Megint szűretlen, megint limitált, megint bio. Almás-banános, gyümölcsös, szűretlen, friss arbequina az Artajótól, literes üvegben; fuvarártól függően megpróbáljuk 5200-5300 körül kihozni. Limitált kiadás, szokás szerint kizárólag előjegyzésre: orders@igazioliva.hu, vagy személyesen a boltban. Jelentkezési határidő: 2021.10.18. hétfő déli 12:00. A tárgyba írjátok be: “karácsonyi szűretlen”, utána csak nevet és darabszámot kérünk. Bolti átvételt szorgalmazunk, de persze atombiztosan be is csomagoljuk. Fizetni csakis átvételkor kell, de ha vki nem jön érte, akkor az olaját kb. dec második hetében feltesszük a polcra : )))))

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Oleoestepa Hojiblanca D.O. Premium 0,5 l. Zöldet arannyal.

Kategóriák: ,

 

Közepesen intenzív olaj paradicsomos alapkarakterrel, szelíd almás, kissé virágos jegyekkel, közepes borsossággal, szolídabb kesernyével. 100% hojiblanca, 0,2% savtartalom. Nem azonos a PET-palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal. 0,5 l sötétített üveg. ÚJ CÍMKE!

2.700 Ft

5.400.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal.

SAVTARTALOM: 0,2%

ILLAT: az idei szüretnél is megmaradt az a határozott paradicsomosság, ami ennek a termelőnek már-már védjegye. Itt nagy valószínűséggel arról van szó, hogy a fajta és a terroir nagyon jól találkozott.  Mivel ez egy zölden betakarított és válogatott hojiblanca, illatban is hozza a félbevágott almát, illetve még valami szúrósabb, zsenge virágszirom is ott terjeng. Mármint a paradicsom mellett.

ÍZ: az hojiblanca almássága, illetve jelen esetben a paradicsomosság is inkább az édes tónus felé mutat  -- ahogy ezt a Gran Consumo esetében is tapasztaljuk, igaz, visszafogottabban. Ami a fajtára jellemző almás aromán kívül említendő, az az évjárat esetében megfigyelhető rövidebb-lágyabb intenzitás. Viszont szép és elvárt borsosság érkezik.  Valami nyersen édes utóíz azért nagyon ott marad, annak ellenére, hogy idén ezt a tételt a közepesen intenzív olajok közé tesszük. Megint egy szép, kissé talán provinciális hojiblanca, tisztességesnél jobb áron, megújult palackkal.

MIHEZ: fehér húsokhoz, karakteres ízű zöldségekhez, tésztához, salátához, mártogatni (aki szereti, ha átjön az ereje), mártogatós krémek tetejére, stb. stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal.

SAVTARTALOM: 0,2%

ILLAT: az idei szüretnél is megmaradt az a határozott paradicsomosság, ami ennek a termelőnek már-már védjegye. Itt nagy valószínűséggel arról van szó, hogy a fajta és a terroir nagyon jól találkozott.  Mivel ez egy zölden betakarított és válogatott hojiblanca, illatban is hozza a félbevágott almát, illetve még valami szúrósabb, zsenge virágszirom is ott terjeng. Mármint a paradicsom mellett.

ÍZ: az hojiblanca almássága, illetve jelen esetben a paradicsomosság is inkább az édes tónus felé mutat  -- ahogy ezt a Gran Consumo esetében is tapasztaljuk, igaz, visszafogottabban. Ami a fajtára jellemző almás aromán kívül említendő, az az évjárat esetében megfigyelhető rövidebb-lágyabb intenzitás. Viszont szép és elvárt borsosság érkezik.  Valami nyersen édes utóíz azért nagyon ott marad, annak ellenére, hogy idén ezt a tételt a közepesen intenzív olajok közé tesszük. Megint egy szép, kissé talán provinciális hojiblanca, tisztességesnél jobb áron, megújult palackkal.

MIHEZ: fehér húsokhoz, karakteres ízű zöldségekhez, tésztához, salátához, mártogatni (aki szereti, ha átjön az ereje), mártogatós krémek tetejére, stb. stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg