***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Casas de Hualdo Arbequina 0,5 l. A ház asszonya.

Kategóriák: ,

 

A lágy olajok közül a legintenzívebb. Zöldalmás, vágott füves és enyhén zöldparadicsomos jegyekkel. Észrevehető borsosság! 100% arbequina, max. 0.2º savtartalom. 0,5 l sötétített üveg.

Elfogyott

5.500 Ft

11.000.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. Ez nem tévesztendő össze a kb. Madridnál, vagy fölötte kezdődő szeles és kopár Mezetával, ahol El Cid (is) hősködött. Ebben a régióban inkább Don Quijoték versengtek Dulcineákért és szélmalmok pörögtek. Régen. Ma egy sor olívászat verseng a mennyiségben második legtöbb olajat adó tartományban és kezdik beérni a több tucat világbajnokot adó Andalúziát. A magas minőséghez viszont elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért a Casas ültetvényeit a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák, saját kutakból, illetve részben a Tajóból. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, vagyis azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel is elősegítik a legmagasabb minőséget. Ami azt illeti, egy rakat díjuk van, de talán az a legfontosabb, hogy évek óta az egyik legbarátibb árú csúcsolajat tudják adni a szakmában. Nem tudom, mikor ér véget, hogy kb. 3 euróval kedvezőbbek, mint csoportjuk hasonló tagjai, de minket pont a jó ár érdekel. Ugyanis a minőségről senkinek semmilyen kétsége ne legyen. This is TOLEDO!

DÍJAK: felsorolni is sok (részletek itt), de 2022-ben és 2023-ban is a világ legjobbjai között vannak a Flos Olei 100 pontjával.

FAJTA: 100% arbequina

SAVTARTALOM: nagyon maximum 0,2º

ILLAT: Na kérem. Az arbequináról a Casas esetében azt tudom elmondani, hogy amióta ismerjük őket (és ez kb. 11 év, vagy több…), minden évben ez a fajta adta a legtöbb és legváratlanabb meglepetést, mert akkorákat változott. De soha nem hátrányára. Volt mandulás év, aztán articsókás, aztán zöldalmás, aztán diós, aztán paradicsomos, stb. Ez a mostani is eltér az előző évtől, és senkit nem fog eltántorítani, ha már rászokott a Casas de Hualdóra. Persze megvan a zöldalma (főleg a héja), a fű (főleg búzafű), amik azért kb. állandó jelzői az arbinak, Ez a szüret is egyszerre hozza a zöldalmahéj-éretlen banán-paradicsom illatmixet, ráadásul erős gőzzel, teljes gőzzel : ) Van még benne félérett kiwi is…

ÍZ: megint egy, a lágy olajok felső határát súroló arbequina, és a zöldfüves-mandulás jegyek alatt nagyon szép dióízzel fut végig. Érdekes, hogy a gyenge növényi kesernye, bár majdnem elhanyagolható, elég hamar jelentkezik, de ez olyan dióhártyás, még csak nem is almamagos -- de ellentétben a dió ősziségével, ez a tétel teljesen április… Megint a nagyon sokak által kedvelt extra szűz élményét adja, és az ára még mindig csúcs. A fajtához képest kicsit intenzívebb, szóval azok is értékelik, akik azért az arbequinánál erősebb fajtákat kedvelik. Azért az aszályos 2022 nem tud nyom nélkül lelépni, voltak már sokkal gyümölcsösebb évek, de hát innen szép ilyen tételeket készíteni.

MIHEZ: sült és párolt zöldségek utólagos ízesítésére, paradicsomsalátához, dresszingekhez, szárnyashoz, halhoz, tenger gyümölcseihez, tésztákhoz, szelídebb sajtokhoz

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. Ez nem tévesztendő össze a kb. Madridnál, vagy fölötte kezdődő szeles és kopár Mezetával, ahol El Cid (is) hősködött. Ebben a régióban inkább Don Quijoték versengtek Dulcineákért és szélmalmok pörögtek. Régen. Ma egy sor olívászat verseng a mennyiségben második legtöbb olajat adó tartományban és kezdik beérni a több tucat világbajnokot adó Andalúziát. A magas minőséghez viszont elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért a Casas ültetvényeit a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák, saját kutakból, illetve részben a Tajóból. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, vagyis azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel is elősegítik a legmagasabb minőséget. Ami azt illeti, egy rakat díjuk van, de talán az a legfontosabb, hogy évek óta az egyik legbarátibb árú csúcsolajat tudják adni a szakmában. Nem tudom, mikor ér véget, hogy kb. 3 euróval kedvezőbbek, mint csoportjuk hasonló tagjai, de minket pont a jó ár érdekel. Ugyanis a minőségről senkinek semmilyen kétsége ne legyen. This is TOLEDO!

DÍJAK: felsorolni is sok (részletek itt), de 2022-ben és 2023-ban is a világ legjobbjai között vannak a Flos Olei 100 pontjával.

FAJTA: 100% arbequina

SAVTARTALOM: nagyon maximum 0,2º

ILLAT: Na kérem. Az arbequináról a Casas esetében azt tudom elmondani, hogy amióta ismerjük őket (és ez kb. 11 év, vagy több…), minden évben ez a fajta adta a legtöbb és legváratlanabb meglepetést, mert akkorákat változott. De soha nem hátrányára. Volt mandulás év, aztán articsókás, aztán zöldalmás, aztán diós, aztán paradicsomos, stb. Ez a mostani is eltér az előző évtől, és senkit nem fog eltántorítani, ha már rászokott a Casas de Hualdóra. Persze megvan a zöldalma (főleg a héja), a fű (főleg búzafű), amik azért kb. állandó jelzői az arbinak, Ez a szüret is egyszerre hozza a zöldalmahéj-éretlen banán-paradicsom illatmixet, ráadásul erős gőzzel, teljes gőzzel : ) Van még benne félérett kiwi is…

ÍZ: megint egy, a lágy olajok felső határát súroló arbequina, és a zöldfüves-mandulás jegyek alatt nagyon szép dióízzel fut végig. Érdekes, hogy a gyenge növényi kesernye, bár majdnem elhanyagolható, elég hamar jelentkezik, de ez olyan dióhártyás, még csak nem is almamagos -- de ellentétben a dió ősziségével, ez a tétel teljesen április… Megint a nagyon sokak által kedvelt extra szűz élményét adja, és az ára még mindig csúcs. A fajtához képest kicsit intenzívebb, szóval azok is értékelik, akik azért az arbequinánál erősebb fajtákat kedvelik. Azért az aszályos 2022 nem tud nyom nélkül lelépni, voltak már sokkal gyümölcsösebb évek, de hát innen szép ilyen tételeket készíteni.

MIHEZ: sült és párolt zöldségek utólagos ízesítésére, paradicsomsalátához, dresszingekhez, szárnyashoz, halhoz, tenger gyümölcseihez, tésztákhoz, szelídebb sajtokhoz

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg