Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max. 12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med). 2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá. UPDATE: 2024-ben is 97 pont a Flos Oleiben.
FAJTA: 100% koroneiki, ami görög eredetű, peloponnészoszi fajta, (tisztelik még koroni, kritikia , ladolia, lianolia, vaciki, psilolia neveken is attól függően, melyik görög régióban ömlik bele a retzina a tzatzikibe szirtakizás közben…). Bár egyes becslések szerint a görög olajfaültetvények több mint 60%-a koroneiki (vagy valamelyik szinonimája😊), MÉGSEM JÖN KI GÖRÖGORSZÁGBÓL OLYAN PENGE tétel ebből a fajtából, mint az Ebro völgyéből, és ezt szilárdan állítom. Persze, nem kap DOP minősítést, de kérdezem, görögék miért nem képesek saját autochton fajtából ilyenre? Délkelet-Baszkföldön mindenesetre nagyon jó környezetre talált, minden évben kiugróan magas és egyedülálló minőséget hoz. Érdemes összevetni az Artajo Koroneikijével!
SAVTARTALOM: 0,2º
ILLAT: eget rengető. Azon túl, hogy valamilyen fagyinak is ilyen illata van (tejszínes őszibarack?), alapokban a fajta virágszirmos jellege terjeng. Én itt nem akarok ennél többet szálazni, mert ez pont az a fajta, és az az évjárat, amit muszáj tartani. Zseniális buké, versenyben az Artajóval…
ÍZ: húúú… Itt is a területre jellemző keserűcsokis belépő, némi édes-rumos gellerrel, pont úgy, mint az idén megint felprofisodott arróniz esetében, csak sokkal több növényi-virágos parfümöt érzünk. Édességre, valami gyümölcsös cukorkára asszociálunk, de csak egy pillanatig, mert megjön ez a rumos-keserűcsokis terroirjelleg. A kesernye pont kellő, a borsosság pedig szerintem semmi az aromacunami mellett. Az összes többit itt leírtam, csak hozzá kell illeszteni😊: Artajo Koroneiki. Hiába a limitált kiadás, a címke pink és nem értelmezhető, bár van, akinek tetszik. Teljes ellentétben áll azzal, amit hirdet. Ez egy bitang profi cucc.
KISZERELÉS: : 0,5 liter üveg -- nem a legcsinosabb címke, de ami benne van, az nagyon menő.