JÁRVÁNYHELYZET ALATTI NYITVA TARTÁS:

H, K, Sze, P: 9-17; Cs: hosszított nyitva tartás 9-19. A kóstolás a fennálló járványhelyzet miatt továbbra sem megengedett, illetve a szombati nyitva tartás szintén szünetel. A boltban a maszkviselés továbbra is kötelező. Kérjük, legyetek türelemmel!

Paté (olajbogyókrém) paprikás, La Masrojana 100 g üveg

Kategória:

 

Intenzívebb, markánsabb karakterű olajbogyókrém enyhe paprikás csípősséggel, haladóbb ízlésűeknek. Nagyon ne a színezett bolti fekete bogyó ízére számítsunk; inkább aszalt meggyes, sós-fermentált jegyek vannak benne, plusz a kapszaicin. Tartósítószer nélkül készül, tehát bontás után 7-10 napon belül meg kell enni – de menni fog, mert finom.

Elfogyott

800 Ft

8.000.- / kg

Leírás

KI KÉSZÍTI: La Masrojana, El Masroig, (Tarragona, Katalónia), Spanyolország. 1977‑ben Barcelonától délnyugatra, a tarragónai El Masroigban egy család az addigi mezőgazdálkodását rendezett vállalkozássá alakította és megszületett a La Masrojana, mint brand (ugyanebben az évben született meg, csak éppen Budapesten, Tóth Guszti is, hogy 2006-ban majd megalapítsa az igaziolivát : J). Azért néhány évtizednek el kellett telni kupálódással, fejlesztéssel, stb., viszont a lokális és klimatikus adottságok annyira jók ott Katalóniában, hogy igazából csak olyan apró dolgokat kell szem előtt tartani, mint korrektség, hatékonyság és elhivatottság (a három ritkán tetten érhető emberi erény, együttesen meg pláne). Az ezredforduló környékén a La Masrojana ráncfelvarráson esett át a dizájnt és a termékeket illetően, aztán 2017-ben teljesen megújultak – reméljük, ebben mi is benne voltunk, mert mi elég sokszor mondtuk nekik, hogy változtassanak címkéket. Szóval a környéken ugye dominál az arbequina, tehát az olaj ebből készül, és jellemzően édes, lágy, nőies, diós, egyszóval jól hozza azt a katalán világot, amit kell. Durva történelmi borvidékek (pl. Priorat) szomszédságában olívászkodnak, az olaj mellett nagyon jó olajbogyóik és patéik is vannak, az ízesített olajokról nem is szólva. 2019-re vonatkozóan pedig érdemes tudni, hogy arbequinájuk helyettesíti (és jobban, mint gondoltuk) a navarrai Artajo 6-ost.

MI EZ: olajbogyókrémet szokás zöld és érett bogyóból is készíteni; akárcsak maguk a csemegebogyók, ezek is teljesen eltérő karakterűek. A La Masrojanától mi a fekete bogyóból készült krémet választottuk sima és paprikás változatban, valamint a zöld patét sima és aszalt paradicsomos változatban. Az olajbogyókrém szuper önmagában, pirítósra vékonyan kenve, akár szelídebb sajttal, simább ízű sonkával, paradicsommal megpakolva, de jól működik további felhasználásban is: mártogatókba vagy kis mennyiségben keverve (ilyenkor fűszerként, ízesítőként szerepel, pl. fetakrémben, tejszínes sajtkrémben, zöldségkrémekben), vagy pedig egyéb anyaggal dúsítva (itt főszereplőként szerepel, pl. szardellával tapenade-nak elkészítve).

ÖSSZETEVŐK: aragóniai fekete olajbogyó (fajta: empeltre), extra szűz olívaolaj, só, pirospaprika

MIRE SZÁMÍTSAK: a sima fekete olajbogyókrémnél lágyabb, szelídebb érett bogyós íz. Enyhén csípős; a pirospaprika inkább kerekebbé, selymesebbé teszi.

TÁROLÁS: felbontás után hűtve tárolandó, és 7 napon belül elfogyasztandó.

Leírás

KI KÉSZÍTI: La Masrojana, El Masroig, (Tarragona, Katalónia), Spanyolország. 1977‑ben Barcelonától délnyugatra, a tarragónai El Masroigban egy család az addigi mezőgazdálkodását rendezett vállalkozássá alakította és megszületett a La Masrojana, mint brand (ugyanebben az évben született meg, csak éppen Budapesten, Tóth Guszti is, hogy 2006-ban majd megalapítsa az igaziolivát : J). Azért néhány évtizednek el kellett telni kupálódással, fejlesztéssel, stb., viszont a lokális és klimatikus adottságok annyira jók ott Katalóniában, hogy igazából csak olyan apró dolgokat kell szem előtt tartani, mint korrektség, hatékonyság és elhivatottság (a három ritkán tetten érhető emberi erény, együttesen meg pláne). Az ezredforduló környékén a La Masrojana ráncfelvarráson esett át a dizájnt és a termékeket illetően, aztán 2017-ben teljesen megújultak – reméljük, ebben mi is benne voltunk, mert mi elég sokszor mondtuk nekik, hogy változtassanak címkéket. Szóval a környéken ugye dominál az arbequina, tehát az olaj ebből készül, és jellemzően édes, lágy, nőies, diós, egyszóval jól hozza azt a katalán világot, amit kell. Durva történelmi borvidékek (pl. Priorat) szomszédságában olívászkodnak, az olaj mellett nagyon jó olajbogyóik és patéik is vannak, az ízesített olajokról nem is szólva. 2019-re vonatkozóan pedig érdemes tudni, hogy arbequinájuk helyettesíti (és jobban, mint gondoltuk) a navarrai Artajo 6-ost.

MI EZ: olajbogyókrémet szokás zöld és érett bogyóból is készíteni; akárcsak maguk a csemegebogyók, ezek is teljesen eltérő karakterűek. A La Masrojanától mi a fekete bogyóból készült krémet választottuk sima és paprikás változatban, valamint a zöld patét sima és aszalt paradicsomos változatban. Az olajbogyókrém szuper önmagában, pirítósra vékonyan kenve, akár szelídebb sajttal, simább ízű sonkával, paradicsommal megpakolva, de jól működik további felhasználásban is: mártogatókba vagy kis mennyiségben keverve (ilyenkor fűszerként, ízesítőként szerepel, pl. fetakrémben, tejszínes sajtkrémben, zöldségkrémekben), vagy pedig egyéb anyaggal dúsítva (itt főszereplőként szerepel, pl. szardellával tapenade-nak elkészítve).

ÖSSZETEVŐK: aragóniai fekete olajbogyó (fajta: empeltre), extra szűz olívaolaj, só, pirospaprika

MIRE SZÁMÍTSAK: a sima fekete olajbogyókrémnél lágyabb, szelídebb érett bogyós íz. Enyhén csípős; a pirospaprika inkább kerekebbé, selymesebbé teszi.

TÁROLÁS: felbontás után hűtve tárolandó, és 7 napon belül elfogyasztandó.