Szatyrom
Drop product in here
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
1.900 Ft
3.800.- / kgKÉSZÍTI: Pastificio di Martino, Gragnano, Campania, Olaszország. A Di Martino tésztagyár (sajnos olaszul jobban hangzik a pastificio…) 1912 óta már a harmadik generációnak ad elég sok munkát odalenn, még Nápolytól is kicsit lejjebb, Tésztafővárosban (ami megint csak jobban hangzik olaszul: Gragnano). Azért vannak máshol is híres tésztaközpontok, de Gragnano tényleg erős ebben, és a Di Martino meg helyben erős. Ez a tészta pont nem Dolce&Gabbana csomagolást kapott, de néhány tesója igen.
MI EZ: bronzhúzott durumtészta. A tésztagép nyomóformája, amin a tésztamasszát átnyomják, bronzból készül, ezért a kész tészta felülete rusztikus, és több szószt tud felvenni. Az itteni tészta pont négy dolog miatt numero uno: kifogástalan durumliszt, a Gragnano-folyó vize, a bronz nyomóforma és a tészta szárítási módja (nem gyorsszárítással készül, mint a nagyüzemiek, hanem alacsony hőmérsékleten, lassan szárítják). Ha ezek rendben vannak, akkor nagyon rossz tésztát már nagyon nehéz csinálni, pláne, ha valaki még ért is hozzá. Mondjuk a víz az legyen tiszta, bármilyen édesvíz jó, nem muszáj gragnanóinak lennie : ) Rá is tehetik a zacskókra a PGI megjelölést (nálunk ez „oltalom alatt álló földrajzi jelölés” néven fut). A búzaföldek a sorrentói partvidék mentén sorakoznak, meg persze Pugliából is jön egy nagy rakat gabona, és amit adnak, abban lehet igazán a tutiság, mert a legalább 13%-os fehérjetartalmú liszt teszi azzá ezeket a tésztákat, amiért minden maffiózó vaffankúlózás nélkül fröcsköli le az atlétatrikóját paradicsomszósszal. Hájpolásból ennyi elég, nézzük, mit kell tenni egy gragnanói IGP tészával.
HOGYAN KELL MEGFŐZNI: 500 g tésztához kb. 5 l víz. Literenként 5-10 g só. Forrjon. Bele a tésztát. Olaj nem kell bele. A gigli újraforrástól számított 7 perc körül al dente, vagyis 8 perc után kezd tönkremenni. Leszűri, eszi. Olaszul áradozik (opcionális). Operát hallgat mellé (elvárt).
ÖSSZETEVŐK: durumliszt, víz. Tartósítószert és színezőanyagot nem tartalmaz. (Allergén aláhúzva.)
FORMA: gigli; fodros szélű rövid csavart kehely.
KISZERELÉS: 500 g
MILYEN TÉSZTÁT MILYEN SZÓSZHOZ:
- vékony, hosszú formákhoz (spagetti, linguine, vermicelli stb) könnyedebb tejszínes vagy vaj/olívaolaj alapú szószok; hallal, tenger gyümölcseivel készült szószok
- hosszú metéltekhez (taglietelle, pappardelle, fettuccine stb) gazdagabb húsos szószok
- csavart formákhoz (fusilli, trottole és társai) könnyű, selymes szószok, pl pesto
- rövid csőtésztákhoz (penne, rigatoni, paccheri stb) gazdagabb zöldséges/húsos szószok, vagy csőben sült rakott, sajtos egytálételnek
- a mini formák (mista corta, orzo stb) meg mehetnek a levesbe : )))
TOVÁBBI OLVASNIVALÓK TÉSZTAÜGYBEN:
- régi, de alap cikk még a Táfelspiccen
- szintén régi, de szintén alap cikk a Bűvös szakácson
- szósz-tészta párosítások a BBC Good Foodon
- alapos tésztatörténet és -katalógus Gocknál