***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Suerte Alta BIO Manzanilla 0,5 l félszűretlen limitált kiadás, új szüret. Bikafuttató.

Kategóriák: , ,

 

Ellenőrzött biogazdálkodásban készült olaj ökotudatos termelőtől, Baena körzet eredetjelölésével. 100% félszűretlen manzanilla, max. 0,2 º savtartalom. Intenzív olaj spenótos, matcha teás jegyekkel, határozott kesernyével és borsossággal. 0,5 l egyedi átlátszó díszüveg. A 2024-es szüret első új olaja.

6.500 Ft

13.000.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Cortijo de Suerte Alta, Albendín, Baena (Córdoba, Andalúzia), Spanyolország. 1924-ben Bedmar márkija egy, a Guadajoz folyó mentén fekvő korábbi dehesát, illetve egy gabonaföldet alakított át olajligetté. A tengerszint fölött 350 méterrel fekvő ültetvényt 1986 óta -- némi modernizálás után -- az unokája, Manuel Heredia Halcón, Prado márkija irányítja. A birtok 1996-ban tért át biogazdálkodásra, ugyanekkor helyezték üzembe a csepegtetéses öntözést is. Ma 255 hektáron gazdálkodnak, 2006 óta pedig saját malomban dolgozzák fel a bogyókat, így az olívaolaj-készítés teljes folyamatát maguk irányítják. Maga a sajtolóüzem épülete is ökotudatos gondolkodásmódot tükröz: részben földbe mélyítve épült, napelem-panelekkel és futónövényekkel borított pergolákkal körbevéve; a működéséhez szükséges energia 100%-át napenergiából és saját olajbogyómag-égető kemencéjükből fedezik. Egyébként a tartályokat rejtő, földbe mélyített hatalmas terem olyan, mint Artúr lovagterme: a körben elhelyezett, magas acéltartályok gyűrűjében, középen van egy kerek asztal, ahol nívós kóstolókat illik végezni – persze a márki irányítása alatt : )

2013-ban a Suerte Alta egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: O-Med, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa, La Maja, Oro del Desierto)

FAJTA: manzanilla, szóval manzanilla… Csak azért, mert eddig nem bíbelődtek manzanillával, és ez most talán a második szüretük, kevés is, ezért limitált. Ellenőrzött biogazdálkodásban készült olaj.

BÓNUSZ: a 2024-25-ös szüret első új olaja, ráadásul félszűretlen (egész pontosan: kevesebbszer szűrt, nagyon picit opálos), átlátszó üvegben, hogy jobban lássuk a haragoszöld színét.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

DÍJAK: A Suerte Alta viszonylag sok díjat nyert, erről bővebben itt lehet olvasni.

ILLAT: a paradicsom és főtt articsóka, meg éretlen padlizsán jól összeturmixolva egy kis tök éretlen törökmogyoróval -- és ez nem túlzás. Egyébként meg a manzanillának mindig van valami nagyon nehezen megfogható alapbukéja, amit én legújabban a macha tea illatához szoktam hasonlítani.  Tehát ebben az esetben ebben merül ki az a híres gyümölcsösség, de a nyers zöld olajbogyó mellett olyan illatintenzitással, hogy meg kell kapaszkodni. Elképesztően menő!!!

ÍZ: na pont a Suerte egy másik tételénél írtam, hogy ezt bírni kell, mint a kortárs zenét…  Nem hölgyeknek lett kitalálva, bár amazonok szeretni fogják, mert amilyen vad és elsöprő az illata, olyan haragos az íze is. Azonnal a borsosság és a kesernye támad be, de legalább azzal a gyönyörű manzás aromával, amitől annyira kiugró ez a fajta. Olyan macha teás, vicc nélkül. És… SPENÓT, kérem szépen, spenót! Mivel egy novello, vagyis vadiúj szüret, a ragyogó-rikító zöldes árnyalatot egy átlátszó formapalackkal erősítik, hogy így is lássuk: ebben egy bikarúgó félszűretlen fajtaolaj van. Bátorság, testvérek, szükség lesz rá…

MIHEZ: reggel, kávé helyett. Viccen kívül: polifenolbombának, gyógyolajnak, vagy egyszerűen csak tésztára, salátára, vagy mártogatni, de mindenképpen számoljunk az erejével.

KISZERELÉS:  0,5 l egyedi átlátszó díszüveg.

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Cortijo de Suerte Alta, Albendín, Baena (Córdoba, Andalúzia), Spanyolország. 1924-ben Bedmar márkija egy, a Guadajoz folyó mentén fekvő korábbi dehesát, illetve egy gabonaföldet alakított át olajligetté. A tengerszint fölött 350 méterrel fekvő ültetvényt 1986 óta -- némi modernizálás után -- az unokája, Manuel Heredia Halcón, Prado márkija irányítja. A birtok 1996-ban tért át biogazdálkodásra, ugyanekkor helyezték üzembe a csepegtetéses öntözést is. Ma 255 hektáron gazdálkodnak, 2006 óta pedig saját malomban dolgozzák fel a bogyókat, így az olívaolaj-készítés teljes folyamatát maguk irányítják. Maga a sajtolóüzem épülete is ökotudatos gondolkodásmódot tükröz: részben földbe mélyítve épült, napelem-panelekkel és futónövényekkel borított pergolákkal körbevéve; a működéséhez szükséges energia 100%-át napenergiából és saját olajbogyómag-égető kemencéjükből fedezik. Egyébként a tartályokat rejtő, földbe mélyített hatalmas terem olyan, mint Artúr lovagterme: a körben elhelyezett, magas acéltartályok gyűrűjében, középen van egy kerek asztal, ahol nívós kóstolókat illik végezni – persze a márki irányítása alatt : )

2013-ban a Suerte Alta egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: O-Med, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa, La Maja, Oro del Desierto)

FAJTA: manzanilla, szóval manzanilla… Csak azért, mert eddig nem bíbelődtek manzanillával, és ez most talán a második szüretük, kevés is, ezért limitált. Ellenőrzött biogazdálkodásban készült olaj.

BÓNUSZ: a 2024-25-ös szüret első új olaja, ráadásul félszűretlen (egész pontosan: kevesebbszer szűrt, nagyon picit opálos), átlátszó üvegben, hogy jobban lássuk a haragoszöld színét.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

DÍJAK: A Suerte Alta viszonylag sok díjat nyert, erről bővebben itt lehet olvasni.

ILLAT: a paradicsom és főtt articsóka, meg éretlen padlizsán jól összeturmixolva egy kis tök éretlen törökmogyoróval -- és ez nem túlzás. Egyébként meg a manzanillának mindig van valami nagyon nehezen megfogható alapbukéja, amit én legújabban a macha tea illatához szoktam hasonlítani.  Tehát ebben az esetben ebben merül ki az a híres gyümölcsösség, de a nyers zöld olajbogyó mellett olyan illatintenzitással, hogy meg kell kapaszkodni. Elképesztően menő!!!

ÍZ: na pont a Suerte egy másik tételénél írtam, hogy ezt bírni kell, mint a kortárs zenét…  Nem hölgyeknek lett kitalálva, bár amazonok szeretni fogják, mert amilyen vad és elsöprő az illata, olyan haragos az íze is. Azonnal a borsosság és a kesernye támad be, de legalább azzal a gyönyörű manzás aromával, amitől annyira kiugró ez a fajta. Olyan macha teás, vicc nélkül. És… SPENÓT, kérem szépen, spenót! Mivel egy novello, vagyis vadiúj szüret, a ragyogó-rikító zöldes árnyalatot egy átlátszó formapalackkal erősítik, hogy így is lássuk: ebben egy bikarúgó félszűretlen fajtaolaj van. Bátorság, testvérek, szükség lesz rá…

MIHEZ: reggel, kávé helyett. Viccen kívül: polifenolbombának, gyógyolajnak, vagy egyszerűen csak tésztára, salátára, vagy mártogatni, de mindenképpen számoljunk az erejével.

KISZERELÉS:  0,5 l egyedi átlátszó díszüveg.