Szatyrom
Drop product in here
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Cortijo de Suerte Alta, Albendín, Baena (Córdoba, Andalúzia), Spanyolország. 1924-ben Bedmar márkija egy, a Guadajoz folyó mentén fekvő korábbi dehesát, illetve egy gabonaföldet alakított át olajligetté. A tengerszint fölött 350 méterrel fekvő ültetvényt 1986 óta -- némi modernizálás után -- az unokája, Manuel Heredia Halcón, Prado márkija irányítja. A birtok 1996-ban tért át biogazdálkodásra, ugyanekkor helyezték üzembe a csepegtetéses öntözést is. Ma 255 hektáron gazdálkodnak, 2006 óta pedig saját malomban dolgozzák fel a bogyókat, így az olívaolaj-készítés teljes folyamatát maguk irányítják. Maga a sajtolóüzem épülete is ökotudatos gondolkodásmódot tükröz: részben földbe mélyítve épült, napelem-panelekkel és futónövényekkel borított pergolákkal körbevéve; a működéséhez szükséges energia 100%-át napenergiából és saját olajbogyómag-égető kemencéjükből fedezik. Egyébként a tartályokat rejtő, földbe mélyített hatalmas terem olyan, mint Artúr lovagterme: a körben elhelyezett, magas acéltartályok gyűrűjében, középen van egy kerek asztal, ahol nívós kóstolókat illik végezni – persze a márki irányítása alatt : )
2013-ban a Suerte Alta egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: O-Med, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa, La Maja, Oro del Desierto)
FAJTA: arbequina és picual házasítás. Ellenőrzött biogazdálkodásban készült olaj, Baena körzet eredetjelölésével.
SAVTARTALOM: max. 0,2º
DÍJAK: a Suerte Alta viszonylag sok díjat nyert, erről bővebben itt lehet olvasni.
ILLAT: a paradicsom, pontosabban a paradicsomvíz jut legelőször az eszünkbe, meg a paradicsom csumája, meg a szára, utána jön az arbequina édes-almás és finom diós illata.
ÍZ: nos, ez a szüret teljesen hozza azt a vad, haragos, sötétzöld gizgazosságot, amihez egy korai szüretelésű picual esetében hozzá vagyunk szokva, profibb olívaszakértők persze kiszedik a domináns picual mögül az arbequina diósságát. Az idén ez a házasítás sokkal szelídebb lett, mint tavaly, ami sokkal közérthetőbbé teszi; mi most a középintenzív kategóriába soroljuk.
MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, gombás vagy vörös húsos ragukhoz, padlizsánkrémre, hummuszra, mártogatókhoz, krémlevesekre, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.
KISZERELÉS: 1 l ezüst és zöld fémkanna