NAGYON KÖZÉRDEKŰ! A fagyok beálltától tavaszig péntekenként nem adunk fel csomagot, nehogy a GLS raktárában megfagyjon. A beérkező rendeléseket természetesen fogadjuk és feldolgozzuk, de csak hétfőn adjuk fel. Megértéseteket köszönjük!

NYITVATARTÁS: December 7-én és 14-én szombaton 10-18 óra között, december 15-én ezüstvasárnap és 22-én aranyvasárnap 10-18 óra között.

CSOMAGFELADÁS: Csomagot utoljára december 20-án adunk fel, ami 23-án érkezik. Ezúttal – a karácsonyi későkre gondolva – nem vesszük figyelembe az időjárást, tehát ha fagyni fog, akkor fagyni fog 🙂  Lényeg, hogy időben ott legyen! Hajrá, Guszti

Paté (olajbogyókrém) aszalt paradicsomos, provence-i fűszerekkel; La Masrojana, 100 g üveg

Kategória:

 

Abszolút népszerű olajbogyókrém középhaladó ízlésűeknek, sok aszalt paradicsommal és provence-i fűszerekkel. Tartósítószer nélkül készül, tehát bontás után 7-10 napon belül meg kell enni – de menni fog, mert finom.

950 Ft

8.500.- / kg
Mennyiség

Leírás

KI KÉSZÍTI: La Masrojana, El Masroig, (Tarragona, Katalónia), Spanyolország. 1977‑ben Barcelonától délnyugatra, a tarragónai El Masroigban egy család az addigi mezőgazdálkodását rendezett vállalkozássá alakította és megszületett a La Masrojana, mint brand (ugyanebben az évben született meg, csak éppen Budapesten, Tóth Guszti is, hogy 2006-ban majd megalapítsa az igaziolivát : J). Azért néhány évtizednek el kellett telni kupálódással, fejlesztéssel, stb., viszont a lokális és klimatikus adottságok annyira jók ott Katalóniában, hogy igazából csak olyan apró dolgokat kell szem előtt tartani, mint korrektség, hatékonyság és elhivatottság (a három ritkán tetten érhető emberi erény, együttesen meg pláne). Az ezredforduló környékén a La Masrojana ráncfelvarráson esett át a dizájnt és a termékeket illetően, aztán 2017-ben teljesen megújultak – reméljük, ebben mi is benne voltunk, mert mi elég sokszor mondtuk nekik, hogy változtassanak címkéket. Szóval a környéken ugye dominál az arbequina, tehát az olaj ebből készül, és jellemzően édes, lágy, nőies, diós, egyszóval jól hozza azt a katalán világot, amit kell. Durva történelmi borvidékek (pl. Priorat) szomszédságában olívászkodnak, az olaj mellett nagyon jó olajbogyóik és patéik is vannak, az ízesített olajokról nem is szólva. 2019-re vonatkozóan pedig érdemes tudni, hogy arbequinájuk helyettesíti (és jobban, mint gondoltuk) a navarrai Artajo 6-ost.

MI EZ: olajbogyókrémet szokás zöld és érett bogyóból is készíteni; akárcsak maguk a csemegebogyók, ezek is teljesen eltérő karakterűek. A La Masrojanától mi a fekete bogyóból készült krémet választottuk sima és paprikás változatban, valamint a zöld patét sima és aszalt paradicsomos változatban. Az olajbogyókrém szuper önmagában, pirítósra vékonyan kenve, akár szelídebb sajttal, simább ízű sonkával, paradicsommal megpakolva, de jól működik további felhasználásban is: vagy mártogatókba kis mennyiségben keverve (ilyenkor fűszerként, ízesítőként szerepel, pl. fetakrémben, tejszínes sajtkrémben, zöldségkrémekben), vagy pedig egyéb anyaggal dúsítva (itt főszereplőként szerepel, pl. szardellával tapenade-nak elkészítve).

ÖSSZETEVŐK: zöld arbequina olajbogyó, extra szűz olívaolaj, aszalt paradicsom, provence-i fűszerek

MIRE SZÁMÍTSAK: a zöld olajbogyókrémnél izgalmasabb, fűszeresebb íz; nagyon dominál benne az aszalt paradicsom sós-savanykás karaktere és a sok zöldfűszer (a pontos fűszerarányt a termelő titokban tartja, de maradjunk annyiban, hogy rozmaring biztosan van benne). Nekünk most ez a kedvencünk…

TÁROLÁS: felbontás után hűtve tárolandó, és 7 napon belül elfogyasztandó.

Leírás

KI KÉSZÍTI: La Masrojana, El Masroig, (Tarragona, Katalónia), Spanyolország. 1977‑ben Barcelonától délnyugatra, a tarragónai El Masroigban egy család az addigi mezőgazdálkodását rendezett vállalkozássá alakította és megszületett a La Masrojana, mint brand (ugyanebben az évben született meg, csak éppen Budapesten, Tóth Guszti is, hogy 2006-ban majd megalapítsa az igaziolivát : J). Azért néhány évtizednek el kellett telni kupálódással, fejlesztéssel, stb., viszont a lokális és klimatikus adottságok annyira jók ott Katalóniában, hogy igazából csak olyan apró dolgokat kell szem előtt tartani, mint korrektség, hatékonyság és elhivatottság (a három ritkán tetten érhető emberi erény, együttesen meg pláne). Az ezredforduló környékén a La Masrojana ráncfelvarráson esett át a dizájnt és a termékeket illetően, aztán 2017-ben teljesen megújultak – reméljük, ebben mi is benne voltunk, mert mi elég sokszor mondtuk nekik, hogy változtassanak címkéket. Szóval a környéken ugye dominál az arbequina, tehát az olaj ebből készül, és jellemzően édes, lágy, nőies, diós, egyszóval jól hozza azt a katalán világot, amit kell. Durva történelmi borvidékek (pl. Priorat) szomszédságában olívászkodnak, az olaj mellett nagyon jó olajbogyóik és patéik is vannak, az ízesített olajokról nem is szólva. 2019-re vonatkozóan pedig érdemes tudni, hogy arbequinájuk helyettesíti (és jobban, mint gondoltuk) a navarrai Artajo 6-ost.

MI EZ: olajbogyókrémet szokás zöld és érett bogyóból is készíteni; akárcsak maguk a csemegebogyók, ezek is teljesen eltérő karakterűek. A La Masrojanától mi a fekete bogyóból készült krémet választottuk sima és paprikás változatban, valamint a zöld patét sima és aszalt paradicsomos változatban. Az olajbogyókrém szuper önmagában, pirítósra vékonyan kenve, akár szelídebb sajttal, simább ízű sonkával, paradicsommal megpakolva, de jól működik további felhasználásban is: vagy mártogatókba kis mennyiségben keverve (ilyenkor fűszerként, ízesítőként szerepel, pl. fetakrémben, tejszínes sajtkrémben, zöldségkrémekben), vagy pedig egyéb anyaggal dúsítva (itt főszereplőként szerepel, pl. szardellával tapenade-nak elkészítve).

ÖSSZETEVŐK: zöld arbequina olajbogyó, extra szűz olívaolaj, aszalt paradicsom, provence-i fűszerek

MIRE SZÁMÍTSAK: a zöld olajbogyókrémnél izgalmasabb, fűszeresebb íz; nagyon dominál benne az aszalt paradicsom sós-savanykás karaktere és a sok zöldfűszer (a pontos fűszerarányt a termelő titokban tartja, de maradjunk annyiban, hogy rozmaring biztosan van benne). Nekünk most ez a kedvencünk…

TÁROLÁS: felbontás után hűtve tárolandó, és 7 napon belül elfogyasztandó.