Megint szűretlen, megint limitált, megint bio. Almás-banános, gyümölcsös, szűretlen, friss arbequina az Artajótól, literes üvegben; fuvarártól függően megpróbáljuk 5200-5300 körül kihozni. Limitált kiadás, szokás szerint kizárólag előjegyzésre: orders@igazioliva.hu, vagy személyesen a boltban. Jelentkezési határidő: 2021.10.18. hétfő déli 12:00. A tárgyba írjátok be: “karácsonyi szűretlen”, utána csak nevet és darabszámot kérünk. Bolti átvételt szorgalmazunk, de persze atombiztosan be is csomagoljuk. Fizetni csakis átvételkor kell, de ha vki nem jön érte, akkor az olaját kb. dec második hetében feltesszük a polcra : )))))

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Estepa Egregio BIO 0,5 l díszüveg. Zöld jelzés.

Kategóriák: ,

 

Meglehetősen erős, zöld keserűmandulás alapkarakter érezhető kesernyével és csípősséggel; hojiblanca, picual; 0,2º savtartalom. Biogazdálkodásból származik. 0,5 l fehér díszüveg.

Elfogyott

4.900 Ft

9.800.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: november első felében szüretelt hojiblanca és picual, miután a kimondottan bioültetvényeken ezt a két fajtát találjuk. Az elnevezés mind spanyolul (e: egrehio), mind olaszul (e: egredzso) azt jelenti: kiváló, jeles, megszólításként tisztelt.

SAVTARTALOM: 0,2º

DÍJAK: a 2017-es nürnbergi BIOFACH-on a legjobb tíz bio extra szűz közé választották. Bővebben itt.

ILLAT: alapvetően diós karakter, frissítésként koktélparadicsomos jegyekkel.

ÍZ: na ez érdekes. Először elég selymes, majdnem édeskés – mármint andalúz mércével mérve. Azután jön az éppen működő olajmalom nagyon intenzív és zöld „olívagőze” (ha valaki egyszer már volt ilyenben, úgy könnyebb elképzelni), aztán jelentkezik a paradicsomszár, majd a torzsás kesernye, és nyomában azonnal a borsosság. A zöld levelek mellett bőven ott vannak a friss faháncsos jegyek. Az „estepás” jelleg fent az orrgaratban nagyon megfogható. Matinéra ne vigye senki, inkább ajándékba.

MIHEZ: halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez.

KISZERELÉS: 0,5 l fehér díszüveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: november első felében szüretelt hojiblanca és picual, miután a kimondottan bioültetvényeken ezt a két fajtát találjuk. Az elnevezés mind spanyolul (e: egrehio), mind olaszul (e: egredzso) azt jelenti: kiváló, jeles, megszólításként tisztelt.

SAVTARTALOM: 0,2º

DÍJAK: a 2017-es nürnbergi BIOFACH-on a legjobb tíz bio extra szűz közé választották. Bővebben itt.

ILLAT: alapvetően diós karakter, frissítésként koktélparadicsomos jegyekkel.

ÍZ: na ez érdekes. Először elég selymes, majdnem édeskés – mármint andalúz mércével mérve. Azután jön az éppen működő olajmalom nagyon intenzív és zöld „olívagőze” (ha valaki egyszer már volt ilyenben, úgy könnyebb elképzelni), aztán jelentkezik a paradicsomszár, majd a torzsás kesernye, és nyomában azonnal a borsosság. A zöld levelek mellett bőven ott vannak a friss faháncsos jegyek. Az „estepás” jelleg fent az orrgaratban nagyon megfogható. Matinéra ne vigye senki, inkább ajándékba.

MIHEZ: halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez.

KISZERELÉS: 0,5 l fehér díszüveg