Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SA, Estepa ( Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) bioültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így, Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetője, a QvExtra! International alelnöke) egy vacsorán hallottam, hogy ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak.

FAJTA: november első felében szüretelt hojiblanca és picual, miután a kimondottan bioültetvényeken ezt a két fajtát találjuk. Az elnevezés mind spanyolul (e: egrehio), mind olaszul (e: egredzso) azt jelenti: kiváló, jeles, megszólításként tisztelt.

SAVTARTALOM: 0,2º

DÍJAK: legutóbb a 2017-es nürnbergi BIOFACH-on a legjobb tíz bio extra szűz közé választották. Bővebben itt.

ILLAT: alapvetően diós karakter, frissítésként koktélparadicsomos jegyekkel.

ÍZ: na ez érdekes. Először elég selymes, majdnem édeskés – mármint andalúz mércével mérve. Azután jön az éppen működő olajmalom nagyon intenzív és zöld „olívagőze” (ha valaki egyszer már volt ilyenben, úgy könnyebb elképzelni), aztán jelentkezik a paradicsomszár, majd a torzsás kesernye, és nyomában azonnal a borsosság. A zöld levelek mellett bőven ott vannak a friss faháncsos jegyek. Az „estepás” jelleg fent az orrgaratban nagyon megfogható. Matinéra ne vigye senki, inkább ajándékba.

MIHEZ: halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez.

KISZERELÉS: 0,5 l fehér díszüveg