Kedves igaziolivások! Holnap, azaz 2025.05.17. szombaton a bolt ZÁRVA lesz. Nyitás: 05.19. hétfőn reggel 09:00. Jó hétvégét mindenkinek!
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Oleum Hispania Arbequina 0,5 l.

Kategóriák: , ,

 

Elegánsan szelíd olaj almás-diós, édes zöldsalátás jegyekkel, elhanyagolható borsossággal. 100% arbequina, 0,2% savtartalom, 0,5 l sötétített türkizkék üveg egyedi címkével.

7.700 Ft

15.400.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: 

Oleum Hispania, Carcabuey, (Córdoba, Spanyolország). Messzebbről kezdem: talán rajtunk kívül emlékszik még valamelyik vevőnk a Cladiumra. Sok évig volt nagyon menő, nem olcsó, de kimagasló minőségű olajunk, főleg az hojiblancájuk. Csakhát jött a Covid, vele meg a gazdasági nehézségek, és a Cladiumot készítő Aroden csapata nagyon nehéz helyzetbe került – mint sokan mások az agrárszektorban (is). Úgyhogy eladták a céget a Cladium feje fölött. Mi akkor nagyon megijedtünk, hogy ennyi volt, jön az új brand, a Cladiumnak és a minőségnek annyi. De nem. Ahogy a szőlészet esetében is, itt is elővételi joga van a szomszédoknak, tehát az eladásra szánt olajligetek céggel együtt átvándoroltak a fél kilométerre északra fekvő szomszéd olívászathoz, az Oleum Hispaniához. Jó érzékkel nem bántották a Cladiumot, sőt 2023-ban vele hozták el a legjobb közepes intenzitású fajtaolaj díját a Flos Oleiben… De amúgy is nagyon patent tételeket raknak le, az arculatról már nem is beszélve. Nagyon modern és tüchtig üzemet (most már üzemeket) visznek, benne vannak a QvEXTRA! tömörülésben (a palackokon az arany SIQEV körcímke a biztosíték), ami az előírásokon felüli plusz szigorú szabályozással engedi csak maga közé a tagokat. Eleje-vége, megint egy vérprofi csapat, ütős, évről évre komoly tételekkel. A viszonylag magasabb, átlag 650 méteres szintmagasság és a Priego de Cordóba DOP körzethez képesti fajtagazdagság minden évben kiemeli valamelyik olajukat. A régiós nagy fajták mellett, mint a picual, picudo és az hojiblanca, készítenek még arbequinából és arbosanából is olajat. Egyik jobb, mint a másik; hozzáteszem, hogy nem hiába a sok fajta, ritka az olyan év, amikor mindegyik patent, de mi ugye csak abból kérünk, ami valóban profi lett, a többit vihetik azok, akik a palackra mennek.

FAJTA: 100% arbequina. A fajta eredetileg katalán, de rengetegen termesztik másutt is, Andalúzia‑szerte meg pláne. Jó években az édes alma és mandula dominál az édeskés salátafélékkel. Kevésbé sikeres években pedig tud öregdiós, fás, amolyan rottyant lenni, de olyankor nálunk nem kapható ilyen : )

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: megvan valakinek az, amikor gyerekkorában almát reszeltek répával, és kellett betermelni?  Na. Répa nélkül. Ez az illat. Intenzív édes gyümölcsösségnek hívják. Hibátlan.

ÍZ: ó… Nagyon csajos! Évvel ezelőtt a Deortegas arbequinája tudta ugyanezt, mivel sütis-piskótás-édes almás egyszerre. Nem kesernyés, azt hiszem, cseppet sem, borsosság tízből talán kettő. Könnyű, de nehogy valaki azt gondolja, hogy ez a jellegtelen eufemizált megfelelője! Könnyed, ahogy egy elegáns nyári ruha tud lenni, ami feltűnő egy zsúfolt déli piazzán éppúgy, mint egy esti kikötői partin. Hamvas, de vitális, édes, de terjengő. De álljon itt pl. a szintén tavalyi Nobleza del Sur 1640 arbi leírása, mert prímán jó ide, ha levesszük belőle a borsosságot:   

„ Ez egy tökéletes arbequina, csak a Deortegas és a Casas arbequinája versenyez vele, de mintha elvétették volna a tartály/palack kettőst. Az van ugyanis, hogy a Nobleza ezt a toptételek alá pozicionálja, de miért is? Nálam ez AZ arbequina, ezzel a megkapó és elegáns articsóka-alma-paradicsom egyensúllyal, ami egy édesdiós keretet kap.  Édesmandula, de nem kiugró. A garat tetején lesz azért egy halovány borsosság, és ezt írtam valamikor egy ilyen  intenzitásról: kb. olyan, mint amikor egy férfi észre sem veszi a véletlenül lábfejére tévedő tűsarkot. Ó, ugyan, kisasszony, semmiség…

Hölgyeim! Ez egy finom nőkhöz illő tétel, talán jövőre nem így sikerül.

MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, fehér húsokhoz, zöldségkrémlevesekre, mártogatókhoz, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.

KISZERELÉS: 0,5 l egyedi címkés türkizkék díszüveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: 

Oleum Hispania, Carcabuey, (Córdoba, Spanyolország). Messzebbről kezdem: talán rajtunk kívül emlékszik még valamelyik vevőnk a Cladiumra. Sok évig volt nagyon menő, nem olcsó, de kimagasló minőségű olajunk, főleg az hojiblancájuk. Csakhát jött a Covid, vele meg a gazdasági nehézségek, és a Cladiumot készítő Aroden csapata nagyon nehéz helyzetbe került – mint sokan mások az agrárszektorban (is). Úgyhogy eladták a céget a Cladium feje fölött. Mi akkor nagyon megijedtünk, hogy ennyi volt, jön az új brand, a Cladiumnak és a minőségnek annyi. De nem. Ahogy a szőlészet esetében is, itt is elővételi joga van a szomszédoknak, tehát az eladásra szánt olajligetek céggel együtt átvándoroltak a fél kilométerre északra fekvő szomszéd olívászathoz, az Oleum Hispaniához. Jó érzékkel nem bántották a Cladiumot, sőt 2023-ban vele hozták el a legjobb közepes intenzitású fajtaolaj díját a Flos Oleiben… De amúgy is nagyon patent tételeket raknak le, az arculatról már nem is beszélve. Nagyon modern és tüchtig üzemet (most már üzemeket) visznek, benne vannak a QvEXTRA! tömörülésben (a palackokon az arany SIQEV körcímke a biztosíték), ami az előírásokon felüli plusz szigorú szabályozással engedi csak maga közé a tagokat. Eleje-vége, megint egy vérprofi csapat, ütős, évről évre komoly tételekkel. A viszonylag magasabb, átlag 650 méteres szintmagasság és a Priego de Cordóba DOP körzethez képesti fajtagazdagság minden évben kiemeli valamelyik olajukat. A régiós nagy fajták mellett, mint a picual, picudo és az hojiblanca, készítenek még arbequinából és arbosanából is olajat. Egyik jobb, mint a másik; hozzáteszem, hogy nem hiába a sok fajta, ritka az olyan év, amikor mindegyik patent, de mi ugye csak abból kérünk, ami valóban profi lett, a többit vihetik azok, akik a palackra mennek.

FAJTA: 100% arbequina. A fajta eredetileg katalán, de rengetegen termesztik másutt is, Andalúzia‑szerte meg pláne. Jó években az édes alma és mandula dominál az édeskés salátafélékkel. Kevésbé sikeres években pedig tud öregdiós, fás, amolyan rottyant lenni, de olyankor nálunk nem kapható ilyen : )

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: megvan valakinek az, amikor gyerekkorában almát reszeltek répával, és kellett betermelni?  Na. Répa nélkül. Ez az illat. Intenzív édes gyümölcsösségnek hívják. Hibátlan.

ÍZ: ó… Nagyon csajos! Évvel ezelőtt a Deortegas arbequinája tudta ugyanezt, mivel sütis-piskótás-édes almás egyszerre. Nem kesernyés, azt hiszem, cseppet sem, borsosság tízből talán kettő. Könnyű, de nehogy valaki azt gondolja, hogy ez a jellegtelen eufemizált megfelelője! Könnyed, ahogy egy elegáns nyári ruha tud lenni, ami feltűnő egy zsúfolt déli piazzán éppúgy, mint egy esti kikötői partin. Hamvas, de vitális, édes, de terjengő. De álljon itt pl. a szintén tavalyi Nobleza del Sur 1640 arbi leírása, mert prímán jó ide, ha levesszük belőle a borsosságot:   

„ Ez egy tökéletes arbequina, csak a Deortegas és a Casas arbequinája versenyez vele, de mintha elvétették volna a tartály/palack kettőst. Az van ugyanis, hogy a Nobleza ezt a toptételek alá pozicionálja, de miért is? Nálam ez AZ arbequina, ezzel a megkapó és elegáns articsóka-alma-paradicsom egyensúllyal, ami egy édesdiós keretet kap.  Édesmandula, de nem kiugró. A garat tetején lesz azért egy halovány borsosság, és ezt írtam valamikor egy ilyen  intenzitásról: kb. olyan, mint amikor egy férfi észre sem veszi a véletlenül lábfejére tévedő tűsarkot. Ó, ugyan, kisasszony, semmiség…

Hölgyeim! Ez egy finom nőkhöz illő tétel, talán jövőre nem így sikerül.

MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, fehér húsokhoz, zöldségkrémlevesekre, mártogatókhoz, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.

KISZERELÉS: 0,5 l egyedi címkés türkizkék díszüveg