Szatyrom
Drop product in here
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
29.800 Ft
5.960.- / lTERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…
FAJTA: túlnyomórészt hojiblanca, néhány százalékban egyéb fajták. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével.
ÉRDEKESSÉG: az 1 literes kiszerelés újrahasznosított PET-ben kerül ki már évek óta (az ötös egyelőre még nem), és nem azonos az üveges kiszerelésű hojiblancájukkal; az a prémium vonal, ez pedig a nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolajuk. Kiszerelése és neve is mutatja, hogy olyanoknak ajánlott, akik sokat és gyors ütemben használják a nagyon jó minőségű extra szüzet. Nálunk sem hiába Jolly Joker a beceneve.
SAVTARTALOM: max. 0,4º
ILLAT: voltak évek, mikor a mangó-feketeribizli-őszibarack-grapefruit kvartett összemixelt illata volt az uralkodó jegy, máskor az alma, megint máskor a zöld paradicsomosság. Néha borsosabb, máskor kesernyésebb, azonban mindig van benne valami izgalmas gyümölcsösség. Ez a tétel tehát évről évre másik arcát mutatja, de egy valami nem változott: a kiugróan jó ár‑érték arány. És a 23-es szüret – még az erős aszály ellenére is – erős paradicsomillatot eredményezett, egy adag reszelt almával, meg persze a nyers hojiblanca pépjének bukéjával. Leheletnyi mangó adja a trópusi gyümölcsös jegyeket, amikért mindig az érettebb olajbogyó a felelős.
ÍZ: az év egyáltalán nem hozott édes gyümölcsös karaktert. Inkább hozza a fajtára nagy átlagban jellemző almás karaktert, és olyan virágos-szirmos kesernyét, ami viszont a profi évekre jellemző. A félérett olajbogyó aromáit paradicsomos, articsókás és padlizsános összetevők határozzák meg. A borsosság jelen esetben eléggé meghatározó, de hát ilyen karakterjegyek mellett nem is várhatunk nyikhajságot. Összességében az európai aszály ellenére egy több mint korrekt alaptételt hoztak ki. Az Artajo 8-as mellett idén alaptételünk, ismét, de idén az intenzívebb olajok közé emeljük. Egyszerűen most mindenre jó.
MIHEZ: középintenzív alapolajnak, széles körű felhasználásra, és persze halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez, stb. stb.
KISZERELÉS: 5 l sötétített PET