***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2022.08.08-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 40.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- lett.

Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Köszönjük a megértést.

La Maja Mioliva Arbequina 2 l.

Kategóriák: ,

 

Teljesen enyhe alapkarakter vajas-diós jegyekkel, elhanyagolható kesernyével és csípősséggel. 95% arbequina, 5% empeltre, arróniz és picual; max. 0,4% savtartalom, 2 l PET.

Elfogyott

8.000 Ft

4.000.-/l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA:  95% arbequina, 5% empeltre, arróniz és picual. A szüret idején az arbequina bogyók 40%-a lilába hajlik, vagyis lágyabb, édesebb olajat ad, míg a kis százalékban hozzáadott három másik fajta testet és stabilitást ad ennek a házasításnak. 

SAVTARTALOM: max. 0,4º

ILLAT: miután a termelő és a fajta is ugyanaz, érdemes az Alfar La Maja leírását alapul venni, mint egy zsebkönyvet. A későbbi szüreti időpont, illetve az a minimális, 5%-os egyéb olajbogyó-összetétel (arróniz, arbosana és ritkábban picual) karakterizálja, de kiindulni illatban mindenképpen innen kell – ízben is. Csak jóval puhább és derűsebb.

ÍZ: ismét induljunk ki az Alfar La Maja Arbequina leírásából, és lehunyt szemmel még elképzelünk valami igazán indiánnyaras‑naplementés, szélcsendes teraszt, napmeleg szénával, lehet mellette tenger is, stb., és akkor meg is volnánk a Mioliva karakterével. Egy időben kitoltabb szüreti eredményről beszélünk, vagyis szedéskor a bogyók 40%-a már érett volt, így nagyon édes, lágy, nagyon lányos olajunk lett. Úgyhogy keményvonalas igaziolivások ne is méregessék, nem olyan, nem nekik. Vagyis de, csak nem úgy, hanem amúgy : ) Minősége kifogástalan, de kb. úgy hat pl. egy Suerte Alta mellett, mint nagyszemű ovis a borostás gengszterbácsi oldalán. Nagyon elégedettek vagyunk ezzel a választással, az árral is, nagyon sokak nagy kedvence lesz, illetve lett, mert a ’19-es év sikerolaja volt, de azóta lett 5 literesben is.

KISZERELÉS: 2 l PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA:  95% arbequina, 5% empeltre, arróniz és picual. A szüret idején az arbequina bogyók 40%-a lilába hajlik, vagyis lágyabb, édesebb olajat ad, míg a kis százalékban hozzáadott három másik fajta testet és stabilitást ad ennek a házasításnak. 

SAVTARTALOM: max. 0,4º

ILLAT: miután a termelő és a fajta is ugyanaz, érdemes az Alfar La Maja leírását alapul venni, mint egy zsebkönyvet. A későbbi szüreti időpont, illetve az a minimális, 5%-os egyéb olajbogyó-összetétel (arróniz, arbosana és ritkábban picual) karakterizálja, de kiindulni illatban mindenképpen innen kell – ízben is. Csak jóval puhább és derűsebb.

ÍZ: ismét induljunk ki az Alfar La Maja Arbequina leírásából, és lehunyt szemmel még elképzelünk valami igazán indiánnyaras‑naplementés, szélcsendes teraszt, napmeleg szénával, lehet mellette tenger is, stb., és akkor meg is volnánk a Mioliva karakterével. Egy időben kitoltabb szüreti eredményről beszélünk, vagyis szedéskor a bogyók 40%-a már érett volt, így nagyon édes, lágy, nagyon lányos olajunk lett. Úgyhogy keményvonalas igaziolivások ne is méregessék, nem olyan, nem nekik. Vagyis de, csak nem úgy, hanem amúgy : ) Minősége kifogástalan, de kb. úgy hat pl. egy Suerte Alta mellett, mint nagyszemű ovis a borostás gengszterbácsi oldalán. Nagyon elégedettek vagyunk ezzel a választással, az árral is, nagyon sokak nagy kedvence lesz, illetve lett, mert a ’19-es év sikerolaja volt, de azóta lett 5 literesben is.

KISZERELÉS: 2 l PET