NAGYON KÖZÉRDEKŰ! 2019-ben a GLS futárszolgálat jelentős áremelést hajt végre. Mi a termékeink árát nem szeretnénk emelni, a megemelkedett csomagküldési díjat nem építjük be a palackárba. Így a következőt választottuk: a csomagküldési díjat 25.000. forint fölötti rendelésnél tudjuk átvállalni, az az alatti rendeléseket pedig 1.500.- forintért küldjük ki. Ha tudtok, rendeljetek többen közösen. Az új díjszabás febr.11.hétfőtől lépett életbe. Megértéseteket köszönjük.

Oleoestepa Hojiblanca D.O. Premium 0,5 l. Zöldet arannyal.

Kategóriák: ,

 

Édesgyümölcsös-vajas alapkarakter jellemző füves kesernyével és borsossággal. 100% hojiblanca, 0,2% savtartalom. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal. 0,5 l sötétített üveg.

2.500 Ft

5.000.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal.

SAVTARTALOM: 0,2%

ILLAT: vegyük alapul a Jolly Jokert, mert az ottani jegyek itt erősödnek. Jó, ha elolvastuk, akkor az illatintenzitást egy kicsit szorozzuk fel, és képzeljünk el egy zöldebb világot. Vagyis határozottabb, gizgazos illatok fűben és éretlen bogyóban. Még itt is paradicsomosság.

ÍZ: most is alap a Gran Consumo, azt szorozzuk, de nem sokat. Azonnal kijön az „estepás” hojiblanca alapkaraktere, ott van a novemberi szüret féléretlensége és valami fojtott virágosság. A morzsolt levelek erőteljesebben jönnek, a paradicsomosság megvan, de nem a főcsapás. Nem a kezdők olaja, alapvetően combosabb tétel, viszont a hozzáértők/hozzászokottabbak számára olcsó belépő a mérsékelten radikális EVOO-k pártjába.  Kiemelkedő ár/érték-arányú DOP fajtaolaj tapasztaltabb és bátrabb konyháknak : )

MIHEZ: fehér húsokhoz, karakteres ízű zöldségekhez, tésztához, salátához, mártogatni (aki szereti, ha átjön az ereje), mártogatós krémek tetejére

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal.

SAVTARTALOM: 0,2%

ILLAT: vegyük alapul a Jolly Jokert, mert az ottani jegyek itt erősödnek. Jó, ha elolvastuk, akkor az illatintenzitást egy kicsit szorozzuk fel, és képzeljünk el egy zöldebb világot. Vagyis határozottabb, gizgazos illatok fűben és éretlen bogyóban. Még itt is paradicsomosság.

ÍZ: most is alap a Gran Consumo, azt szorozzuk, de nem sokat. Azonnal kijön az „estepás” hojiblanca alapkaraktere, ott van a novemberi szüret féléretlensége és valami fojtott virágosság. A morzsolt levelek erőteljesebben jönnek, a paradicsomosság megvan, de nem a főcsapás. Nem a kezdők olaja, alapvetően combosabb tétel, viszont a hozzáértők/hozzászokottabbak számára olcsó belépő a mérsékelten radikális EVOO-k pártjába.  Kiemelkedő ár/érték-arányú DOP fajtaolaj tapasztaltabb és bátrabb konyháknak : )

MIHEZ: fehér húsokhoz, karakteres ízű zöldségekhez, tésztához, salátához, mártogatni (aki szereti, ha átjön az ereje), mártogatós krémek tetejére

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg