Kedves Mindenki!

Fájó szívvel, de azt a döntést kellett meghoznunk, hogy az igazioliva boltja határozatlan időre bezár, így is próbálva minimalizálni az emberi kontaktusok számát.

FONTOS: A WEBSHOP TOVÁBBRA IS ÜZEMEL, ameddig a készletünk kitart, onnan tudtok házhozszállítást kérni.

Ha viszont valakinek bizonyos körülmények között nincs lehetősége webes rendelésre, előzetes telefonos egyeztetés után
átveheti a rendelését a boltban. Telefonszám: +3630-597-6969 (Tóth Guszti)

Vigyázzatok egymásra, mi is így teszünk!

Casas de Hualdo Arbequina 0,5 l. A ház asszonya.

Kategóriák: ,

 

A lágy olajok közül a legintenzívebb. Zöldalmás, vágott füves és enyhén zöldparadicsomos jegyekkel. Észrevehető borsosság! 100% arbequina, max. 0.2º savtartalom. 0,5 l sötétített üveg. Szüret: 2019/20.

3.400 Ft

6.800.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. Ez nem tévesztendő össze a kb. Madridnál, vagy fölötte kezdődő szeles és kopár Mezetával, ahol El Cid (is) hősködött. Ebben a régióban inkább Don Quijoték versengtek Dulcineákért és szélmalmok pörögtek. Régen. Ma egy sor olívászat verseng a mennyiségben második legtöbb olajat adó tartományban és kezdik beérni a több tucat világbajnokot adó Andalúziát. A magas minőséghez viszont elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért a Casas ültetvényeit a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák, saját kutakból, illetve részben a Tajóból. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, vagyis azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel is elősegítik a legmagasabb minőséget. Ami azt illeti, egy rakat díjuk van, de talán az a legfontosabb, hogy évek óta az egyik legbarátibb árú csúcsolajat tudják adni a szakmában. Nem tudom, mikor ér véget, hogy kb. 3 euróval kedvezőbbek, mint csoportjuk hasonló tagjai, de minket pont a jó ár érdekel. Ugyanis a minőségről senkinek semmilyen kétsége ne legyen. This is TOLEDO!

FAJTA: 100% arbequina

SAVTARTALOM: nagyon maximum 0,2º

DÍJAK: felsorolni is sok (részletek itt), de 2020-ra például 99 pontot kaptak a Flos Oleitől

ILLAT: Na kérem. Az arbequináról a Casas esetében azt tudom elmondani, hogy amióta ismerjük őket (és ez 8 év, vagy több…), minden évben ez a fajta adta a legtöbb és legváratlanabb meglepetést, mert akkorákat változott. De soha nem hátrányára. Volt mandulás év, aztán articsókás, aztán zöldalmás, aztán diós, aztán paradicsomos, stb. Ez a mostani is eltér az előző évtől, és senkit nem fog eltántorítani, ha már rászokott a Casas de Hualdóra. Persze megvan a zöldalma, a fű és a zöldmandula, amik azért kb. állandó jelzői az arbinak, de ez a szüret egyszerre hozza a zöldalmahéj-éretlen banán-sóska-paradicsom illatmixet, ráadásul erős gőzzel, teljes gőzzel : ) Összevethetjük a másik idei favoritommal (ebben az évben is; Guszti), a Basilippo Selecciónnal, na, az még egy elegáns kiugrás.

ÍZ: megint egy, a lágy olajok felső határát súroló arbequina, és a zöldfüves-mandulás jegyek alatt nagyon szép dióízzel fut végig. Érdekes, hogy nekem a lányosan gyenge növényi kesernye, bár majdnem elhanyagolható, rögtön jelentkezik, de ez olyan dióhártyás, még csak nem is almamagos -- folyékony dió és almahéj, ha az alapkarakterét lehet így leírni. Megint a nagyon sokak által kedvelt extra szűz élményét adja, és az ára még mindig csúcs. A fajtához képest kicsit intenzívebb, szóval azok is értékelik, akik azért az arbequinánál erősebb fajtákat kedvelik.

MIHEZ: sült és párolt zöldségek utólagos ízesítésére, paradicsomsalátához, dresszingekhez, szárnyashoz, halhoz, tenger gyümölcseihez, tésztákhoz, szelídebb sajtokhoz

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. Ez nem tévesztendő össze a kb. Madridnál, vagy fölötte kezdődő szeles és kopár Mezetával, ahol El Cid (is) hősködött. Ebben a régióban inkább Don Quijoték versengtek Dulcineákért és szélmalmok pörögtek. Régen. Ma egy sor olívászat verseng a mennyiségben második legtöbb olajat adó tartományban és kezdik beérni a több tucat világbajnokot adó Andalúziát. A magas minőséghez viszont elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért a Casas ültetvényeit a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák, saját kutakból, illetve részben a Tajóból. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, vagyis azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel is elősegítik a legmagasabb minőséget. Ami azt illeti, egy rakat díjuk van, de talán az a legfontosabb, hogy évek óta az egyik legbarátibb árú csúcsolajat tudják adni a szakmában. Nem tudom, mikor ér véget, hogy kb. 3 euróval kedvezőbbek, mint csoportjuk hasonló tagjai, de minket pont a jó ár érdekel. Ugyanis a minőségről senkinek semmilyen kétsége ne legyen. This is TOLEDO!

FAJTA: 100% arbequina

SAVTARTALOM: nagyon maximum 0,2º

DÍJAK: felsorolni is sok (részletek itt), de 2020-ra például 99 pontot kaptak a Flos Oleitől

ILLAT: Na kérem. Az arbequináról a Casas esetében azt tudom elmondani, hogy amióta ismerjük őket (és ez 8 év, vagy több…), minden évben ez a fajta adta a legtöbb és legváratlanabb meglepetést, mert akkorákat változott. De soha nem hátrányára. Volt mandulás év, aztán articsókás, aztán zöldalmás, aztán diós, aztán paradicsomos, stb. Ez a mostani is eltér az előző évtől, és senkit nem fog eltántorítani, ha már rászokott a Casas de Hualdóra. Persze megvan a zöldalma, a fű és a zöldmandula, amik azért kb. állandó jelzői az arbinak, de ez a szüret egyszerre hozza a zöldalmahéj-éretlen banán-sóska-paradicsom illatmixet, ráadásul erős gőzzel, teljes gőzzel : ) Összevethetjük a másik idei favoritommal (ebben az évben is; Guszti), a Basilippo Selecciónnal, na, az még egy elegáns kiugrás.

ÍZ: megint egy, a lágy olajok felső határát súroló arbequina, és a zöldfüves-mandulás jegyek alatt nagyon szép dióízzel fut végig. Érdekes, hogy nekem a lányosan gyenge növényi kesernye, bár majdnem elhanyagolható, rögtön jelentkezik, de ez olyan dióhártyás, még csak nem is almamagos -- folyékony dió és almahéj, ha az alapkarakterét lehet így leírni. Megint a nagyon sokak által kedvelt extra szűz élményét adja, és az ára még mindig csúcs. A fajtához képest kicsit intenzívebb, szóval azok is értékelik, akik azért az arbequinánál erősebb fajtákat kedvelik.

MIHEZ: sült és párolt zöldségek utólagos ízesítésére, paradicsomsalátához, dresszingekhez, szárnyashoz, halhoz, tenger gyümölcseihez, tésztákhoz, szelídebb sajtokhoz

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg