóból, magával az ízesítőanyaggal együtt sajtolva — ettől a citrusok héjából és magjából, a friss zöldfűszerekből és a többi ízesítőanyagból olyan illóolajok kerülnek az olajba, amelyeket utólagos ízesítéssel képtelenség utánozni. A La Molazza ízesített olajait dolce di rossanóból készíti, egész bio citrusgyümölcsökkel, friss zöldfűszerekkel, egyéb ízesítőkkel, és persze szarvasgombával.
ÖSSZETÉTEL: bio dolce di rossano olajbogyó, bio fehér szarvagomba-kivonat
ILLAT ÉS ÍZ: Na akkor itt stop. Ahogy szokták mondani a médiában, olyan tartalom következik, hogy aki nem bírja, most navigáljon tovább. A szarvasgomba eleve egy megosztó íz. De akik szeretik, azok egyenesen rajongják az aromáját, mivel tényleg semmivel nem összetéveszthető. Ráadásul a fekete változatoknál sokkal erőteljesebb, terjengősebb és -- hogy is mondjam… feromonosabb a fehér változata. Erős, nagyon erős illatra számítsunk, letagadhatatlanul ott marad a levegőben, akár órákig; az ízére ugyanez vonatkozik, csak hát a szánkban. Éppen ezért nem érdemes locsolni – pár cseppel kell indítani, aztán még mindig ráérünk eldönteni, hogy fokozzuk-e az élményt. A gomba rajongóinak nem kell tippeket adni, hogy hová és mire használják. Aki pedig most próbálkozik vele, annak lehet, hogy felér egy revelációval…
MIHEZ: akárcsak a Trufo olívaolajban eltett szarvasgomájánál (aprított, csíkozott vagy szeletelt változatban), úgy a szarvasgombás olajnál is igaz: a tejszínes gombamártás itt is csak a kezdet -- mehet tésztára, pizzára, lepényekre, krémlevesekbe, ünnepi krumplipürébe. Mivel a fehér szarvasgomba még egy fokkal elegánsabb is, nyugodtan mehet igazi carpaccióra, de akár csokoládés édességekbe vagy vaníliafagyira is.
KISZERELÉS: 250 ml sötétített üveg