Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. A magas minőséghez elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért az ültetvényeket a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, tehát azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel biztosítják a lehető legmagasabb minőséget. A Casas de Hualdót 2012-ben „Az év spanyol olajmalma” díjjal tüntették ki.

FAJTA: a szüret első napjaiban szedett, válogatott arbequina, picual, manzanilla és cornicabra bogyókból készült csúcsházasítás. A Casas de Hualdo négy fajtájának legjavát – a kizárólag ehhez a blendhez válogatott bogyókat – fajtánként elkülönített gépeken sajtolják, majd a birtok saját olívásza elkészíti a limitált kiadású házasítást. Flos Olei 2015: 97 pont, ezen kívül a katalógus szerint 2015-ben a világ legjobb intenzív házasítása.

Mit jelent a Reserva Familiar (vagy Family Reserve): az olívászatok generációkon át tartották magukat ahhoz a hagyományhoz, hogy a legjobbnak tartott olajat visszatartják a család saját használatára. Ma már ezeket a csúcsolajokat is palackozzák, vagyis a Reserva Familiar megjelölés mögött legtöbbször nagyon vagány olajat kell sejteni.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: articsóka, leveles zöldek, keserűmandula

ÍZ: keményvonalas csúcsolaj elképesztő aromagazdagsággal, határozott keserűséggel és csípősséggel

MIHEZ: csakis a legjobb dolgokhoz: bélszíncarpaccióhoz, steakhez, vajhalhoz, tenger gyümölcseihez, bivalymozzarellához, érlelt sajtokhoz