Szatyrom
Drop product in here
MEGÉRKEZTEK A PORTUGÁL NAGY KISZERELÉSŰ OLAJAINK, RÁADÁSUL A TAVALYINÁL JÓVAL KEDVEZŐBB ÁRON ELÉRHETŐEK MÁR A BOLTBAN ÉS A WEBSHOPBAN EGYARÁNT.
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
6.600 Ft
26.400.-/lTERMELŐ, TERMŐHELY: Acetaia Guerzoni; Concordia sulla Secchia, Emilia-Romagna (Modena), Olaszország. A modenai Guerzoni‑család a 70-es években kezdte meg a nagyiktól örökölt szőlőterületek átalakítását hagyományos gazdálkodásúról biodinamikusra. A termőterület Emilia-Romagna középső részének legészakibb pontja, Concordia sulla Secchia környéke, Modenától 30 km északra, a Póhoz valamivel közelebb, ám a lombard határtól csupán 2 kilométerre. A biodinamikus gazdálkodásra váltást a helyiek pont úgy bámulták, mint Incsu Csunna a rózsaszín kínai műanyag sastollakat, vagyis nem értették, hogy akkor ezt most itt akkor hogy. Mondhatjuk, hogy teljesen hülyének nézték őket, de a nagyobb kihívás az volt, hogy akkoriban Olaszországnak semmilyen vonatkozó minősítése nem volt, így a német Demeter irányelveit követték, innen is kaptak minősítést. Ez már a nyolcvanasok elején történt, és a mai napig a világ egyetlen ecetkészítői, akik biodinamikus termelést folytatnak – ez áll a honlapjukon is. Természetesen minden szem szőlő modenai területről származik. Jelenleg Felice, Iride és Lorenzo viszik vállukon a családi vállalkozást, ugyanazzal a töretlen szemlélettel, lelkesedéssel meg persze hozzáértéssel. Minket ők találtak meg és erre nagyon büszkék vagyunk. A termékeikre nemkülönben.
MI EZ? Ez itt egy érlelt modenai balzsamecet, biodinamikus (a biónál szigorúbb) gazdálkodásból. A klasszikus balzsamecethez Lambrusco, Trebbiano, Uva d'oro, Ancelotta szőlőfajták mustját nyílt tűzön, kíméletesen beforralják. A sűrített must ezután kis tölgyhordókba kerül, ahol hagyják fermentálódni. Azután lépésről-lépésre, folytonos kevergetés mellett adagolják hozzá a borecetet. Illatát és sötét színét pont a hosszú tölgyhordós tárolás adja meg, semmi szükség hát hozzáadott színezékre vagy sűrítőanyagokra – mondjuk ez egy biodinamikus termék, tehát ilyesmik szóba sem jöhetnek, csak hát mások ezzel trükköznek.
MIRE SZÁMÍTSAK: mivel a Bronzo tételt átugrottuk (úgy gondoltam, nem érdemes a nagyívű tételek kezdőjével foglalkozni – egyébként bronz, ezüst és arany a sorrend), ez mindjárt a Guerzoni prémium szériájának ezüstérmes tétele. Illatában dominál a besűrített must lekvárossága, viszont az ecet savai még könnyen átjönnek, akkor is, ha a tölgy cseressége már nehezít a bukén. Öntve már nehezen cseppen, lassan terül, likőrösen borostyán színű – ez csak azoknak infó, akik a tányéron is szeretik a szépet. Az íze? Tessék kipróbálni : )
SŰRŰSÉG: 1,30 g/ml
ÉRLELÉS: 6 év
SAVTARTALOM: 6%
DEMETER MINŐSÍTÉS: ezt a minősítést a biodinamikus gazdaságból származó termékek kapják. A biodinamikus gazdálkodás a biogazdálkodás speciális, még szigorúbb formája: holisztikus szemlélete élő organizmusnak tekinti a művelt területet, ahol minden mindennel összefügg: a növény- és állatvilág, a talaj, a mikroklíma mind hat egymásra, sőt mindezeket még a holdfázisok is befolyásolják. A kártevőket természetes készítményekkel kezelik, számolnak a kozmikus ritmusokkal, a művelés mozzanatait a holdnaptárhoz igazítják. Még több a biodinamikus gazdálkodásról a Kapanyél blogon, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület honlapján és Antal Valinál.
KISZERELÉS: 250 ml üveg