Jó hírünk van: két hónap Csipkerózsika-álom után ÚJRANYIT A BOLT! 2020.05.18. hétfőtől a követező rend szerint működünk: H-P 09:00-17:00 óráig, SZOMBATON ZÁRVA leszünk. Sajnos a kóstolás továbbra is határozatlan ideig szünetel. Kérjük, hozzatok maszkot! A WEBSHOP IS FOLYAMATOSAN ÜZEMEL, onnan tudtok házhoz szállítást kérni.

Artajo 8 BIO Koroneiki 1 l. Amikor én gyerek voltam…

Kategóriák: , ,

 

Hűvös, zöld füves, virágos, enyhén kesernyés karakter, 100% bio koroneiki, 0,2º savtartalom. 1 l sötétített PET. Csúcsolaj gazdaságos kiszerelésben.

4.200 Ft

4.200.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio koroneiki. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozat (vagyis jelen esetben a Koroneiki) esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges. Idén „csak” bio koroneiki született, ami azért nem olyan nagy baj : ) 

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: na, itt aztán olyan kora tavaszi mindenféle zsengeséget kapunk csak illatban, hogy joggal remélhetünk egy tökéletes olajat. Itt tényleg nem érdemes leírni, mit fogunk érezni, mert nem lehet, annyira komplex érzéseket kavar a koroneiki gőze…

ÍZ: csak az illatához tudom hasonlítani, ez esetben sem tudom szavakkal visszaadni: az van, hogy az egyik legnagyobb meglepetést okozó tétel lett nálunk 2020-ban, mivel én bioolajtól sokkal szögletesebb, szúrósabb (és bocsánat, de kevésbé tökéletes) karaktert vártam, erre itt egy kritizálhatatlan tétel... Onnan indulunk, hogy éretlen banán, aztán teszünk egy kört a fotoszintetizáló élőlények szűkös világában, majd visszaérkezünk a zöld banánhoz. No comment, nincsen cégér. Kötelező, muszáj, kell. Már csak azért is, mert ki tudja, ezután meddig-hogyan pihennek a fák. Most kiadták a tutit. Több évre visszamenőleg minősítem, mint az egyik leginkább kristálytiszta tételt. Tényleg eszméletlen. Az a kékes címke telitalálat, legalábbis, ami a hűvösséget illeti.

MIHEZ: virágos karaktere miatt jól párosítható zöldborsóhoz, zöldbabhoz, sőt brokkolihoz, de még leveles spenóthoz és társaihoz is, tél végén pedig sütőtökhöz, sült céklához, sült zellerhez is. Ezen kívül extra jól működik halakkal, szárnyassal, almás, körtés, szárzelleres salátákban, zöld ereje miatt paradicsommal, sült paprikával, sajtokkal, és persze tunkoláshoz is. Nyárra már szelídül annyit, hogy olívaolaj-fagyihoz is meg lehet próbálni.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio koroneiki. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozat (vagyis jelen esetben a Koroneiki) esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges. Idén „csak” bio koroneiki született, ami azért nem olyan nagy baj : ) 

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: na, itt aztán olyan kora tavaszi mindenféle zsengeséget kapunk csak illatban, hogy joggal remélhetünk egy tökéletes olajat. Itt tényleg nem érdemes leírni, mit fogunk érezni, mert nem lehet, annyira komplex érzéseket kavar a koroneiki gőze…

ÍZ: csak az illatához tudom hasonlítani, ez esetben sem tudom szavakkal visszaadni: az van, hogy az egyik legnagyobb meglepetést okozó tétel lett nálunk 2020-ban, mivel én bioolajtól sokkal szögletesebb, szúrósabb (és bocsánat, de kevésbé tökéletes) karaktert vártam, erre itt egy kritizálhatatlan tétel... Onnan indulunk, hogy éretlen banán, aztán teszünk egy kört a fotoszintetizáló élőlények szűkös világában, majd visszaérkezünk a zöld banánhoz. No comment, nincsen cégér. Kötelező, muszáj, kell. Már csak azért is, mert ki tudja, ezután meddig-hogyan pihennek a fák. Most kiadták a tutit. Több évre visszamenőleg minősítem, mint az egyik leginkább kristálytiszta tételt. Tényleg eszméletlen. Az a kékes címke telitalálat, legalábbis, ami a hűvösséget illeti.

MIHEZ: virágos karaktere miatt jól párosítható zöldborsóhoz, zöldbabhoz, sőt brokkolihoz, de még leveles spenóthoz és társaihoz is, tél végén pedig sütőtökhöz, sült céklához, sült zellerhez is. Ezen kívül extra jól működik halakkal, szárnyassal, almás, körtés, szárzelleres salátákban, zöld ereje miatt paradicsommal, sült paprikával, sajtokkal, és persze tunkoláshoz is. Nyárra már szelídül annyit, hogy olívaolaj-fagyihoz is meg lehet próbálni.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET