Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Rafael Alonso Aguilera SL, Tabernas, Almería (Andalúzia), Spanyolország. Azt mindenképpen tudni kell, hogy Európa mindössze egyetlen természetes sivataggal rendelkezik, úgy értve, hogy a terület mindenben megfelel a hivatalos éghajlati besorolásnak, ez pedig a Cabo de Gata, ami egy lecsüngő képlet Almería délkeleti részén. Nemzeti park meg minden, de számunkra a lényeg most tőle északnyugatra van, ez pedig Tabernas környéke, ami ugyancsak sivatagos. Annyira zavarba ejtően hasonlít az arizonai, coloradói, utah-i, vagy új-mexikói tájegyüttesekre, hogy a spagettiwestern filmek itt készültek, vagyis az olaszok átjöttek ide vadnyugatoskodni, mi meg gyerekkorunkban elhittük, hogy Clint Eastwood egy maréknyi dollárért Santa Fé környékén repít golyót a suttyó mexikóiakba. És Fort Bravo ördögszekeres palánkházas városkájában kb. 20 euróért láthatunk dögös pultos Juanitát a szalonban, redves fogú cowboyokat kocsmai bunyózni, aztán kirepülni a lengőajtón és a porban koltot rántva műmeghalni. Ez is Spanyolország. Szóval itt Andalúzia délkeleti felén, a westernes Tabernas környékén, aminek még nincs DOP régiója, nagyjából két dologgal tudott Rafael Alonso Aguilera villantani: a sivataggal és a bióval. Sikerült. A Jordániára vagy Szíriára emlékeztető tájon elterülő, 100 hektáros ültetvényekről évről évre bajnok olajok kerülnek ki. Picuallal, hojiblancával és arbequinával dolgoznak, meg a három házasításával. Ez a coupage 2018-ban a világ legjobb bio olívaolaja lett; a Flos Olei 97 pontra értékelte ezt a teljesítményt.

FAJTA: hojiblanca, picual és arbequina

SAVTARTALOM: 0,2 alatt

ILLAT: a korai szüretelésű hojiblanca és picual nagyon erős citrusosságot ad a tépkedett levél és kövér fű mellé, majdnem narancshéj, aztán van még ott nagyon éretlen zöldalma, meg szintén éretlen zöldbanán, annak is talán a héja – ez simán az éretlen arbequina. Összességében a sokat sejtető, intenzív illatú tételekbe illik ezzel a nagyon nedvesen méregzöld jeggyel.

ÍZ: a nagy illat után először valami krémesebbet érzünk, ami végig megmarad, és az arbequina számlájára írható. Aztán gyorsan kapunk a jellegzetes kesernyéből egy igazán tolerálhatót, ez után szintén hamar jön a borsosság, azonban bio tételhez képest még nem is üt akkorát, mint pl. az Egregio vagy a Finca. Alma, banán, citrus, búzafű és persze a zöld olajbogyók fajtajegyei, és esküszöm, hogy valami mentásság és bazsalikomosság is bujkál a háttérben, de ezt senki ne vegye szentírásnak. Valamit nagyon jól csinálnak a sivatag peremén, mert a házasítás évről-évre sikeres.

MIHEZ: befejező olajnak vörös húsok, krumplis köretek (tört krumpli, püré) tetejére, rizspiláfokhoz, tésztára, krémlevesekre, salátára, paradicsomhoz stb.

KISZERELÉS: 0,5 liter dombornyomott fémcímkés díszüveg. Elég merész ez a dombornyomott fémcímke, viszont annyira az Oro védjegye lett, hogy kár véleményezni (szerintem nagyon innovatív, bár kissé rideg, holdfényszerű benyomást kelt egy tök harsogó olívaolajról).