Leírás
TERMŐHELY, TERMELŐ: Canena (Jaén), Andalúzia, Spanyolország. Mielőtt Luis Vañó Martinez 1780-ban üzemszerűen belevágott az olívaolaj-termelésbe, bódéjuk, a Canena kastély már több mint ezer éve állt ilyen-olyan formában. A Guadalquivir-folyó völgye az ország jobb adottságú területei közé tartozik, és ezt már a rómaiak is nagyon tudták; emlékezzünk, hogy Baetica provincia (tkp. a mai Andalúzia) adta az egyik legjobb olajat a Birodalomnak. Így eshetett, hogy a kastély alatt római alapok vannak, magát az épületet pedig az arabok hozták tető alá. 1931-től már számunkra is látogatható a kastély, ami a Vañó család tulajdonában áll. Na ők aztán tényleg a legprofibbak között vannak, eltekintve most az évek óta tartó díjesőtől. Például a szürettől számított legfeljebb 4 órán belül olaj lesz a bogyókból, ami simán unikális, vagy, hogy nincsen prémium alatti olajuk, illetve olyan kompromisszumok nélküli termelést visznek, hogy ma már demeter minősítésű fajtaolajuk is van (nálunk is készleten : )).
A Reserva Familiar (vagy Family Reserve) hagyományosan az olívász családok által saját használatra visszatartott legjobb olívaolaját jelzi. Ma már ezeket a csúcsolajokat is palackozzák, vagyis a Reserva Familiar megjelölés mögött legtöbbször nagyon vagány, kifejezetten kiemelkedő minőségű csúcsolajat kell sejteni. És akkor most ez a tétel idén a bolygó legjobbja bizonyos szakmai körök szerint.
FAJTA: 100% picual.
DÍJAK: elég sok nemzetközi elismerés; bővebben itt. Flos Olei 2020: 100/100 pont.
SAVTARTALOM: max. 0,12º (!!!!!)
ILLAT: igen, a szín nem számít, de azért jól mutat az az igazi aranyzöldes olajzöld : ) Mindegy. Árnyas-hűvös mentás, szúrós, mélyzöld illat, éretlen lime és markunkban összezúzott éretlen olajbogyók. Nagyon zöld almának a héja. Totál éretlen, de szétnyomott banán. Sok zsenge fű, articsóka és zöldparadicsom.
ÍZ: és akkor ez a ResFam picual gyakorlatilag minden szakmai elismerést begyűjtött. Miért is? Az októberi szüretelésű, tök zöld és egészséges picual karakterjegyeit száz százalékig hozza, meg még plusz valamit. Teljes összhangban az üde rügyesség, a növényi életerővel együtt hamar belépő mandulás keserűség és a hibátlanság adója, a borsos torokreszelés. Igazából nagyon nagy itt a balansz, nem tudok belekötni, nem is szabad, csak annyit, hogy én korai szüretű hojiblanca színekben szurkolok, úgyhogy nálam súlyban vetélytársa most csak a Finca la Torre és a Venta del Barón lehet. A másik nagyágyú, a Casas de Hualdo picualja meg sokkal lágyabb, érthetőbb – árában is.
MIHEZ/KIKNEK: paradicsomsalátához, gazpachóhoz, érlelt sonkához, érlelt keménysajtokhoz, bélszíncarpaccióhoz, gombához. Profiknak: mártogatni, kortyolgatni, reggel éhgyomorra orvosságként, zöldfőzelékek és könnyű, nyári levesek tetejére bolondítónak.
KISZERELÉS: 0,5 l díszüveg