Kedves Mindenki!

Fájó szívvel, de azt a döntést kellett meghoznunk, hogy az igazioliva boltja határozatlan időre bezár, így is próbálva minimalizálni az emberi kontaktusok számát.

FONTOS: A WEBSHOP TOVÁBBRA IS ÜZEMEL, ameddig a készletünk kitart, onnan tudtok házhozszállítást kérni.

Ha viszont valakinek bizonyos körülmények között nincs lehetősége webes rendelésre, előzetes telefonos egyeztetés után
átveheti a rendelését a boltban. Telefonszám: +3630-597-6969 (Tóth Guszti)

Vigyázzatok egymásra, mi is így teszünk!

Suerte Alta Picual BIO D.O. Baena 1 l. Padlizsánlila.

Kategóriák: ,

 

Ellenőrzött biogazdálkodásban készült olaj ökotudatos termelőtől, Baena körzet eredetjelölésével. 100% picual, max. 0,2 º savtartalom. Intenzív olaj erőteljes levélzöldséges jegyekkel, határozott kesernyével és borsossággal. 1 l ezüst és lila fémkanna.

4.600 Ft

4.600.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Cortijo de Suerte Alta, Albendín, Baena (Córdoba, Andalúzia), Spanyolország. 1924-ben Bedmar márkija egy, a Guadajoz folyó mentén fekvő korábbi dehesát, illetve egy gabonaföldet alakított át olajligetté. A tengerszint fölött 350 méterrel fekvő ültetvényt 1986 óta -- némi modernizálás után -- az unokája, Manuel Heredia Halcón, Prado márkija irányítja. A birtok 1996-ban tért át biogazdálkodásra, ugyanekkor helyezték üzembe a csepegtetéses öntözést is. Ma 255 hektáron gazdálkodnak, 2006 óta pedig saját malomban dolgozzák fel a bogyókat, így az olívaolaj-készítés teljes folyamatát maguk irányítják. Maga a sajtolóüzem épülete is ökotudatos gondolkodásmódot tükröz: részben földbe mélyítve épült, napelem-panelekkel és futónövényekkel borított pergolákkal körbevéve; a működéséhez szükséges energia 100%-át napenergiából és saját olajbogyómag-égető kemencéjükből fedezik. Egyébként a tartályokat rejtő, földbe mélyített hatalmas terem olyan, mint Artúr lovagterme: a körben elhelyezett, magas acéltartályok gyűrűjében, középen van egy kerek asztal, ahol nívós kóstolókat illik végezni – persze a márki irányítása alatt : )

2013-ban a Suerte Alta egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: O-Med, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa, La Maja, Oro del Desierto)

FAJTA: 100% picual. Ellenőrzött biogazdálkodásban készült olaj, Baena körzet eredetjelölésével.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

DÍJAK: A Suerte Alta viszonylag sok díjat nyert, erről bővebben itt lehet olvasni.

ILLAT: a paradicsom, pontosabban a paradicsomvíz jut legelőször az eszünkbe, meg a paradicsom csumája, meg a szára; ezt követően ráfoghatjuk, hogy az éretlenül összezúzott olajbogyók illatát érezzük, mert tényleg. Ha valaki nagyon kukacoskodik, akkor érezhet citrusos jegyeket, mivel ez egy jó korán szüretelt picual. Végül is lehetne ilyen illata a megturmixolt sóskának, citromlével és paradicsommal…

ÍZ: nos, ez a szüret teljesen hozza azt a vad, haragos, sötétzöld gizgazosságot, amihez egy korai szüretelésű picual esetében hozzá vagyunk szokva, és első pillanatban (nem a másodikban) azonnal betámad a mandulás-barackmagos kesernye, elég páncélosan és cseppet sem finomkodva. Ezt bírni kell, mint a kortárs zenét… A polifenol is ehhez mérten van rendben, odamar szépen. Na, itt érezni lehet, hogy mennyit küzdöttek a fák az évvel, szigorú év = kíméletlen tétel. Ne szépítsünk, ez az évjárat inkább a keményebb séf urak ízléséhez közelít, hiába tetszik meg a csomagolás a hölgyeknek.

MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, gombás vagy vörös húsos ragukhoz, padlizsánkrémre, hummuszra, mártogatókhoz, krémlevesekre, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.

KISZERELÉS:  1 l ezüst és lila fémkanna

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Cortijo de Suerte Alta, Albendín, Baena (Córdoba, Andalúzia), Spanyolország. 1924-ben Bedmar márkija egy, a Guadajoz folyó mentén fekvő korábbi dehesát, illetve egy gabonaföldet alakított át olajligetté. A tengerszint fölött 350 méterrel fekvő ültetvényt 1986 óta -- némi modernizálás után -- az unokája, Manuel Heredia Halcón, Prado márkija irányítja. A birtok 1996-ban tért át biogazdálkodásra, ugyanekkor helyezték üzembe a csepegtetéses öntözést is. Ma 255 hektáron gazdálkodnak, 2006 óta pedig saját malomban dolgozzák fel a bogyókat, így az olívaolaj-készítés teljes folyamatát maguk irányítják. Maga a sajtolóüzem épülete is ökotudatos gondolkodásmódot tükröz: részben földbe mélyítve épült, napelem-panelekkel és futónövényekkel borított pergolákkal körbevéve; a működéséhez szükséges energia 100%-át napenergiából és saját olajbogyómag-égető kemencéjükből fedezik. Egyébként a tartályokat rejtő, földbe mélyített hatalmas terem olyan, mint Artúr lovagterme: a körben elhelyezett, magas acéltartályok gyűrűjében, középen van egy kerek asztal, ahol nívós kóstolókat illik végezni – persze a márki irányítása alatt : )

2013-ban a Suerte Alta egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: O-Med, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa, La Maja, Oro del Desierto)

FAJTA: 100% picual. Ellenőrzött biogazdálkodásban készült olaj, Baena körzet eredetjelölésével.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

DÍJAK: A Suerte Alta viszonylag sok díjat nyert, erről bővebben itt lehet olvasni.

ILLAT: a paradicsom, pontosabban a paradicsomvíz jut legelőször az eszünkbe, meg a paradicsom csumája, meg a szára; ezt követően ráfoghatjuk, hogy az éretlenül összezúzott olajbogyók illatát érezzük, mert tényleg. Ha valaki nagyon kukacoskodik, akkor érezhet citrusos jegyeket, mivel ez egy jó korán szüretelt picual. Végül is lehetne ilyen illata a megturmixolt sóskának, citromlével és paradicsommal…

ÍZ: nos, ez a szüret teljesen hozza azt a vad, haragos, sötétzöld gizgazosságot, amihez egy korai szüretelésű picual esetében hozzá vagyunk szokva, és első pillanatban (nem a másodikban) azonnal betámad a mandulás-barackmagos kesernye, elég páncélosan és cseppet sem finomkodva. Ezt bírni kell, mint a kortárs zenét… A polifenol is ehhez mérten van rendben, odamar szépen. Na, itt érezni lehet, hogy mennyit küzdöttek a fák az évvel, szigorú év = kíméletlen tétel. Ne szépítsünk, ez az évjárat inkább a keményebb séf urak ízléséhez közelít, hiába tetszik meg a csomagolás a hölgyeknek.

MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, gombás vagy vörös húsos ragukhoz, padlizsánkrémre, hummuszra, mártogatókhoz, krémlevesekre, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.

KISZERELÉS:  1 l ezüst és lila fémkanna