Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.
FAJTA: 100% arbequina. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az egykor Frutado néven palackozott (vagyis a korábban szedett, füvesebb-zöldebb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.
SAVTARTALOM: 0,2º
ILLAT: a kövér fű illata és a kissé éretlen édes dió mellett nagyon erősek a hűvös, tavaszi virágok, ibolya, elázott orgonaszirom, abszolút április-május fordulója, kifejezetten vonzó, nőies, egészséges üdeség párolog belőle!
ÍZ: az illatban meglévő diósság és virágosság simán kijön, egy keményebb olaj után kóstolva az ibolya is meglesz, ugyanúgy, ahogy a zöld banán íze -- zéró keserűség, hajszálnyival több borsosság, vagyis tkp. nulla, cseppnyi zöldalma mellett érdekes ez a lédús, sárga belű krumplisság. Visszafogottságában is mindent tud, meg még valamit. Azt hiszem, egyetlen hibája, hogy megtévesztő ez a kicsit feszes, beltartalmánál sokkal szigorúbb címke.
MIHEZ: halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákra, főzelékbe (meg a tálalás előtt a tetejére!), meg olyan alkalmakra, amikor a semmiből kell kaját csinálni — amikor az ember felkarikáz egy sárgarépát, retket, uborkát vagy valamit, sót, ami akad, frissen őrölt borsot rá, olajat, esetleg egy pici ecetet. Egyszóval remekül öltöztet bármit.
KISZERELÉS: 1 l sötétített PET