JÁRVÁNYHELYZET ALATTI NYITVA TARTÁS:

H, K, Sze, P: 9-17; Cs: hosszított nyitva tartás 9-19. A kóstolás a fennálló járványhelyzet miatt továbbra sem megengedett, illetve a szombati nyitva tartás szintén szünetel. A boltban a maszkviselés továbbra is kötelező. Kérjük, legyetek türelemmel!

Casas de Hualdo Picual 0,5 l. Nemes vad.

Kategóriák: , ,

 

Intenzív olaj mélyzöld, nehéz füves-zöldnövényes, nehyén citrusos jegyekkel, közepes kesernyével és határozott csípősséggel. 100% picual, 0,2º savtartalom. Főleg haladóknak. Flos Olei 2020: 99 pont a termelőnek. 0,5 l sötétített üveg.

4.300 Ft

8.600.- / l
Mennyiség

Leírás

2020-ban a Floss Olei katalógus a világ legjobb 20 extraszűz olívaolaja közé választotta ezt a tételt. Közepes gyümölcsösségű fajtaolaj kategóriában pedig a világ legjobb olaja lett.

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. Ez nem tévesztendő össze a kb. Madridnál, vagy fölötte kezdődő szeles és kopár Mezetával, ahol El Cid (is) hősködött. Ebben a régióban inkább Don Quijoték versengtek Dulcineákért és szélmalmok pörögtek. Régen. Ma egy sor olívászat verseng a mennyiségben második legtöbb olajat adó tartományban és kezdik beérni a több tucat világbajnokot adó Andalúziát. A magas minőséghez viszont elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért a Casas ültetvényeit a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák, saját kutakból, illetve részben a Tajóból. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, vagyis azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel is elősegítik a legmagasabb minőséget. Ami azt illeti, egy rakat díjuk van, de talán az a legfontosabb, hogy évek óta az egyik legbarátibb árú csúcsolajat tudják adni a szakmában. Nem tudom, mikor ér véget, hogy kb. 3 euróval kedvezőbbek, mint csoportjuk hasonló tagjai, de minket pont a jó ár érdekel. Ugyanis a minőségről senkinek semmilyen kétsége ne legyen. This is TOLEDO!

FAJTA: 100% picual

SAVTARTALOM: nagyon maximum 0,2º

DÍJAK: felsorolni is sok (részletek itt), de 2020-ra például 99 pontot kaptak a Flos Oleitől.

ILLAT: miután az egész bolygó egyik legméltatottabb termelőjének tételeit minősítem, inkább röviden és ütősen. Zöldborsó héja. Sóska és torma levele. Citrusosság. Hűvös lendület. Fűnyírás után. Tökéletes.

ÍZ: az összes illatjegy kijön, de ízében már mélyebb zöld, nehéz növényi textúra. Érdekes, hogy inkább a cikória/endívia irány a mérvadó. Ez kiegészül egy komplex rügyességgel és talán a valami citrushéj is van valahol. Borsos, amennyire kell, nem nőies, de nagyon férfias, feszes, masszív, túlvezérelt tétel, tényleg olyanoknak, akik rajonganak az intenzív ízekért. Javasoljuk, hogy ezt a világot inkább a komolyabb konyhatöltelékek, hétpróbás háziasszonyok és magukra valamit adó kajakalózok válasszák. (Egyébként pedig mindegyik tétel zseniális a Casastól.)

MIHEZ: inkább haladóknak ajánljuk kenyérrel mártogatni, salátára, nyers vagy grillezett paradicsomhoz, pácolt sült paprikához (sherryecettel!), fokhagymás leveles spenóthoz stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

2020-ban a Floss Olei katalógus a világ legjobb 20 extraszűz olívaolaja közé választotta ezt a tételt. Közepes gyümölcsösségű fajtaolaj kategóriában pedig a világ legjobb olaja lett.

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. Ez nem tévesztendő össze a kb. Madridnál, vagy fölötte kezdődő szeles és kopár Mezetával, ahol El Cid (is) hősködött. Ebben a régióban inkább Don Quijoték versengtek Dulcineákért és szélmalmok pörögtek. Régen. Ma egy sor olívászat verseng a mennyiségben második legtöbb olajat adó tartományban és kezdik beérni a több tucat világbajnokot adó Andalúziát. A magas minőséghez viszont elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért a Casas ültetvényeit a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák, saját kutakból, illetve részben a Tajóból. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, vagyis azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel is elősegítik a legmagasabb minőséget. Ami azt illeti, egy rakat díjuk van, de talán az a legfontosabb, hogy évek óta az egyik legbarátibb árú csúcsolajat tudják adni a szakmában. Nem tudom, mikor ér véget, hogy kb. 3 euróval kedvezőbbek, mint csoportjuk hasonló tagjai, de minket pont a jó ár érdekel. Ugyanis a minőségről senkinek semmilyen kétsége ne legyen. This is TOLEDO!

FAJTA: 100% picual

SAVTARTALOM: nagyon maximum 0,2º

DÍJAK: felsorolni is sok (részletek itt), de 2020-ra például 99 pontot kaptak a Flos Oleitől.

ILLAT: miután az egész bolygó egyik legméltatottabb termelőjének tételeit minősítem, inkább röviden és ütősen. Zöldborsó héja. Sóska és torma levele. Citrusosság. Hűvös lendület. Fűnyírás után. Tökéletes.

ÍZ: az összes illatjegy kijön, de ízében már mélyebb zöld, nehéz növényi textúra. Érdekes, hogy inkább a cikória/endívia irány a mérvadó. Ez kiegészül egy komplex rügyességgel és talán a valami citrushéj is van valahol. Borsos, amennyire kell, nem nőies, de nagyon férfias, feszes, masszív, túlvezérelt tétel, tényleg olyanoknak, akik rajonganak az intenzív ízekért. Javasoljuk, hogy ezt a világot inkább a komolyabb konyhatöltelékek, hétpróbás háziasszonyok és magukra valamit adó kajakalózok válasszák. (Egyébként pedig mindegyik tétel zseniális a Casastól.)

MIHEZ: inkább haladóknak ajánljuk kenyérrel mártogatni, salátára, nyers vagy grillezett paradicsomhoz, pácolt sült paprikához (sherryecettel!), fokhagymás leveles spenóthoz stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg