Megint szűretlen, megint limitált, megint bio. Almás-banános, gyümölcsös, szűretlen, friss arbequina az Artajótól, literes üvegben; fuvarártól függően megpróbáljuk 5200-5300 körül kihozni. Limitált kiadás, szokás szerint kizárólag előjegyzésre: orders@igazioliva.hu, vagy személyesen a boltban. Jelentkezési határidő: 2021.10.18. hétfő déli 12:00. A tárgyba írjátok be: “karácsonyi szűretlen”, utána csak nevet és darabszámot kérünk. Bolti átvételt szorgalmazunk, de persze atombiztosan be is csomagoljuk. Fizetni csakis átvételkor kell, de ha vki nem jön érte, akkor az olaját kb. dec második hetében feltesszük a polcra : )))))

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Oleoestepa Hojiblanca D.O. Gran Consumo 1 l. A jolly joker.

Kategóriák: ,

 

Neves termelő nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolaja. Édeskés, trópusi gyümölcsös alapkarakter virágporos jegyekkel, enyhe kesernyével, enyhe borsossággal; túlnyomórészt hojiblanca, kisebb részben helyi fajták. 1 l sötétített PET. ÚJ CÍMKE!

3.300 Ft

3.300.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: túlnyomórészt hojiblanca, néhány százalékban egyéb fajták. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével.

ÉRDEKESSÉG: nem azonos az üveges kiszerelésű hojiblancájukkal; az a prémium vonal, ez pedig a nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolajuk. Kiszerelése és neve is mutatja, hogy olyanoknak ajánlott, akik sokat és gyors ütemben használják a nagyon jó minőségű extra szüzet. Nálunk sem hiába Jolly Joker a beceneve.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: 

az elmúlt évekkel ellentétben, mikor határozottan a paradicsomosság dominált, a 2020-as szüret valami olyan meglepetést hozott, mint 2012-13 a Casas de Hualdo picualjánál. Arról van szó, hogy aki nem érzi kibontáskor azonnal a mangó-feketeribizli-őszibarack-grapefruit kvartett összemixelt illatát, annak nem tudok mit mondani… Mert ez olyan lett. Nagyon gyümölcsös, már-már tropikus jegyek, és abszolút nem jellemző, főleg nem a fajtára. Azon el kellett gondolkodnom, hogy ebbe a tételbe egy kicsit több picual jutott, mert az tud nagy néha ilyen kiugró aromákat mutatni. Írnám én szívesen, hogy még mi mindent lehet kiérezni, de egyrészt nincs más, másrészt ennyi gyümölcs több mint elég. Komolyan, mint valamelyik frissen facsart gyümölcslé…

ÍZ:

ami illatban az a bizonyos grapefruit-őszibarack volt, az ízben is tetten érhető, még pedig rögtön. Ugye az a fránya paradicsomosság itt is átadta helyét a gyümölcsöknek: tropikus jegyek, cassis, kesernyés citrusosság az, ami ezt a tételt nagyon egyedivé teszi, de hangsúlyozom, ebben az évben. Nekem (Guszti) személyes idei kedvencem, gyakorlatilag édességtől a tésztákon át egészen a komolyabb tengeri halakig mindenhol profi, nem utolsó sorban azért, mert az intenzív gyümölcsösség nem barbis, zsabós, terjengős, hanem feszes, hűvös és izgalmas. Sem a borsosság, sem a kötelező kesernye nem von le semmit a karakteréből, inkább szépen aládolgozik. Nagyon mérsékelt ár, a korrektnél sokkal jobb minőség, vagyis csak a palack tűnik hétköznapinak. Hú, ez a szüret nagyon menő lett!

MIHEZ: enyhe-középintenzív alapolajnak, széleskörű felhasználásra, és persze halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez, stb. stb.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: túlnyomórészt hojiblanca, néhány százalékban egyéb fajták. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével.

ÉRDEKESSÉG: nem azonos az üveges kiszerelésű hojiblancájukkal; az a prémium vonal, ez pedig a nagyobb fogyasztóknak, hétköznapi felhasználásra szánt minőségi alapolajuk. Kiszerelése és neve is mutatja, hogy olyanoknak ajánlott, akik sokat és gyors ütemben használják a nagyon jó minőségű extra szüzet. Nálunk sem hiába Jolly Joker a beceneve.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: 

az elmúlt évekkel ellentétben, mikor határozottan a paradicsomosság dominált, a 2020-as szüret valami olyan meglepetést hozott, mint 2012-13 a Casas de Hualdo picualjánál. Arról van szó, hogy aki nem érzi kibontáskor azonnal a mangó-feketeribizli-őszibarack-grapefruit kvartett összemixelt illatát, annak nem tudok mit mondani… Mert ez olyan lett. Nagyon gyümölcsös, már-már tropikus jegyek, és abszolút nem jellemző, főleg nem a fajtára. Azon el kellett gondolkodnom, hogy ebbe a tételbe egy kicsit több picual jutott, mert az tud nagy néha ilyen kiugró aromákat mutatni. Írnám én szívesen, hogy még mi mindent lehet kiérezni, de egyrészt nincs más, másrészt ennyi gyümölcs több mint elég. Komolyan, mint valamelyik frissen facsart gyümölcslé…

ÍZ:

ami illatban az a bizonyos grapefruit-őszibarack volt, az ízben is tetten érhető, még pedig rögtön. Ugye az a fránya paradicsomosság itt is átadta helyét a gyümölcsöknek: tropikus jegyek, cassis, kesernyés citrusosság az, ami ezt a tételt nagyon egyedivé teszi, de hangsúlyozom, ebben az évben. Nekem (Guszti) személyes idei kedvencem, gyakorlatilag édességtől a tésztákon át egészen a komolyabb tengeri halakig mindenhol profi, nem utolsó sorban azért, mert az intenzív gyümölcsösség nem barbis, zsabós, terjengős, hanem feszes, hűvös és izgalmas. Sem a borsosság, sem a kötelező kesernye nem von le semmit a karakteréből, inkább szépen aládolgozik. Nagyon mérsékelt ár, a korrektnél sokkal jobb minőség, vagyis csak a palack tűnik hétköznapinak. Hú, ez a szüret nagyon menő lett!

MIHEZ: enyhe-középintenzív alapolajnak, széleskörű felhasználásra, és persze halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez, stb. stb.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET