***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Castillo de Canena Reserva Familiar Picual. 100/100

Kategóriák: ,

 

Flos Olei 2024: 100/100 pont, Hall of Fame (’Dicsőség Csarnoka’, vagyis a világ nyolc legjobb olívaolajának egyike). Hűvös, szúrós, mélyzöld illat komlós-mentás ízjegyekkel, markáns kesernyésséggel és erőteljes borsossággal. 100% picual, 0,1% savtartalom. 0,5 l díszüveg. ÚJ DIZÁJN, fotó hamarosan!

9.200 Ft

18.400.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Canena (Jaén), Andalúzia, Spanyolország. A Guadalquivir-folyó völgye az ország jobb adottságú területei közé tartozik, és ezt már a rómaiak is nagyon tudták; emlékezzünk, hogy Baetica provincia (tkp. a mai Andalúzia) adta az egyik legjobb olajat a Birodalomnak, és a klímaváltozás ellenére még a mai napig erősen tartja magát mind mennyiségben, mind minőségben. Ám mielőtt Luis Vañó Martinez a XX. század közepén üzemszerűen belevágott az olívaolaj-termelésbe, megvásárolt bódéjuk, a Canena kastély már több mint ezer éve állt ilyen-olyan formában, miután még az arabok emelték erőd-elődjét a római romokon. Végleges formáját a reneszánsz időkben nyerte el; mára már védett is, és 1931-től már számunkra is látogatható. A korábban tulajdonképpen tömegolajat előállító céget Rosa és Francisco Vañó 2003-ban reformálta meg: a szürettől számított legfeljebb 4 órán belül olaj lesz a bogyókból, nincsen prémium alatti olajuk, illetve olyan kompromisszumok nélküli termelést visznek, hogy ma már biodinamikus (demeter) minősítésű fajtaolajuk is van. Az elején szögezzük le: a világelső extra szüzek szűk csoportjában a Castillo de Canena név bizonyos fokig fogalom. Hosszú évek óta az élbolyban vannak, és ezt a pozíciót szemlélet, elköteleződés, minőség és komoly szakmaiság tekintetében teljesen megérdemlik. Személyes megítélésem szerint fej-fej mellett eveznek a Casas de Hualdóval.

A Reserva Familiar (vagy Family Reserve) hagyományosan az olívász családok által saját használatra visszatartott legjobb olívaolaját jelzi. Ma már ezeket a csúcsolajokat is palackozzák, vagyis a Reserva Familiar megjelölés mögött legtöbbször nagyon vagány, kifejezetten kiemelkedő minőségű csúcsolajat kell sejteni.

FAJTA: 100% picual.

DÍJAK: nemzetközi elismerések tömkelege, bővebben itt. Flos Olei 2024: ismét 100/100 pont.

SAVTARTALOM: max. 0,1º valamennyi (!!!!!)

ILLAT: igen, a szín nem számít, de azért jól mutat az az igazi aranyzöldes olajzöld : ) Mindegy. Árnyas‑hűvös mentás, szúrós, mélyzöld illat, éretlen lime meg sövénynövény vágásakor felszabaduló üdeség és markunkban összezúzott éretlen olajbogyók. Nagyon zöld almának a héja. Totál éretlen, viszont szétnyomott banán. Sok zsenge fű, articsóka és zöldparadicsom. meg rukkola.

ÍZ: az októberi szüretelésű, tök zöld és egészséges picual karakterjegyeit száz százalékig hozza, de ebben az évben simán kijön az aszály, illetve a forróság. Az üde rügyességgel, a növényi életerővel együtt bizony hamar belép a mandulás keserűség és a hibátlanság adója, a borsos torokreszelés, de lehetne ennél azért gazemberesebb is. De azt meg kell hagyni, hogy ennek az évjáratnak van egy nem elhanyagolható különlegessége: ez pedig egy erőteljes komlós-mentás jelleg. A nyers zöldborsó jegyei krémessé teszik. Jómagam évek óta korai szüretű hojiblanca színekben szurkolok, úgyhogy nálam súlyban vetélytársa megint a Finca la Torre és az Egregio lehet. A másik nagyágyú, a Casas de Hualdo picualja az idén balanszosabb.

MIHEZ/KIKNEK: paradicsomsalátához, gazpachóhoz, érlelt sonkához, érlelt keménysajtokhoz, bélszíncarpaccióhoz, gombához. Profiknak: mártogatni, kortyolgatni, reggel éhgyomorra orvosságként, zöldfőzelékek és könnyű, nyári levesek tetejére bolondítónak.

KISZERELÉS:  0,5 l díszüveg. ÚJ DIZÁJN, fotó hamarosan!

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Canena (Jaén), Andalúzia, Spanyolország. A Guadalquivir-folyó völgye az ország jobb adottságú területei közé tartozik, és ezt már a rómaiak is nagyon tudták; emlékezzünk, hogy Baetica provincia (tkp. a mai Andalúzia) adta az egyik legjobb olajat a Birodalomnak, és a klímaváltozás ellenére még a mai napig erősen tartja magát mind mennyiségben, mind minőségben. Ám mielőtt Luis Vañó Martinez a XX. század közepén üzemszerűen belevágott az olívaolaj-termelésbe, megvásárolt bódéjuk, a Canena kastély már több mint ezer éve állt ilyen-olyan formában, miután még az arabok emelték erőd-elődjét a római romokon. Végleges formáját a reneszánsz időkben nyerte el; mára már védett is, és 1931-től már számunkra is látogatható. A korábban tulajdonképpen tömegolajat előállító céget Rosa és Francisco Vañó 2003-ban reformálta meg: a szürettől számított legfeljebb 4 órán belül olaj lesz a bogyókból, nincsen prémium alatti olajuk, illetve olyan kompromisszumok nélküli termelést visznek, hogy ma már biodinamikus (demeter) minősítésű fajtaolajuk is van. Az elején szögezzük le: a világelső extra szüzek szűk csoportjában a Castillo de Canena név bizonyos fokig fogalom. Hosszú évek óta az élbolyban vannak, és ezt a pozíciót szemlélet, elköteleződés, minőség és komoly szakmaiság tekintetében teljesen megérdemlik. Személyes megítélésem szerint fej-fej mellett eveznek a Casas de Hualdóval.

A Reserva Familiar (vagy Family Reserve) hagyományosan az olívász családok által saját használatra visszatartott legjobb olívaolaját jelzi. Ma már ezeket a csúcsolajokat is palackozzák, vagyis a Reserva Familiar megjelölés mögött legtöbbször nagyon vagány, kifejezetten kiemelkedő minőségű csúcsolajat kell sejteni.

FAJTA: 100% picual.

DÍJAK: nemzetközi elismerések tömkelege, bővebben itt. Flos Olei 2024: ismét 100/100 pont.

SAVTARTALOM: max. 0,1º valamennyi (!!!!!)

ILLAT: igen, a szín nem számít, de azért jól mutat az az igazi aranyzöldes olajzöld : ) Mindegy. Árnyas‑hűvös mentás, szúrós, mélyzöld illat, éretlen lime meg sövénynövény vágásakor felszabaduló üdeség és markunkban összezúzott éretlen olajbogyók. Nagyon zöld almának a héja. Totál éretlen, viszont szétnyomott banán. Sok zsenge fű, articsóka és zöldparadicsom. meg rukkola.

ÍZ: az októberi szüretelésű, tök zöld és egészséges picual karakterjegyeit száz százalékig hozza, de ebben az évben simán kijön az aszály, illetve a forróság. Az üde rügyességgel, a növényi életerővel együtt bizony hamar belép a mandulás keserűség és a hibátlanság adója, a borsos torokreszelés, de lehetne ennél azért gazemberesebb is. De azt meg kell hagyni, hogy ennek az évjáratnak van egy nem elhanyagolható különlegessége: ez pedig egy erőteljes komlós-mentás jelleg. A nyers zöldborsó jegyei krémessé teszik. Jómagam évek óta korai szüretű hojiblanca színekben szurkolok, úgyhogy nálam súlyban vetélytársa megint a Finca la Torre és az Egregio lehet. A másik nagyágyú, a Casas de Hualdo picualja az idén balanszosabb.

MIHEZ/KIKNEK: paradicsomsalátához, gazpachóhoz, érlelt sonkához, érlelt keménysajtokhoz, bélszíncarpaccióhoz, gombához. Profiknak: mártogatni, kortyolgatni, reggel éhgyomorra orvosságként, zöldfőzelékek és könnyű, nyári levesek tetejére bolondítónak.

KISZERELÉS:  0,5 l díszüveg. ÚJ DIZÁJN, fotó hamarosan!