Kedves igaziolivások,

a 2024.03.12. kedd 20:00 óráig beérkezett (és utalás esetén ki is fizetett) rendeléseket tudjuk biztosan kiküldeni a hosszú hètvége előtt. Március 15-én (pénteken) zárva vagyunk és csomagot sem adunk fel.
Nyitás és első csomagfeladás: 2024.03.18., hétfő.

***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Suerte Alta Picual BIO D.O. Baena 1 l. Padlizsánlila.

Kategóriák: ,

 

Ellenőrzött biogazdálkodásban készült olaj ökotudatos termelőtől, Baena körzet eredetjelölésével. 100% picual, max. 0,2 º savtartalom. Intenzív olaj erőteljes levélzöldséges jegyekkel, határozott kesernyével és borsossággal. 1 l ezüst és lila fémkanna.

Elfogyott

6.800 Ft

6.800.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Cortijo de Suerte Alta, Albendín, Baena (Córdoba, Andalúzia), Spanyolország. 1924-ben Bedmar márkija egy, a Guadajoz folyó mentén fekvő korábbi dehesát, illetve egy gabonaföldet alakított át olajligetté. A tengerszint fölött 350 méterrel fekvő ültetvényt 1986 óta -- némi modernizálás után -- az unokája, Manuel Heredia Halcón, Prado márkija irányítja. A birtok 1996-ban tért át biogazdálkodásra, ugyanekkor helyezték üzembe a csepegtetéses öntözést is. Ma 255 hektáron gazdálkodnak, 2006 óta pedig saját malomban dolgozzák fel a bogyókat, így az olívaolaj-készítés teljes folyamatát maguk irányítják. Maga a sajtolóüzem épülete is ökotudatos gondolkodásmódot tükröz: részben földbe mélyítve épült, napelem-panelekkel és futónövényekkel borított pergolákkal körbevéve; a működéséhez szükséges energia 100%-át napenergiából és saját olajbogyómag-égető kemencéjükből fedezik. Egyébként a tartályokat rejtő, földbe mélyített hatalmas terem olyan, mint Artúr lovagterme: a körben elhelyezett, magas acéltartályok gyűrűjében, középen van egy kerek asztal, ahol nívós kóstolókat illik végezni – persze a márki irányítása alatt : )

2013-ban a Suerte Alta egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: O-Med, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa, La Maja, Oro del Desierto)

FAJTA: 100% picual. Ellenőrzött biogazdálkodásban készült olaj, Baena körzet eredetjelölésével.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

DÍJAK: A Suerte Alta viszonylag sok díjat nyert, erről bővebben itt lehet olvasni.

ILLAT: a paradicsom, pontosabban a paradicsomvíz jut legelőször az eszünkbe, meg a paradicsom csumája, meg a szára; ezt követően ráfoghatjuk, hogy az éretlenül összezúzott olajbogyók illatát érezzük, mert tényleg. Ha valaki nagyon kukacoskodik, akkor érezhet citrusos jegyeket, mivel ez egy jó korán szüretelt picual. Végül is lehetne ilyen illata a megturmixolt sóskának, citromlével és paradicsommal…

ÍZ: nos, ez a szüret teljesen hozza azt a vad, haragos, sötétzöld gizgazosságot, amihez egy korai szüretelésű picual esetében hozzá vagyunk szokva, és első pillanatban (nem a másodikban) azonnal betámad a mandulás-barackmagos kesernye, elég páncélosan és cseppet sem finomkodva. Ezt bírni kell, mint a kortárs zenét… A polifenol is ehhez mérten van rendben, odamar szépen. Na, itt érezni lehet, hogy mennyit küzdöttek a fák az évvel, szigorú év = kíméletlen tétel. Ne szépítsünk, ez az évjárat inkább a keményebb séf urak ízléséhez közelít, hiába tetszik meg a csomagolás a hölgyeknek.

MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, gombás vagy vörös húsos ragukhoz, padlizsánkrémre, hummuszra, mártogatókhoz, krémlevesekre, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.

KISZERELÉS:  1 l ezüst és lila fémkanna

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Cortijo de Suerte Alta, Albendín, Baena (Córdoba, Andalúzia), Spanyolország. 1924-ben Bedmar márkija egy, a Guadajoz folyó mentén fekvő korábbi dehesát, illetve egy gabonaföldet alakított át olajligetté. A tengerszint fölött 350 méterrel fekvő ültetvényt 1986 óta -- némi modernizálás után -- az unokája, Manuel Heredia Halcón, Prado márkija irányítja. A birtok 1996-ban tért át biogazdálkodásra, ugyanekkor helyezték üzembe a csepegtetéses öntözést is. Ma 255 hektáron gazdálkodnak, 2006 óta pedig saját malomban dolgozzák fel a bogyókat, így az olívaolaj-készítés teljes folyamatát maguk irányítják. Maga a sajtolóüzem épülete is ökotudatos gondolkodásmódot tükröz: részben földbe mélyítve épült, napelem-panelekkel és futónövényekkel borított pergolákkal körbevéve; a működéséhez szükséges energia 100%-át napenergiából és saját olajbogyómag-égető kemencéjükből fedezik. Egyébként a tartályokat rejtő, földbe mélyített hatalmas terem olyan, mint Artúr lovagterme: a körben elhelyezett, magas acéltartályok gyűrűjében, középen van egy kerek asztal, ahol nívós kóstolókat illik végezni – persze a márki irányítása alatt : )

2013-ban a Suerte Alta egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: O-Med, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa, La Maja, Oro del Desierto)

FAJTA: 100% picual. Ellenőrzött biogazdálkodásban készült olaj, Baena körzet eredetjelölésével.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

DÍJAK: A Suerte Alta viszonylag sok díjat nyert, erről bővebben itt lehet olvasni.

ILLAT: a paradicsom, pontosabban a paradicsomvíz jut legelőször az eszünkbe, meg a paradicsom csumája, meg a szára; ezt követően ráfoghatjuk, hogy az éretlenül összezúzott olajbogyók illatát érezzük, mert tényleg. Ha valaki nagyon kukacoskodik, akkor érezhet citrusos jegyeket, mivel ez egy jó korán szüretelt picual. Végül is lehetne ilyen illata a megturmixolt sóskának, citromlével és paradicsommal…

ÍZ: nos, ez a szüret teljesen hozza azt a vad, haragos, sötétzöld gizgazosságot, amihez egy korai szüretelésű picual esetében hozzá vagyunk szokva, és első pillanatban (nem a másodikban) azonnal betámad a mandulás-barackmagos kesernye, elég páncélosan és cseppet sem finomkodva. Ezt bírni kell, mint a kortárs zenét… A polifenol is ehhez mérten van rendben, odamar szépen. Na, itt érezni lehet, hogy mennyit küzdöttek a fák az évvel, szigorú év = kíméletlen tétel. Ne szépítsünk, ez az évjárat inkább a keményebb séf urak ízléséhez közelít, hiába tetszik meg a csomagolás a hölgyeknek.

MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, gombás vagy vörös húsos ragukhoz, padlizsánkrémre, hummuszra, mártogatókhoz, krémlevesekre, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.

KISZERELÉS:  1 l ezüst és lila fémkanna