Nagyon büszkén jelentjük be, hogy az igazioliva szerényen, néhány palack Artajóval, de mégis beszállt Weöres Szabi mellé New Europe nevű vitorlásába.  A világ egyértelműen legkeményebb vitorlásversenyén, a Vendée Globe-on 100 nap alatt kell körbevitorlázni a bolygót, KIKÖTÉS NÉLKÜL ÉS TELJESEN EGYEDÜL. Igen. 100 nap az óceánon teljes magányban. A nagyon kevés alvás mellé szerencsére rengeteg stressz járul. Az extra kalóriák nagyon kellenek, ezért mi 3 liter extra szűzzel támogatjuk az ország egyik legőrültebb sportolóját. Tehát igaziolivával a Föld körül: itt tudjátok követni, merre jár Weöres Szabolcs.

 
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Artajo 8 BIO SZŰRETLEN Arbequina 1 l üveg

Kategóriák: ,

 

Limitált kiadású szűretlen olívaolaj szelíd, édes-almás alapkarakterrel, friss zöldalmás, banános-kivis jegyekkel, enyhe borsossággal, keserűség nélkül. 0,2º savtartalom, 100% szűretlen bio arbequina. 1 l átlátszó üveg. KÉRJÜK, CSAK AZ RENDELJE MEG WEBSHOPON, AKI ELŐRENDELÉST ADOTT LE, MÁSKÜLÖNBEN NEM BIZTOS, HOGY KI TUDJUK SZOLGÁLNI.

8.900 Ft

8.900.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült egy liter olívaolaj. A régebben többeknek csak Frutadóként ismert tétel (vagyis a némileg korábban szedett, intenzívebb ízű arbequinájuk) esetében egy liter olaj 8 kiló bogyó hozama. Ez az a tétel, ami karácsony előtt limitáltan, szűretlenül, literes üvegben és nagyon villogó zöld színnel szokott érkezni, és ami csak rendelésre, regisztrálás útján jut el hozzátok. Ez a tétel ugye, mint a szezon első olaja, csakis november közepétől nagyjából karácsonyig elérhető, vagyis az év további részében egész egyszerűen nincs.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: egész egyszerűen elképesztő. Három gyümölcs illatjegyei keverednek benne: zöldalma, éretlen banán és kivi. Emögött van a sarjadó fű, az akácvirág, és úgy általában az egész tavasz. Ebből a tételből hiányzik az arbequina dióssága, mert annyira erősen gyümölcsös. Na jó, talán egy nagyon pici dióhártya is érződik.

ÍZ: ízében először csak az almát és a banánt érezzük, és valami nagyon elegáns könnyedséget, rögtön ezután a polifenolok odacsípnek, és ha ezen túllendülünk, marad az édes-vajas érzés egy kis banánnal meg egy kis almával. Friss, üde és tökéletes.

MIHEZ: mindenhez. Friss kovászos kenyérrel mártogatni (fehér kenyérrel működik igazán), pirítósra, salátára, párolt zöldköretre, tésztára, rizsre, krémlevesre, főzelék vagy krumplipüré tetejére.

KISZERELÉS: 1 l átlátszó üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült egy liter olívaolaj. A régebben többeknek csak Frutadóként ismert tétel (vagyis a némileg korábban szedett, intenzívebb ízű arbequinájuk) esetében egy liter olaj 8 kiló bogyó hozama. Ez az a tétel, ami karácsony előtt limitáltan, szűretlenül, literes üvegben és nagyon villogó zöld színnel szokott érkezni, és ami csak rendelésre, regisztrálás útján jut el hozzátok. Ez a tétel ugye, mint a szezon első olaja, csakis november közepétől nagyjából karácsonyig elérhető, vagyis az év további részében egész egyszerűen nincs.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: egész egyszerűen elképesztő. Három gyümölcs illatjegyei keverednek benne: zöldalma, éretlen banán és kivi. Emögött van a sarjadó fű, az akácvirág, és úgy általában az egész tavasz. Ebből a tételből hiányzik az arbequina dióssága, mert annyira erősen gyümölcsös. Na jó, talán egy nagyon pici dióhártya is érződik.

ÍZ: ízében először csak az almát és a banánt érezzük, és valami nagyon elegáns könnyedséget, rögtön ezután a polifenolok odacsípnek, és ha ezen túllendülünk, marad az édes-vajas érzés egy kis banánnal meg egy kis almával. Friss, üde és tökéletes.

MIHEZ: mindenhez. Friss kovászos kenyérrel mártogatni (fehér kenyérrel működik igazán), pirítósra, salátára, párolt zöldköretre, tésztára, rizsre, krémlevesre, főzelék vagy krumplipüré tetejére.

KISZERELÉS: 1 l átlátszó üveg