Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. A magas minőséghez elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért az ültetvényeket a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, tehát azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel biztosítják a lehető legmagasabb minőséget. A Casas de Hualdót 2012-ben„Az év spanyol olajmalma” díjjal tüntették ki.

FAJTA: 100% manzanilla cacereña. A termelő a legigényesebb vevőkör kifejezett kérésére kezdte a manzanillát külön fajtaolajként palackozni. Mélyzöldes árnyalat, sűrű textúra, izmos koncentrátum.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: zöld paradicsom, saláta, cikória, sőt kevés bazsalikom

ÍZ: kifejezetten izgalmas tétel, elsőre alig érezni mást, csak zöld ízt, némi virágos édességet főtt húsos mellékkel, aztán pár másodperc múlva hirtelen jön elő a gyógynövényes kesernyésség és a zölden szüretelt olajokra jellemző határozott csípősség. Nagy olaj igényes, kiművelt olívásoknak, ugyanúgy, mint a CdH picualja. Orvosság.

MIHEZ: Erős karaktere miatt mindenki döntsön belátása szerint…

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg