***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2022.08.08-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 40.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- lett.

Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Köszönjük a megértést.

Artajo 8 BIO Koroneiki 1 l. Amikor én gyerek voltam…

Kategóriák: ,

 

Ultranépszerű, nagyjából középintenzív olaj teljesen egyedi, hűvös, virágos-füves parfümös alapkarakterrel, enyhe borsossággal és elhanyagolható kesernyével. 0,2º savtartalom, 100% bio koroneiki. 1 l sötétített PET. Csúcsolaj gazdaságos kiszerelésben.

Elfogyott

6.000 Ft

6.000.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények Fontellas környékén, az Ebro mentén sorakoznak, tövükben a malom, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio koroneiki. A koroneiki görög, közelebbről peloponnészoszi eredetű fajta, és Délkelet-Baszkföldön nagyon jó környezetre talált. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozat esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: na igen… a koroneiki (ha nagyon jó kondíciókat kap, mint az Artajónál) csodákra képes, főleg illatban. Kijelenthető, hogy semmi mással össze nem téveszthető. Amellett, hogy természetesen az összes áprilisi-májusi zsenge füvet és virágot idézi, pluszban ott van az első zöldborsók pucolásakor terjengő, gyerekkort idéző világoszöld gőz (már akinek), és – nem vicc – tulipánosság, nárciszosság, jácintosság és az elmaradhatatlan akácvirág-szirom az éretlen banánnal. Mint egy virágbolt belülről. Elképesztő, még akkor is, ha bizonyos években visszafogottabb, de sajnos még akkor is lekörözi a görög koroneikik majd’ mindegyikét… Ez az illat megunhatatlan.

ÍZ: mit is várunk, illetve mit is lehetne írni róla az illat után? :) Meg hogy miért az egyik legkedvencebb extra szűz évek óta? Ha már vettünk szánkba olyan hosszú, kalászos fűféléket csak úgy szopogatni, amikkel szalmakalapos francia és olasz ifjak esetlen humor mellett udvarolni szoktak egy lankás réten (lejtés mértéke max 15%), akkor már tudjuk is, mi az Artajo koroneikijének a fő jegye – idén a letámadó parfümösség mellett az a kis sziromkesernye észrevehetetlen, viszont a borsosság nagyon szépen jön. Csak fiatalság, május, napfény, sok virág és gyerekszerelem, meg ilyesmi. Tökéletesen romlatlan kamaszkor, meg lehet érte őrülni. Jövőre nem lesz ilyen, most kell nosztalgiázni – ezt írtam tavaly is és tavalyelőtt is és megint nem lett igazam. Az Artajónak ismét összejött. Stabil, hosszú távra tervező és gondolkodó csapat ez, egy kiugróan brilliáns tételeket hozó évvel, csak éppen idén hamar kifogytak a fajtákból, félek, hogy erre az évre a koroneikin kívül már csak az arbequina marad. De hát őszintén: kell ezeknél jobb?

MIHEZ: virágos karaktere miatt jól párosítható zöldborsóhoz, zöldbabhoz, sőt brokkolihoz, de még leveles spenóthoz és társaihoz is, tél végén pedig sütőtökhöz, sült céklához, sült zellerhez is. Ezen kívül extra jól működik halakkal, szárnyassal, almás, körtés, szárzelleres salátákban, zöld ereje miatt paradicsommal, sült paprikával, sajtokkal, és persze tunkoláshoz is. Nyárra már szelídül annyit, hogy olívaolaj-fagyihoz is meg lehet próbálni.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények Fontellas környékén, az Ebro mentén sorakoznak, tövükben a malom, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio koroneiki. A koroneiki görög, közelebbről peloponnészoszi eredetű fajta, és Délkelet-Baszkföldön nagyon jó környezetre talált. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozat esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: na igen… a koroneiki (ha nagyon jó kondíciókat kap, mint az Artajónál) csodákra képes, főleg illatban. Kijelenthető, hogy semmi mással össze nem téveszthető. Amellett, hogy természetesen az összes áprilisi-májusi zsenge füvet és virágot idézi, pluszban ott van az első zöldborsók pucolásakor terjengő, gyerekkort idéző világoszöld gőz (már akinek), és – nem vicc – tulipánosság, nárciszosság, jácintosság és az elmaradhatatlan akácvirág-szirom az éretlen banánnal. Mint egy virágbolt belülről. Elképesztő, még akkor is, ha bizonyos években visszafogottabb, de sajnos még akkor is lekörözi a görög koroneikik majd’ mindegyikét… Ez az illat megunhatatlan.

ÍZ: mit is várunk, illetve mit is lehetne írni róla az illat után? :) Meg hogy miért az egyik legkedvencebb extra szűz évek óta? Ha már vettünk szánkba olyan hosszú, kalászos fűféléket csak úgy szopogatni, amikkel szalmakalapos francia és olasz ifjak esetlen humor mellett udvarolni szoktak egy lankás réten (lejtés mértéke max 15%), akkor már tudjuk is, mi az Artajo koroneikijének a fő jegye – idén a letámadó parfümösség mellett az a kis sziromkesernye észrevehetetlen, viszont a borsosság nagyon szépen jön. Csak fiatalság, május, napfény, sok virág és gyerekszerelem, meg ilyesmi. Tökéletesen romlatlan kamaszkor, meg lehet érte őrülni. Jövőre nem lesz ilyen, most kell nosztalgiázni – ezt írtam tavaly is és tavalyelőtt is és megint nem lett igazam. Az Artajónak ismét összejött. Stabil, hosszú távra tervező és gondolkodó csapat ez, egy kiugróan brilliáns tételeket hozó évvel, csak éppen idén hamar kifogytak a fajtákból, félek, hogy erre az évre a koroneikin kívül már csak az arbequina marad. De hát őszintén: kell ezeknél jobb?

MIHEZ: virágos karaktere miatt jól párosítható zöldborsóhoz, zöldbabhoz, sőt brokkolihoz, de még leveles spenóthoz és társaihoz is, tél végén pedig sütőtökhöz, sült céklához, sült zellerhez is. Ezen kívül extra jól működik halakkal, szárnyassal, almás, körtés, szárzelleres salátákban, zöld ereje miatt paradicsommal, sült paprikával, sajtokkal, és persze tunkoláshoz is. Nyárra már szelídül annyit, hogy olívaolaj-fagyihoz is meg lehet próbálni.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET