MEGÉRKEZTEK A NAGY KISZERELÉSŰ OLAJAINK, RÁADÁSUL A TAVALYINÁL JÓVAL KEDVEZŐBB ÁRON ELÉRHETŐEK MÁR A BOLTBAN ÉS A WEBSHOPBAN EGYARÁNT.  

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

La Maja Mioliva Arbequina 5 l fémkanna

Kategória:

 

Teljesen enyhe alapkarakter vajas-diós jegyekkel, elhanyagolható kesernyével és csípősséggel. 95% arbequina, 5% empeltre, arróniz és picual; max. 0,4% savtartalom, 5 l fém.

30.600 Ft

6.120 Ft / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell megijedni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve már kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA: 95% arbequina, 5% empeltre, arróniz és picual. A szüret idején az arbequina bogyók 40%-a lilába hajlik, vagyis lágyabb, édesebb olajat ad, míg a kis százalékban hozzáadott három másik fajta testet és stabilitást ad ennek a házasításnak.

SAVTARTALOM: max. 0,4º

ILLAT: miután a termelő és a fajta is ugyanaz, érdemes az Alfar La Maja leírását alapul venni, mint egy zsebkönyvet. A későbbi szüreti időpont, illetve az a minimális, 5%-os egyéb olajbogyó-összetétel (arróniz, arbosana és ritkábban picual) karakterizálja, de kiindulni illatban mindenképpen innen kell – ízben is. Csak jóval puhább és derűsebb.

ÍZ: ismét induljunk ki az Alfar La Maja Arbequina leírásából, és lehunyt szemmel még elképzelünk valami igazán indiánnyaras‑naplementés, szélcsendes teraszt, napmeleg szénával, lehet mellette tenger is, stb., és akkor meg is volnánk a Mioliva karakterével. Egy időben kitoltabb szüreti eredményről beszélünk, vagyis szedéskor a bogyók 40%-a már érett volt, így nagyon édes, lágy, nagyon lányos olajunk lett. Úgyhogy keményvonalas igaziolivások ne is méregessék, nem olyan, nem nekik. Vagyis de, csak nem úgy, hanem amúgy : ) Minősége kifogástalan, de kb. úgy hat pl. egy Suerte Alta mellett, mint nagyszemű ovis a borostás gengszterbácsi oldalán. Nagyon elégedettek vagyunk ezzel a választással, az árral is, nagyon sokak nagy kedvence lesz, illetve lett, mert a ’19-es év sikerolaja volt.

MIHEZ: alapvetően szelíd karaktere miatt egy igazi mindenes: jó szelídebb alapolajnak főzni, de aki nem szereti a karakteresebb (kesernyésebb, füvesebb) olajokat, annak jó tésztára vagy salátára is.

KISZERELÉS: 5 l fémkanna

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell megijedni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  2019-ben egyébként 95 pontot kaptak a Flos Oleitől, az nagyon magas, de nem ezért vannak a kínálatban, hiszen már 4 éve már kerülgetjük egymás. Hát íme, La Maja, hajrá.

FAJTA: 95% arbequina, 5% empeltre, arróniz és picual. A szüret idején az arbequina bogyók 40%-a lilába hajlik, vagyis lágyabb, édesebb olajat ad, míg a kis százalékban hozzáadott három másik fajta testet és stabilitást ad ennek a házasításnak.

SAVTARTALOM: max. 0,4º

ILLAT: miután a termelő és a fajta is ugyanaz, érdemes az Alfar La Maja leírását alapul venni, mint egy zsebkönyvet. A későbbi szüreti időpont, illetve az a minimális, 5%-os egyéb olajbogyó-összetétel (arróniz, arbosana és ritkábban picual) karakterizálja, de kiindulni illatban mindenképpen innen kell – ízben is. Csak jóval puhább és derűsebb.

ÍZ: ismét induljunk ki az Alfar La Maja Arbequina leírásából, és lehunyt szemmel még elképzelünk valami igazán indiánnyaras‑naplementés, szélcsendes teraszt, napmeleg szénával, lehet mellette tenger is, stb., és akkor meg is volnánk a Mioliva karakterével. Egy időben kitoltabb szüreti eredményről beszélünk, vagyis szedéskor a bogyók 40%-a már érett volt, így nagyon édes, lágy, nagyon lányos olajunk lett. Úgyhogy keményvonalas igaziolivások ne is méregessék, nem olyan, nem nekik. Vagyis de, csak nem úgy, hanem amúgy : ) Minősége kifogástalan, de kb. úgy hat pl. egy Suerte Alta mellett, mint nagyszemű ovis a borostás gengszterbácsi oldalán. Nagyon elégedettek vagyunk ezzel a választással, az árral is, nagyon sokak nagy kedvence lesz, illetve lett, mert a ’19-es év sikerolaja volt.

MIHEZ: alapvetően szelíd karaktere miatt egy igazi mindenes: jó szelídebb alapolajnak főzni, de aki nem szereti a karakteresebb (kesernyésebb, füvesebb) olajokat, annak jó tésztára vagy salátára is.

KISZERELÉS: 5 l fémkanna