***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

La Molazza bio extra szűz olívaolaj 0,5 l üveg

Kategóriák: ,

 

Teljesen szelíd olasz bio házasítás mandulás-virágos jegyekkel, szinte nulla keserűséggel és csípősséggel. Dolce di Rossano, Roggianella (Tondina) házasítás. Savtartalom: max. 0,3%

4.400 Ft

8.800.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: az olasz csizma orrtövénél, Calabria régióban vagyunk, annak is az északkeleti határvidékén, Basilicata közelében. Ez Cosenza megye és egészen pontosan a Crati folyó környéke, aminek torkolatánál már Kr.e. 720 körül Szübarisz néven hamar virágzásnak induló gyarmatvárost alapítottak az akhájok. A környező lapály, a Szübariszi-síkság is innen kapta nevét. Ennek központja Corigliano Calabro (ld. a Coriolanum olajat itt), és mi másból származna, mint a görög "chorìon elàion", vagyis az olajfák országa megjelölésből. Na mindegy, a lényeg, hogy egy igen termékeny folyóvölgyről és torkolatról van szó, rengeteg termény előállítására alkalmas. Pont ezt kihasználva és ezért indult be 1946‑ban a Minisci családi vállalkozás elődje, akkor még csak egy olajmalommal. Mára több gyümölcs- és zöldségfajtát is futtatnak, illetve még saját töltött csokijuk is van, ami elég menő… Mivel a család változatlan, az évtizedek alatt egyre inkább felértékelődött a mezőgazdasági területek értéke, főként eszmeileg. Elég sok biotermékük van, ami a tudatos, főleg a terület biodiverzitását és fenntartható termőképességét szem előtt tartó szemlélet eredménye. Mára több helyi terméket összefogva működnek, szóval gyakorlatilag egy csokornyi márkát futtatnak, de teljesen provinciális és hihető módon. Több fajtával is dolgoznak, a helyi dolce di rossanótól a caroleáig.

FAJTA: Dolce di Rossano, Roggianella (Tondina)

SAVTARTALOM: 0,3%

ILLAT: Juj de édes :) Komolyan. Itt is nagyon kijön a rétesbe való hámozott alma, de alapul véve a di Micco coratináját, itt sokkal érettebb alma illatára kell felkészülni, vagyis intenzív gyümölcsösségre kell számítanunk, viszont nem az olajbogyóra vonatkozóan, hiszen nem a vágott füves karakterről van szó. Pedig simán kiérezni a lédús növényiséget, na nem tolakodóan, de azért ott van. Mármint a marokban összezúzott olajbogyó illatára kell gondolni.

ÍZ: Bioolajat kóstolunk, nemigen számít, csak jó tudni, hogy semmi külső kondicionálással nem lehet ilyenkor befolyásolni a leendő ízt, mert pl. öntözéssel simán lehet lágyítani-édesíteni a végeredményt. Szóval bio tétel, ráadásul házasítás, és felhívnám a figyelmet a házastársak egyikének nevére, mert abból és az illata alapján valami igen kedves-nyájas dolgot várunk. Joggal. Édes, puha, kicsit mandulás, kicsit virágos, kicsit valami sütiség, és mindezek ellenére sír a fokhagymáért, nem tudom miért gondolom, de van valami ebben a házasításban, ami egyszerre teszi nagyon délivé, és mégis kedvessé. Semmi szilajság, majdnem nulla borsosság és még mandulához mérten is hajszálnyi keserűség, vagyis inkább mandulásság…J. Ijedős háziasszonyoknak, kezdő és haladó olívaolaj-szeretőknek, és tkp. mindenkinek, mert ennek az olajnak minden jól áll. Azt kell mondanom, hogy lágyságban az első 5 között van a szortimentben, enyheségével együtt is egy szép, kimódolt tétel, minket nagyon eltekert – azért is van itt. Triászban áll a Coriolanummal és a di Miccóval, érdemes összenézni őket.

 KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: az olasz csizma orrtövénél, Calabria régióban vagyunk, annak is az északkeleti határvidékén, Basilicata közelében. Ez Cosenza megye és egészen pontosan a Crati folyó környéke, aminek torkolatánál már Kr.e. 720 körül Szübarisz néven hamar virágzásnak induló gyarmatvárost alapítottak az akhájok. A környező lapály, a Szübariszi-síkság is innen kapta nevét. Ennek központja Corigliano Calabro (ld. a Coriolanum olajat itt), és mi másból származna, mint a görög "chorìon elàion", vagyis az olajfák országa megjelölésből. Na mindegy, a lényeg, hogy egy igen termékeny folyóvölgyről és torkolatról van szó, rengeteg termény előállítására alkalmas. Pont ezt kihasználva és ezért indult be 1946‑ban a Minisci családi vállalkozás elődje, akkor még csak egy olajmalommal. Mára több gyümölcs- és zöldségfajtát is futtatnak, illetve még saját töltött csokijuk is van, ami elég menő… Mivel a család változatlan, az évtizedek alatt egyre inkább felértékelődött a mezőgazdasági területek értéke, főként eszmeileg. Elég sok biotermékük van, ami a tudatos, főleg a terület biodiverzitását és fenntartható termőképességét szem előtt tartó szemlélet eredménye. Mára több helyi terméket összefogva működnek, szóval gyakorlatilag egy csokornyi márkát futtatnak, de teljesen provinciális és hihető módon. Több fajtával is dolgoznak, a helyi dolce di rossanótól a caroleáig.

FAJTA: Dolce di Rossano, Roggianella (Tondina)

SAVTARTALOM: 0,3%

ILLAT: Juj de édes :) Komolyan. Itt is nagyon kijön a rétesbe való hámozott alma, de alapul véve a di Micco coratináját, itt sokkal érettebb alma illatára kell felkészülni, vagyis intenzív gyümölcsösségre kell számítanunk, viszont nem az olajbogyóra vonatkozóan, hiszen nem a vágott füves karakterről van szó. Pedig simán kiérezni a lédús növényiséget, na nem tolakodóan, de azért ott van. Mármint a marokban összezúzott olajbogyó illatára kell gondolni.

ÍZ: Bioolajat kóstolunk, nemigen számít, csak jó tudni, hogy semmi külső kondicionálással nem lehet ilyenkor befolyásolni a leendő ízt, mert pl. öntözéssel simán lehet lágyítani-édesíteni a végeredményt. Szóval bio tétel, ráadásul házasítás, és felhívnám a figyelmet a házastársak egyikének nevére, mert abból és az illata alapján valami igen kedves-nyájas dolgot várunk. Joggal. Édes, puha, kicsit mandulás, kicsit virágos, kicsit valami sütiség, és mindezek ellenére sír a fokhagymáért, nem tudom miért gondolom, de van valami ebben a házasításban, ami egyszerre teszi nagyon délivé, és mégis kedvessé. Semmi szilajság, majdnem nulla borsosság és még mandulához mérten is hajszálnyi keserűség, vagyis inkább mandulásság…J. Ijedős háziasszonyoknak, kezdő és haladó olívaolaj-szeretőknek, és tkp. mindenkinek, mert ennek az olajnak minden jól áll. Azt kell mondanom, hogy lágyságban az első 5 között van a szortimentben, enyheségével együtt is egy szép, kimódolt tétel, minket nagyon eltekert – azért is van itt. Triászban áll a Coriolanummal és a di Miccóval, érdemes összenézni őket.

 KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg