NYÁRI SZÜNET!

BOLT: 2019.július 1-8. (hétfőtől hétfőig) ZÁRVA; utolsó nyitva tartás: június 29. szombat, következő nyitás: július 9. kedd.

WEBSHOP: 2019. június 28-július 7. (péntektől vasárnapig) SZÜNETEL; utolsó csomagfeladás: június 27. csütörtök, következő csomagfeladás: július 8. hétfő.

Kedves igaziolivások!
Ahogy azt már az eddigi években megszokhattátok, a hőség miatt pénteken nem adunk fel csomagot. Nem lustaságból, hanem a ti érdeketekben, hogy meg ne főjön az olajotok. A rendeléseket viszont természetesen fogadjuk.

NAGYON KÖZÉRDEKŰ! 2019-ben a GLS futárszolgálat jelentős áremelést hajt végre. Mi a termékeink árát nem szeretnénk emelni, a megemelkedett csomagküldési díjat nem építjük be a palackárba. Így a következőt választottuk: a csomagküldési díjat 25.000. forint fölötti rendelésnél tudjuk átvállalni, az az alatti rendeléseket pedig 1.500.- forintért küldjük ki. Ha tudtok, rendeljetek többen közösen. Az új díjszabás febr.11.hétfőtől lépett életbe. Megértéseteket köszönjük.

O-Med BIO Hojiblanca 0,5 l.

Kategóriák: , ,

 

Modern családi olívászat bioolaja a középintenzív vonalról, feketeribizlis-gyümölcsös jegyekkel, közepes keserűséggel, érezhető borsossággal. 100% bio hojiblanca max. 0,1% savtartalom. 0,5 l átlátszó üveg UV-sugárzás elleni védőréteggel, díszdobozban.

Elfogyott

4.700 Ft

9.400.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Venchipa SL, Ácula, Granadától dél-nyugati irányban, az Alhambrától kb. ötórai gyaloglással elérhető. Hát ez a termőterület tényleg a Sierra Nevada oldalában található, úgy negyven kilométerre tőle síparadicsom is van, éppen ezért a mogorvább telek jellemzőek itt – a nyár viszont baromi forró. Az O-Med igazi harmadik évezredbeli családi olívászat, mivel mindössze 2000 óta működik, 200 hektáron 40.000 fa. Ez még rendben is van, ahogy attól sem kell hasra esni a prémium extra szüzek világában, hogy nitrogén alatt tartják az olajat, és a visszamaradó mag elégetésével pl. a malom energiaellátását segítik. De az már döfi, hogy az olajkinyerés során 20 Celsius fok alatt marad az olívapaszta…

Ja, és van egy nagyon patent fejlesztésük. Ugye a fényoxidáció miatt az extra szüzeket nem szokás áttetsző, azaz víztiszta üvegpalackba tölteni (csak az olyan vérprofik engedhetik meg maguknak, mint a Venta del Barón, vagy a Fuenroble, és ők is csak a sötét díszdoboz miatt), viszont szerették volna, ha látszik az olaj színe. Ezért fogták a normál üvegpalackokat és bevonták UV-sugárzás elleni védőréteggel.  Évek óta ostromolják az élbolyt, ott vannak az ajtóban, elhivatottak, kitartóak és kompromisszummentesek: komoly esélyük van egy-két éven belül végleg megvetni a lábukat a legjobbak legjobbjai között. Mondjuk azért a picualjuk 2017-ben a Mario Solinason elhozta a közepesen zöld gyümölcsösség kategóriában az első díjat…

Még valami: 2013-ben az O-Med egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: Suerte Alta, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa.)

FAJTA: 100% bio hojiblanca. Szüret: 2017. ősz.

SAVTARTALOM: max. 0,1º

DÍJAK: az O-Med elég sok nemzetközi elismerést tudhat magáénak; bővebben itt.

ILLAT: jön ez a mindenféle vadnövény, patakparti és erdei, mezei és kerti, együtt jól összeszedve és megvagdosva – és persze ezek mellett odatolakodik az hojiblanca szokásos édesgyümölcsös jellege (ld. pl a Deortegas kimondhatatlanul elegáns hojiblancáját)

ÍZ: nos, itt aztán a profi organikus gazdálkodás olyan egyensúlyt hozott ki ebből a tételből, hogy igazán nagyon kiugró jegyeket nem találunk. Van egy csipet feketeribizli, meg valamennyi mandula és almamag, de utóbbi nem mindig akad be. Zöld, amennyire kell, citrusosan keserű egy kissé, de csak amennyi szükséges, és nem szakítja ki a torkunkat a borsosság. A karizom és a hangsúly a biogazdálkodáson van. És az íz az kifejezetten jellemző a granadai extra szüzekre, nézzünk csak egy kicsit a földijükre: nem bio, de nagyot szól a La Aldea de Don Gil. Tesók is lehetnének, csak a biogazdálkodásnak ára van…

MIHEZ: krémlevesekre, zöldséges mártogatókba, tésztára, salátára, paradicsomra, halhoz, húshoz, sajtokhoz, zöldségköretekhez, rizshez

KISZERELÉS: 0,5 l UV-védett átlátszó üveg díszdobozban.

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Venchipa SL, Ácula, Granadától dél-nyugati irányban, az Alhambrától kb. ötórai gyaloglással elérhető. Hát ez a termőterület tényleg a Sierra Nevada oldalában található, úgy negyven kilométerre tőle síparadicsom is van, éppen ezért a mogorvább telek jellemzőek itt – a nyár viszont baromi forró. Az O-Med igazi harmadik évezredbeli családi olívászat, mivel mindössze 2000 óta működik, 200 hektáron 40.000 fa. Ez még rendben is van, ahogy attól sem kell hasra esni a prémium extra szüzek világában, hogy nitrogén alatt tartják az olajat, és a visszamaradó mag elégetésével pl. a malom energiaellátását segítik. De az már döfi, hogy az olajkinyerés során 20 Celsius fok alatt marad az olívapaszta…

Ja, és van egy nagyon patent fejlesztésük. Ugye a fényoxidáció miatt az extra szüzeket nem szokás áttetsző, azaz víztiszta üvegpalackba tölteni (csak az olyan vérprofik engedhetik meg maguknak, mint a Venta del Barón, vagy a Fuenroble, és ők is csak a sötét díszdoboz miatt), viszont szerették volna, ha látszik az olaj színe. Ezért fogták a normál üvegpalackokat és bevonták UV-sugárzás elleni védőréteggel.  Évek óta ostromolják az élbolyt, ott vannak az ajtóban, elhivatottak, kitartóak és kompromisszummentesek: komoly esélyük van egy-két éven belül végleg megvetni a lábukat a legjobbak legjobbjai között. Mondjuk azért a picualjuk 2017-ben a Mario Solinason elhozta a közepesen zöld gyümölcsösség kategóriában az első díjat…

Még valami: 2013-ben az O-Med egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: Suerte Alta, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa.)

FAJTA: 100% bio hojiblanca. Szüret: 2017. ősz.

SAVTARTALOM: max. 0,1º

DÍJAK: az O-Med elég sok nemzetközi elismerést tudhat magáénak; bővebben itt.

ILLAT: jön ez a mindenféle vadnövény, patakparti és erdei, mezei és kerti, együtt jól összeszedve és megvagdosva – és persze ezek mellett odatolakodik az hojiblanca szokásos édesgyümölcsös jellege (ld. pl a Deortegas kimondhatatlanul elegáns hojiblancáját)

ÍZ: nos, itt aztán a profi organikus gazdálkodás olyan egyensúlyt hozott ki ebből a tételből, hogy igazán nagyon kiugró jegyeket nem találunk. Van egy csipet feketeribizli, meg valamennyi mandula és almamag, de utóbbi nem mindig akad be. Zöld, amennyire kell, citrusosan keserű egy kissé, de csak amennyi szükséges, és nem szakítja ki a torkunkat a borsosság. A karizom és a hangsúly a biogazdálkodáson van. És az íz az kifejezetten jellemző a granadai extra szüzekre, nézzünk csak egy kicsit a földijükre: nem bio, de nagyot szól a La Aldea de Don Gil. Tesók is lehetnének, csak a biogazdálkodásnak ára van…

MIHEZ: krémlevesekre, zöldséges mártogatókba, tésztára, salátára, paradicsomra, halhoz, húshoz, sajtokhoz, zöldségköretekhez, rizshez

KISZERELÉS: 0,5 l UV-védett átlátszó üveg díszdobozban.