+386 123 45 69
mail@premiumcoding.com

***2018.07.09. hétfőtől 07.16. hétfőig a bolt zárva, de a webshop zavartalanul működik.***

Nagyon fontos még két dolog, kérjük, olvasd el, mielőtt továbbmész a honlapunkon.

Egyrészt 2018. július 7-ről 8-ra virradóra árat emeltünk. Talán tudjátok, hogy a forint történelmi mélypontra jutott; egyszerűsítve ez olyan, mintha a termelők árat emeltek volna. Elkövettem azt a hibát, hogy sokáig 315 forintra áraztam be a termékeinket, most kénytelenek vagyunk óvatosan 335 forintra húzni. Ez majdnem 6,4%-os emelést eredményezne – ehhez képest mi 5%-ot emelünk, remélhetőleg ideiglenesen. Nagyon reméljük, hogy ezzel még a jófej balek kategóriában maradunk, és reméljük azt is, hogy Ti, igaziolivás vásárlók, fogyasztók és függők, velünk maradtok, és hogy mi se fogunk padlót – így talán mindenki kihúzza addig, amíg a forint egy kicsit lábra kap.

Másrészt a webshop még mindig darabokban van; még egy darabig türelmeteket kérjük, dolgozunk rajta.

Előre is megköszönöm a hűséget és a megértést,

Tóth Guszti

 

Artajo Arbequina 6 (RÉGI NEVÉN: MADURO) 1 l PET. Navarrai nyárutó.

0 Reviews

3.400 Ft

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Régi nevén: Maduro. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. A régi Maduro (vagyis az érettebben szedett, szelídebb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olajhoz hat kiló bogyó szükséges. Ez még úgy is nagyon jó, hogy elvileg érettebb arbequinából készül, összevetve a kommersz olajok 3-4 kg/l számával.

DÍJAK: itt lehet az Artajo díjai között böngészni.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: az arbequinára jellemző almásság az érettség miatt visszafogottabb, van ott valami édesebb dió, a friss fű illata pedig határozottan csillapodottabb.

ÍZ: egyszerűen behízelgő azzal az édesmandulás, kicsit dióhártyás és éppen hogy salátás jellegével. És annyira lágy, hogy nem csíp és csöppet sem keserű – legjobb párhuzama a Valle de Ricote arbequinája. Puha, mint egy vasárnap délutáni plüsspléd : )

MIHEZ: mivel kifejezetten a lágy olajokhoz soroljuk, a házi majonéztől kezdve minden olyan ízhez jól passzol, ami nem túl domináns, de frutado változatához hasonlóan is használhatjuk.