NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Artajo 8 BIO Arbequina 1 l PET. Navarrai virágos rét.

Kategóriák: ,

 

Nagyjából középintenzív tétel kellemes füvességgel, friss zöldalmás jegyekkel, enyhe borsossággal és elhanyagolható kesernyével. 0,2º savtartalom, 100% bio arbequina. 1 l sötétített, BPA-mentes PET.

7.800 Ft

7.800.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást meg a tempót… Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok. Ráadásul 2024-ben a világ második legjobb bio olajmalma lettek Mondjuk, ha most lefő nekik a kávé, már akkor is mindent elértek : )

FAJTA: 100% bio arbequina (Arbequí, Arbequín, Blancal, Herbequín, Oliva de Arbela, Oliva de Borjas Blancas, del Manglot). Az Artajo 8-as sorozat esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: azért az Artajo jó néhány év alatt nagyon felemelte a saját mérőrúdját. Minden tételük felprofisodott és valószínűleg tök átállnak bióra. És hát az arbequinájuk is (nem a karácsonyi limitált szűretlen, az egy külön világ) izmosabb lett az évek alatt. Ez azt jelenti, hogy már illatában sem hozza azt a kedves-vajas-sütis dolgot, amit sokan elvárnak, hanem valami sokkal komolyabbat. Kövér fű, lucerna, virágüzlet, nárciszok és akácvirág. Zöld banán. Amelyik virágillatú. Zseniális.

ÍZ: szokás az arbequináról mondani, hogy nem kesernyés. Nem is. De ezúttal amolyan igazi korai szüretes jellege lett, vagyis a polifenolok odavernek egy kicsit, reszel a torokban. Legyen ez az egyetlen hibája azon kívül, hogy magasan elegáns és légies is, nem ijesztésből, de a minőségi és harsogóan egészséges petrezselyem vitalitása is megjelenik benne – idén. Évek óta van nálunk 8-as arbequina, bio csak 1-2 éve, de ennyire villogó-vibráló (ebből a fajtából) még nem volt. Mindent összevetve, nőies, decens, de kimondottan izgalmas egy olaj.

MIHEZ: halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákra, főzelékbe (meg a tálalás előtt a tetejére!), meg olyan alkalmakra, amikor a semmiből kell kaját csinálni — amikor az ember felkarikáz egy sárgarépát, retket, uborkát vagy valamit, sót, ami akad, frissen őrölt borsot rá, olajat, esetleg egy pici ecetet. Egyszóval remekül öltöztet bármit.

KISZERELÉS: 1 l sötétített, BPA-mentes PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást meg a tempót… Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok. Ráadásul 2024-ben a világ második legjobb bio olajmalma lettek Mondjuk, ha most lefő nekik a kávé, már akkor is mindent elértek : )

FAJTA: 100% bio arbequina (Arbequí, Arbequín, Blancal, Herbequín, Oliva de Arbela, Oliva de Borjas Blancas, del Manglot). Az Artajo 8-as sorozat esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: azért az Artajo jó néhány év alatt nagyon felemelte a saját mérőrúdját. Minden tételük felprofisodott és valószínűleg tök átállnak bióra. És hát az arbequinájuk is (nem a karácsonyi limitált szűretlen, az egy külön világ) izmosabb lett az évek alatt. Ez azt jelenti, hogy már illatában sem hozza azt a kedves-vajas-sütis dolgot, amit sokan elvárnak, hanem valami sokkal komolyabbat. Kövér fű, lucerna, virágüzlet, nárciszok és akácvirág. Zöld banán. Amelyik virágillatú. Zseniális.

ÍZ: szokás az arbequináról mondani, hogy nem kesernyés. Nem is. De ezúttal amolyan igazi korai szüretes jellege lett, vagyis a polifenolok odavernek egy kicsit, reszel a torokban. Legyen ez az egyetlen hibája azon kívül, hogy magasan elegáns és légies is, nem ijesztésből, de a minőségi és harsogóan egészséges petrezselyem vitalitása is megjelenik benne – idén. Évek óta van nálunk 8-as arbequina, bio csak 1-2 éve, de ennyire villogó-vibráló (ebből a fajtából) még nem volt. Mindent összevetve, nőies, decens, de kimondottan izgalmas egy olaj.

MIHEZ: halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákra, főzelékbe (meg a tálalás előtt a tetejére!), meg olyan alkalmakra, amikor a semmiből kell kaját csinálni — amikor az ember felkarikáz egy sárgarépát, retket, uborkát vagy valamit, sót, ami akad, frissen őrölt borsot rá, olajat, esetleg egy pici ecetet. Egyszóval remekül öltöztet bármit.

KISZERELÉS: 1 l sötétített, BPA-mentes PET