*Elindult és 10.13. csüt. éjfélig tart a feliratkozás az ikonikus Artajo 8-as szűretlen bio arbequinájára. Részletekért klikk ide.*

***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2022.08.08-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 40.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- lett. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

La Maja E.L. (Edición Limitada) Koroneiki 0,5 l.

Kategóriák: ,

 

Középintenzív, virágos alapkarakter egyedülálló, csak a koroneikire jellemző parfümös-füves jegyekkel, közepes kesernyével és csípősséggel. 0,2% savtartalom, 100% koroneiki; 0,5 l díszüveg.

Elfogyott

3.500 Ft

7.000.-/l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA:  100% válogatott koroneiki.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: aki egy kicsit is ismerkedett már valaha (minőségi) koroneikivel, az tudja, hogy nagyon nehéz nem megjegyzést tenni a semmi máshoz sem hasonlítható illatra, ugyanis mielőtt megkóstolnánk, úgy ugrik be az orrunkba a tavasz az összes virágával, rügyével és esőtől nehéz zsenge füvével, mint húsvéti nyuszi a kosárba (vagy abból ki, ez most nem fontos).

ÍZ: nagyon megállnék itt, mert jelenleg 3 koroneiki van a kínálatban, és mivel mindegyik behízelgő, illatos, virágos (persze, rosszat vagy gyengét nem fogok kiválasztani – G), kénytelen vagyok olyan sorrendet tenni köztük, hogy a leglágyabb, legnőiesebb C4-et követi a mindig stabil és sokak szerelme Artajo Koroneiki 8 (sokkal direktebb, erős lóhere illattal, érezhető borsossággal) és aztán jön ez a szintén navarrai tétel, a maga elsöprő, édes-füves tavaszi virágaival. Már ez is sok, tessék személyesen meggyőződni róla.

MIHEZ: fantasztikusan virágos, parfümös karaktere miatt szerintünk nem célszerű erős ízekkel, pl. fokhagymával elnyomni, inkább társítsuk szelíd ízekkel, tejszínes mártásokkal, vagy mártogassunk bele friss kenyeret.

KISZERELÉS: 0,5 l díszüveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA:  100% válogatott koroneiki.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: aki egy kicsit is ismerkedett már valaha (minőségi) koroneikivel, az tudja, hogy nagyon nehéz nem megjegyzést tenni a semmi máshoz sem hasonlítható illatra, ugyanis mielőtt megkóstolnánk, úgy ugrik be az orrunkba a tavasz az összes virágával, rügyével és esőtől nehéz zsenge füvével, mint húsvéti nyuszi a kosárba (vagy abból ki, ez most nem fontos).

ÍZ: nagyon megállnék itt, mert jelenleg 3 koroneiki van a kínálatban, és mivel mindegyik behízelgő, illatos, virágos (persze, rosszat vagy gyengét nem fogok kiválasztani – G), kénytelen vagyok olyan sorrendet tenni köztük, hogy a leglágyabb, legnőiesebb C4-et követi a mindig stabil és sokak szerelme Artajo Koroneiki 8 (sokkal direktebb, erős lóhere illattal, érezhető borsossággal) és aztán jön ez a szintén navarrai tétel, a maga elsöprő, édes-füves tavaszi virágaival. Már ez is sok, tessék személyesen meggyőződni róla.

MIHEZ: fantasztikusan virágos, parfümös karaktere miatt szerintünk nem célszerű erős ízekkel, pl. fokhagymával elnyomni, inkább társítsuk szelíd ízekkel, tejszínes mártásokkal, vagy mártogassunk bele friss kenyeret.

KISZERELÉS: 0,5 l díszüveg